ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιος θα πείσει τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν;

Newsroom eleftherostypos.gr

Η κίνηση του μητροπολίτη Ηλείας να απολύσει δύο εργαζομένους του Γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Οχι επειδή η απόλυση είναι η λύση, αλλά επειδή ίσως λειτουργήσει ως ισχυρό μήνυμα προς τους εργαζομένους σε νοσοκομεία και δομές προστασίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Μια έσχατη υπενθύμιση να πειστούν ότι καθήκον τους είναι να προστατεύουν ασθενείς και φιλοξενούμενους και όχι να τους εκθέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο. Οι  υγειονομικοί είναι η ανθρώπινη ασπίδα μεταξύ των ασθενών και του κορονοϊού. Αν η ασπίδα αυτή σπάσει, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για τις πιο ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας.

Τα σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα στο νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό δεν εκπλήσσουν, καθώς αυτή ήταν η εικόνα και τα προηγούμενα χρόνια στους εμβολιασμούς για την εποχική γρίπη. Ωστόσο απέναντι στον Covid-19, η άρνηση ισοδυναμεί με παράγοντα υψηλότατου κινδύνου.

Αλλωστε, αν αυτές οι επαγγελματικές ομάδες δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στην επιστήμη, τότε ποιος; Ομως η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο για να έχει την πολυτέλεια να αναλύσει κοινωνιολογικά το φαινόμενο των αρνητών στον τομέα της Υγείας. Οφείλεται στην έλλειψη παντελούς γνώσης ή στην ημιμάθεια; Είναι μεταδοτική συνωμοσιολογία ή αδιαφορία; Οποια και αν είναι η ερώτηση, η προστασία του ασθενή πρέπει να είναι η απάντηση.

Δυστυχώς, η αντίσταση μεγάλου μέρους των υγειονομικών -με εξαίρεση τους γιατρούς που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμών- απέναντι στον εμβολιασμό δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, τα βρετανικά Μέσα κατακεραυνώνουν το φαινόμενο, ζητώντας επιτακτικά να ληφθούν μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Λονδίνο μόνο το 50% των εργαζομένων σε δομές προστασίας ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί, ενώ συνολικά, εκτιμάται ότι το 1/3 του προσωπικού νοσοκομείων και δομών παραμένει ανεμβολίαστο. Ολοι αναρωτιούνται τι μπορεί να γίνει.

Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ιδιωτικής περίθαλψης στην Αγγλία, με περισσότερες από 120 δομές προστασίας, ανακοίνωσε πολιτική «no jab, no job» (χωρίς εμβόλιο, χωρίς δουλειά), θέτοντας ως προαπαιτούμενο στους νεοεισερχόμενους στην εργασία να είναι εμβολιασμένοι.

Ενας πρώην επικεφαλής βρετανικού νοσοκομείου πρότεινε να φορούν οι υγειονομικοί ταμπελάκι στο οποίο να αναγράφεται αν έκαναν ή όχι το εμβόλιο.  Αλλοι υποστηρίζουν να αποσπαστούν οι αρνητές σε άλλες θέσεις, από όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με ασθενείς.

Oμως, τα Συστήματα Υγείας είναι τόσο πιεσμένα παντού που αποτελεί απαγορευτική πολυτέλεια να κάνεις επιλογή προσωπικού. Oλα αυτά δείχνουν ότι όλοι έχουν από μία πρόταση, αλλά κανένας δεν έχει τη λύση. Αυτή βρίσκεται στα χέρια και το μυαλό των υγειονομικών.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

«Stop» τα εμβόλια της AstraZeneca στην ΕΕ; – Τι είπε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας

Evanthia Karra

Τώρα τι γίνεται; Βγαίνω ή μένω;

Kon

Ιερώνυμος: Το εμβόλιο μας προσφέρει τη δυνατότητα επαναφοράς της κανονικότητας

Ανδρέας Ντίνης

Αγία Παρασκευή: Ντελιβεράς έκλεψε μπουκαλάκι εμβολίου Pfizer από το εμβολιαστικό κέντρο

Ανδρέας Ντίνης

Η δύσκολη ενηλικίωση της Ευρώπης

Kon

Κορωνοϊός: Η Δανία σταματά τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Η ΕΕ παίρνει νωρίτερα 50 εκατ. δόσεις εμβολίων από Pfizer/ΒιοΝtech

Evanthia Karra

Πλεόνασμα σκουπιδιών… έλλειμμα πολιτισμού

Kon

Το διπλό όφελος των self tests

Kon