ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος

Newsroom eleftherostypos.gr

Για όλα φταίνε τα δέντρα. Το καλοκαίρι καίγονται, το χειμώνα λυγίζουν και σπάνε ό,τι βρουν μπροστά τους, από καλώδια της ΔΕΗ μέχρι αυτοκίνητα. Φταίνε ακόμα και εν τη απουσία τους, αφού όταν πρέπει ο χείμαρρος που κατεβαίνει από το βουνό να ανακοπεί στους κορμούς τους, αυτά δεν είναι στη θέση τους (αφού κάηκαν είπαμε).

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Αλλά και όσα γλιτώνουν από τη φωτιά ή την οικοπεδοποίηση, έρχεται μια «Μήδεια» και τα τουμπάρει. Επειδή όμως τα μόνα δέντρα που μπορούσαν να βγάλουν πόδια και να κουνηθούν μόνα τους ήταν τα μαγικά δεντρο-πλάσματα στον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», ας σταματήσουμε να κοιτάμε το δέντρο και ας δούμε το δάσος. Δηλαδή, όλα αυτά που συμβαίνουν πριν και μετά από μια φυσική καταστροφή.

Ηταν δεδομένο πως ένα τόσο ακραίο καιρικό φαινόμενο, όπως οι σφοδρές χιονοπτώσεις που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και την Αττική, θα είχαν αναπόφευκτες ζημιές στο δίκτυο υποδομών. Προετοιμασία σε κεντρικό επίπεδο υπήρξε, οι πολίτες ενημερώθηκαν εγκαίρως, οι δήμοι ήταν ανοιχτοί, οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι που τις επανδρώνουν ήταν στις θέσεις τους και αυτό φαίνεται από τις εκατοντάδες παρεμβάσεις, διασώσεις και μετακινήσεις ευπαθών ομάδων που υπήρξαν κατά την εξέλιξη του φαινομένου. Ομάδες της ΓΓΠΠ, της Πυροσβεστικής, των δήμων και των περιφερειών, ακόμα και συνεργεία ιδιωτικών εταιριών, εργάστηκαν ακατάπαυστα μέρα και νύχτα. Η εκτεταμένη όμως και πολύωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης και σε κάποιες περιπτώσεις και της υδροδότησης δείχνει πως κάποιες υπηρεσίες δεν συντονίστηκαν όπως έπρεπε πριν από την επέλαση του χιονιά.

Προφανώς δεν έπρεπε να κοπούν προληπτικώς όλα τα δέντρα που βρίσκονται στην Εκάλη ή στον Αγιο Στέφανο. Ομως εκείνα που σχεδόν εφάπτονται με κολόνες και καλώδια έπρεπε να έχουν κλαδευτεί εγκαίρως. Σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα, αν είναι του ΔΕΔΔΗΕ ή του εκάστοτε δήμου, αν χρειάζεται άδεια της δασικής υπηρεσίας ή όχι, ίσως να μην έχει και τόση σημασία. Διότι σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως εργασίες είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει εμπλοκή περισσοτέρων της μίας υπηρεσιών. Αν κάπου χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών, ας γίνει. Ομως όσο και αν διαχωριστούν οι ευθύνες, πάντα θα χρειάζεται η συνέργεια διαφόρων υπηρεσιών. Δηλαδή ανθρώπινη συνεννόηση.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ποιος θα πείσει τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν;

Kon

Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης βοηθά στην απονομή της

Kon

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους

Kon

Στην πρώτη γραμμή του πρες ρουμ

Kon

Ρομάν Πολάνσκι: Εγκλημα χωρίς τιμωρία

Μιχάλης Μάρδας

Το προσωπικό μαξιλάρι ασφαλείας των πολιτών

Ανδρέας Ντίνης

Το μεγάλο μάθημα από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

Kon

Κάν’ το όπως οι Ελληνες

Kon

Θα μπορούσε να είναι ταινία, αλλά δεν είναι

Kon