ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης βοηθά στην απονομή της

Newsroom eleftherostypos.gr

Ισως η θεωρία της δράσης και της αντίδρασης να έπρεπε να διδάσκεται στην επιστήμη της Κοινωνιολογίας και όχι της Φυσικής. Διότι κάθε δράση που επιχειρείται για να ξεμπλοκάρει τη γραφειοκρατία και να απλουστεύσει μακρόχρονες και χρονοβόρες διαδικασίες βρίσκει την αντίδρασή της.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Εντύπωση προκαλεί για παράδειγμα η αρνητική τοποθέτηση των δικηγόρων σε διάταξη που προβλέπει ανώτατο αριθμό σελίδων στα δικόγραφα που κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και στον περιορισμό της διάρκειας των αγορεύσεων των δικηγόρων σε τριάντα και κατ’ εξαίρεση σε 40 λεπτά.

«Δεν απομένει, παρά μόνο η τοποθέτηση μιας κλεψύδρας, για να επιστρέψουμε στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονταν οι δίκες χιλιάδες χρόνια πριν», σημειώνουν. Δεκτόν, μόνο που στο… απώτατο παρελθόν προφανώς οι δίκες δεν κρατούσαν τόσο πολύ, για την ακρίβεια ακόμα και χρόνια ολόκληρα, φθάνοντας ακόμα και στην καταδίκη της χώρας από ευρωπαϊκά όργανα για κακοδικία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (2017) από την έκθεση Πισσαρίδη, ο χρόνος για να τελεσιδικήσει μια δίκη μόνο σε πρώτο βαθμό στα πολιτικά και εμπορικά δικαστήρια φθάνει στις 500 ημέρες περίπου, ενώ στα διοικητικά δικαστήρια αγγίζει στις 750 ημέρες, δηλαδή ξεπερνά τα δύο έτη. Οι δικηγόροι αντιδρούν επίσης και με την εισαγωγή της πιλοτικής δίκης και στα πολιτικά δικαστήρια.

Κι όμως, η μέχρι τώρα εφαρμογή της πιλοτικής δίκης στη διοικητική δικαιοσύνη έχει δείξει τα οφέλη που έχει τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες, αφού με την ομαδοποίηση των περιπτώσεων επιταχύνονται οι αποφάσεις σε κρίσιμες υποθέσεις που αφορούν χιλιάδες πολίτες. Αν αυτό επεκταθεί και στα πολιτικά/αστικά δικαστήρια, θα μπορούσαν να τρέξουν αποφάσεις όπως π.χ. τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης είναι ένα τιτάνιο έργο, που ούτε εύκολο είναι ούτε απλό. Και σίγουρα δεν έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό των σελίδων των δικογράφων, αλλά με μια σειρά μέτρων. Ομως ήδη έχει ξεκινήσει.

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία η εφαρμογή για την ψηφιακή αίτηση και παραλαβή επίσημου ηλεκτρονικού αντιγράφου δικαστικών αποφάσεων από το Πρωτοδικείο και Εφετείο Πειραιώς και το Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Είναι ένα ακόμα βήμα προς την ψηφιοποίηση της «χαρτούρας», που σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλα δικαστήρια της χώρας. Δεν είναι κρίμα αυτή η προσπάθεια να μείνει ημιτελής;

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας

Tinad

Τώρα τι γίνεται; Βγαίνω ή μένω;

Kon

Η δύσκολη ενηλικίωση της Ευρώπης

Kon

Το διπλό όφελος των self tests

Kon

Κωστής Χατζηδάκης: Η μεγάλη ευκαιρία

Μιχάλης Μάρδας

Ανίερος πόλεμος στον Ιερό Βράχο

Ανδρέας Ντίνης

Η Μακρινίτσα και οι ιδεολογικές εμμονές

Kon

Το μεγάλο όπλο της φαρμακοεπαγρύπνησης

Kon

Μένιος Φουρθιώτης: Το υπουργείο Εργασίας έστειλε τον φάκελο στη δικαιοσύνη

Evanthia Karra