ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μεγάλο μάθημα από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

Newsroom eleftherostypos.gr

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, για όποιον την παρακολούθησε ολόκληρη, ήταν ένα μεγάλο μάθημα. Eνα μάθημα για το πώς πρέπει να ασκείται η πολιτική με επιχειρήματα και όχι με τίτλους. Ακουσαν για παράδειγμα τον πρωθυπουργό να αναφέρει στοιχεία και όχι επιθυμίες ή σχέδια που δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Για το γεγονός ότι επιτέλους μειώθηκε στο απολύτως ελάχιστο ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται σε δομές και ότι εκατοντάδες ανήλικα βρίσκονται ήδη ασφαλή σε άλλα κράτη μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις. Στις σημαντικότατες δεσμεύσεις της ημέρας ήταν και η ανακοίνωση ότι από τον Σεπτέμβριο -επιτέλους- θα διδάσκεται σε μόνιμη βάση το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλα τα δημόσια σχολεία.

Ομως υπηρξε και ένα άλλο, πολύ μεγάλο κέρδος: Oτι οι πολιτικοί μίλησαν ανοικτά για τον εκχυδαϊσμό του δημόσιου πολιτικού λόγου αλλά και για τα τρολς του Διαδικτύου. Αυτούς τους ανώνυμους λογαριασμούς που κατασκευάζουν ή διαστρεβλώνουν ειδήσεις, που δολοφονούν χαρακτήρες και σκορπούν μίσος. Οταν λέμε ανώνυμοι βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι και άγνωστοι. Οι «κουκουλοφόροι» του Διαδικτύου έχουν ονοματεπώνυμο, σαφείς ιδεολογικές αναφορές και, κυρίως, σαφείς εντολές. Δεν είναι τόσο πολλοί όσο φαίνονται, αφού πολλές φορές πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς βρίσκονται τα ίδια κέντρα που απλά αναπαράγουν το «μήνυμα».

Οι εξοικειωμένοι στη νέα γενιά των φανατικών στρατευμένων γνωρίζουν τι σημαίνει «ghost busters» στο τουίτερ και πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι αλγόριθμοι αν τους προγραμματίσεις «σωστά». Μόνο που πάντα θα καραδοκεί το μοιραίο λάθος, διότι οι αλγόριθμοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Δημοκρατία.

Δημοκρατία σημαίνει να μιλάς με έργα και όχι εκτοξεύοντας λάσπη στον ανεμιστήρα. Δημοκρατία σημαίνει να έχεις το θάρρος να αποκηρύσσεις τις λάθος λέξεις που χρησιμοποίησαν οι συνεργάτες σου, όπως έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και φοβήθηκε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Δημοκρατία σημαίνει να υπερασπίζεσαι την ομάδα σου με επιχειρήματα και όχι με ευφυολογήματα. Δημοκρατία είναι αυτό που συνέβη χθες στη Βουλή των Ελλήνων, όπου κάθε πολιτικός αρχηγός ανέβηκε στο Βήμα και μίλησε, ρώτησε, απάντησε και έπεισε, περισσότερο ή λιγότερο, με τελικό αποδέκτη και ανώτατο κριτή τους πολίτες και όχι τα retweets και τις χαλκευμένες φωτογραφίες.

ΥΓ.: Καλό θα ήταν μαζί με το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης να δρομολογηθεί και σοβαρή επιμόρφωση για τον τρόπο που «διαμορφώνεται» η ειδησεογραφία μέσα από τα σόσιαλ μίντια. Από αυτό θα βγει κερδισμένη και η δημοσιογραφία.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας

Tinad

Μητσοτάκης από Κόρινθο: Με ταχύτητα και δικαιοσύνη οι αποζημιώσεις για τον παγετό

Ανδρέας Ντίνης

Δένδιας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί κινητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης: Τα έργα στη Διώρυγα έναυσμα για τη συνολικότερη αναβάθμιση της περιοχής

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης-Κλούγκε: Το νέο γραφείο του ΠΟΥ θα αναδείξει την Ελλάδα ως διαμορφωτή πολιτικών υγείας

Ανδρέας Ντίνης

Ο,τι βαρύτερο έχει καταγγελθεί

Kon

Μητσοτάκης για ένταξη Κτηματολογίου στο gov.gr: Ισχυρό βήμα σε ένα ψηφιακό οικοδόμημα

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης-Δένδιας στο Μαξίμου – Πλήρης ικανοποίηση από τον Πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στην Τουρκία

Μιχάλης Μάρδας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ισχυρό λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας