ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κρέας, άλλοτε και τώρα

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι γενιές του ’30 και του ’40 υπέφεραν σε τέτοιο βαθμό από αδενοπάθειες λόγω της έλλειψης πρωτεΐνης, ώστε όταν μεγάλωσαν έπεσαν με τα μούτρα στο φαγητό και άδειαζαν όλο το πιάτο τους.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

«Πριν από τριάντα χρόνια τέτοια εποχή, τρώγαν με κουπόνια, ήταν Κατοχή/ Κι εσύ Δημητράκη δεν τρως το φαΐ σου, κι εσύ Δημητράκη το βλέπεις και κλαις…», τραγουδούσε με φούρκα ο Θέμης Ανδρεάδης τη δεκαετία του ’70 σε έναν φανταστικό, κακομαθημένο πιτσιρικά της εποχής, που δεν γνώρισε την πείνα των γονιών του.

Σήμερα τρώμε τόσο πολύ κρέας ώστε πεθαίνουμε από καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμη και τα θύματα της οικονομικής κρίσης δεν υποφέρουν κυρίως από ασιτία, αλλά από αυτό που ονομάζουμε malnutrition, δηλαδή πολύ και κακής ποιότητας φαγητό – το κοινώς αποκαλούμενο junk/ σκουπίδι.

Αυτά είδε ο «πράσινος» δήμαρχος της Λιόν, Γκρεγκορί Ντουσέ, και αποφάσισε να κόψει το κρέας από τις σχολικές καντίνες όσο διαρκεί η πανδημία της Covid-19. Λογάριασε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που δεν είναι άλλος από τους κτηνοτρόφους και τους χασάπηδες της Γαλλίας.

«Το κρέας από τα βοσκοτόπια μας φτιάχνει υγιή παιδιά». «Χωρίς κρέας αδυνατίζει ο οργανισμός απέναντι στους ιούς», έγραφαν τα πανό δίπλα στα τρακτέρ, στις αγελάδες και τα αιγοπρόβατα που στήθηκαν μπροστά στο δημαρχείο.

Η μόνη στην κυβέρνηση που τον υπερασπίστηκε ήταν η υπουργός Περιβάλλοντος, αλλά τον άδειασαν μεγαλοπρεπώς οι υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας με κατηγορίες του τύπου «είσαι ένας ιδεοληπτικός και ελιτίστας οικολόγος, που δυσφημείς την πρωτεύουσα της γαλλικής γαστρονομίας».

Με τα πολλά ο δήμαρχος απολογήθηκε πως δεν είναι κανένας φανατικός vegan («τρώω κι εγώ κρέας»), αλλά το έκανε για να αποσυμφορήσει τα σχολικά κυλικεία.

Η όλη διαμάχη αποτελεί φυσικά ύβρη για εκατομμύρια «Δημητράκηδες» της υποσαχάριας Αφρικής και γενικά του Τρίτου Κόσμου. Αυτοί «δεν τρώνε το φαΐ τους» όχι από πείσμα ή από άποψη, αλλά επειδή δεν έχουν…

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια;

Tinad

«Kαγκελάριος Ζέντερ»; Οχι, ευχαριστώ!

Kon

Γαλλία: Θεσπίστηκε για πρώτη φορά η νόμιμη ηλικία συναίνεσης σε σεξουαλική πράξη

Μαρίνα Μπενέκου

Πώς οι ΗΠΑ «σπονσοράρουν» τα τουρκικά drones

Kon

Γαλλία: Ο χειρότερος παγετός των τελευταίων 30 χρόνων έπληξε σφοδρά τη φετινή παραγωγή κρασιού

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός – Γαλλία: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα χορηγείται σε άτομα άνω των 55 ετών

Tinad

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία προειδοποιούν το Ιράν για τα «πυρηνικά σχέδια» του

Tinad

«Αναπόφευκτος ο πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας»

Kon

Aυτή είναι η πρόταση της Γαλλίας στην Ελλάδα για τις φρεγάτες FDI

Μιχάλης Μάρδας