ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην πρώτη γραμμή του πρες ρουμ

Newsroom eleftherostypos.gr

«Τι θα κάνει η κυβέρνηση αν επιχειρηθεί αναμετάδοση δορυφορικού σήματος παρά το κρατικό τηλεοπτικό μονοπώλιο;. – Θα καταρρίψουμε το δορυφόρο». Η πιο χαρακτηριστική απάντηση που έχει δοθεί από κυβερνητικό εκπρόσωπο ανήκει στον Δημήτρη Μαρούδα και έρχεται από το μακρινό 1981.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Εκτοτε πέρασαν και έγιναν πολλά. Η ιστορία του ελληνικού πρες ρουμ είναι τόσο πλούσια, ενδιαφέρουσα και πολυκύμαντη, όσο πλούσια, ενδιαφέρουσα και πολυκύμαντη είναι η ιστορία της χώρας. Επακόλουθο είναι, λοιπόν, η ανθρωπογεωγραφία του να αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις σημαντικότερες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που ζήσαμε.

Πρώτοι των πρώτων της Μεταπολίτευσης ήταν ο Παναγιώτης Λαμπρίας και ο Αθανάσιος Τσαλδάρης, των κυβερνήσεων Καραμανλή και Ράλλη αντίστοιχα. Τότε η ενημέρωση ήταν μια αυστηρή, άτυπη, σχεδόν off the record, ενημέρωση για τους λιγοστούς πολιτικούς συντάκτες της εποχής και γινόταν στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν άλλαξε ο τόπος, εξελίχθηκε η μορφή και απέκτησε περισσότερη διαφάνεια και διακριτή πολιτική φόρμα η καθημερινή ενημέρωση. Από τις χειρόγραφες σημειώσεις περάσαμε στις μαγνητοφωνήσεις και στις live ενημερώσεις, και από τη δύσκολη καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου πέρασαν πρωτοκλασάτα -ή εξελίχθηκαν αργότερα- στελέχη των κομμάτων όπως οι Κώστας Λαλιώτης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Βύρων Πολύδωρας, Τηλέμαχος Χυτήρης, Δημήτρης Ρέππας, Θόδωρος Ρουσόπουλος κ.ά.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η πίστα άλλαξε. Η οικονομική κρίση με τα Μνημόνια και τους θεσμούς, και τώρα και η υγειονομική παράλληλα με τις εθνικές προκλήσεις, αύξησαν κατακόρυφα το επίπεδο δυσκολίας, μετατρέποντας το πρες ρουμ ενίοτε και σε αίθουσα πολέμου. Βέβαια, όλες τις εποχές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει να είναι άρτια ενημερωμένος για το κυβερνητικό έργο εν συνόλω, αλλά και ανά υπουργείο. Οφείλει να εξηγεί τις κυβερνητικές αποφάσεις, να απαντά στις πιο δύσκολες και επιθετικές ερωτήσεις με ηρεμία και σαφήνεια, να γνωρίζει τις κόκκινες γραμμές, να υπερασπίζεται το κυβερνητικό έργο, να είναι ψύχραιμος και, κυρίως, ανθεκτικός.

Παρά τη σκόνη που επιχείρησε να σηκώσει ακόμα μία φορά η αξιωματική αντιπολίτευση, η παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη δεν κρύβει δράκους ούτε πολιτικά δράματα. Από την άλλη, και ανεξάρτητα από συγκεκριμένα πρόσωπα, στην πολιτική ισχύει αυτό που ισχύει παντού: δεν κάνουν όλοι για όλες τις θέσεις, όμως όλοι μπορούν να προσφέρουν ανεξαρτήτως θέσης. Τώρα, τα ηνία πέρασαν σε μια νέα γυναίκα, την Αριστοτελία Πελώνη, η οποία από τη μακρά εμπειρία της στο πολιτικό ρεπορτάζ γνωρίζει πως όλα μπορεί να αλλάξουν εκτός από ένα: τα απαιτητικά προσόντα που απαιτούνται για το συγκεκριμένο πόστο.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η δύσκολη ενηλικίωση της Ευρώπης

Kon

Το διπλό όφελος των self tests

Kon

Κωστής Χατζηδάκης: Η μεγάλη ευκαιρία

Μιχάλης Μάρδας

Ανίερος πόλεμος στον Ιερό Βράχο

Ανδρέας Ντίνης

Η Μακρινίτσα και οι ιδεολογικές εμμονές

Kon

Το μεγάλο όπλο της φαρμακοεπαγρύπνησης

Kon

Γίναμε παράδειγμα οργάνωσης

Kon

Παύλος Πολάκης: Περικεφαλαίες κατά παραγγελία

Μιχάλης Μάρδας

Με νταούλια και ζουρνάδες δεν αντιμετωπίζεται ο κορωνοϊός

Ανδρέας Ντίνης