ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αξιωματική αντιπολίτευση ξεπέρασε τον πιο πρωτόγονο και κακό εαυτό της

Newsroom eleftherostypos.gr

Εγινε αυτό που απευχόμασταν. Ενα απεχθές έγκλημα που τιμωρείται σκληρά από τη Δικαιοσύνη και σκληρότερα από την κοινωνία, απέκτησε πολιτικό χαρακτήρα. Οχι αυθόρμητα, όχι αθώα, αλλά στοχευμένα και χωρίς κανένα όριο.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Το να αναζητήσει κανείς τις συνήθεις πολιτικές ευθύνες ή να ασκήσει κριτική για καθυστερημένη αντίδραση και λαθεμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς θα μπορούσε να είναι αναμενόμενο και σίγουρα ήταν προβλέψιμο.

Το να εκτοξεύεται, όμως, λάσπη για προσπάθεια συγκάλυψης στοιχείων και δραστών και να γράφονται υπό τη μορφή στρατευμένων hashtags φρικτές κατηγορίες και υπονοούμενα που αρνούμαστε ακόμα και να αναπαραγάγουμε είναι πέρα από κάθε λογική. Είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμο, είναι ταπεινωτικό και ντροπιαστικό για τους ίδιους που τα διακινούν και τα υποστηρίζουν.

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν έχει χρώμα. Τα θύματα των βιασμών δεν ανήκουν σε κόμματα και ομάδες, ούτε έχουν λιγότερα ή περισσότερα δικαιώματα αν είναι Ελληνόπουλα ή προσφυγόπουλα.

Κυρίως δεν έχει καμία σημασία για τα θύματα και για την κοινωνία αν ο βιαστής είναι γνωστός ή άγνωστος, αν είναι ηθοποιός ή προπονητής, αν πολιτογραφείται δεξιός ή αριστερός, ή αν η εγκληματική του πράξη έγινε επί της μίας ή της άλλης κυβέρνησης.

Το γεγονός, όμως, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, συνεπικουρούμενη από τα γνωστά-άγνωστα τρολ του Διαδικτύου, χυδαιολογεί και προσπαθεί να ρίξει ευθύνες στην κυβέρνηση και να αποδώσει πολιτική ταυτότητα σε έναν κατηγορούμενο για να αποκομίσει κομματικά οφέλη ξεπερνά ακόμα και τον πιο κακό, τον πιο πρωτόγονο, τον πιο μοχθηρό εαυτό της.

Θα περίμενε κανείς να υπάρχει ένας κώδικας πολιτικής δεοντολογίας επειδή αυτές οι σοκαριστικές υποθέσεις αφορούν παιδική κακοποίηση. Θα περίμενε κανείς η πραγματική αγωνία όσων ξιφουλκούν για εσκεμμένη συγκάλυψη και αναζητούν απελπισμένα θύτες ανάμεσα στους θεσμούς να εκφραζόταν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση.

Στόχος δεν μπορεί να είναι ο πολιτικός αντίπαλος, αλλά οι δράστες. Σκοπός δεν μπορεί να είναι το κομματικό όφελος, αλλά η δικαίωση των θυμάτων σε όλα τα επίπεδα, νομικά και ηθικά.

Θα έπρεπε τα κόμματα να ζητήσουν από την κυβέρνηση συνεργασία και από κοινού επανεξέταση του πλαισίου που αφορά την παραγραφή για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και τη δημιουργία προστατευτικών δικλίδων που θα ενθαρρύνουν τα θύματα να μιλήσουν.

Οχι εν θερμώ, αλλά με ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στον νομικό κόσμο της χώρας. Θα μπορούσαμε πολλά να πούμε ακόμα, αλλά, με αυτή την αξιωματική αντιπολίτευση, μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η Βαβέλ των μεταλλάξεων

Kon

Νίκος Παπαϊωάννου: Ενας νόμος για όλους, όλοι για έναν νόμο

Μιχάλης Μάρδας

Ποιος θα πείσει τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν;

Kon

Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης βοηθά στην απονομή της

Kon

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους

Kon

Στην πρώτη γραμμή του πρες ρουμ

Kon

Ρομάν Πολάνσκι: Εγκλημα χωρίς τιμωρία

Μιχάλης Μάρδας

Το προσωπικό μαξιλάρι ασφαλείας των πολιτών

Ανδρέας Ντίνης

Το μεγάλο μάθημα από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

Kon