ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αναλυτές «μεγάλων δεδομένων»

Newsroom eleftherostypos.gr

Γράφαμε πριν από μερικούς μήνες πως «η επιθετική συμπεριφορά του Covid-19 απαιτεί ριζική ανατροπή της δικής μας συμπεριφοράς. Και αυτό δεν είναι εύκολο, ούτε ευχάριστο. Ετσι φθάνουμε στις συμπεριφορικές επιστήμες» (3/10/2020, Ελεύθερος Τύπος).

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Δεν είχαμε ανακαλύψει την πυρίτιδα ασφαλώς. Είχαμε όμως ανακαλύψει την 9η ανάλυση επικαιρότητας του ΚΕΠΕ (επιστημονικός διευθυντής ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας), στην οποία βρίσκει κανείς συμπυκνωμένη την παγκόσμια επιστημονική εμπειρία για τους τρόπους που οι συμπεριφορικές επιστήμες μπορούν να επιστρατευτούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τις παραμέτρους, δηλαδή, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων, όπως είναι τα μαζικά περιοριστικά μέτρα, ώστε να είναι εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά.

«Η διαπίστωση ότι τα άτομα συχνά παρουσιάζουν μη ορθολογική συμπεριφορά καταδεικνύει ότι η απλή παροχή οδηγιών, συμβουλών και κανόνων δεν επαρκεί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Πλήθος ερευνητών επιδιώκει να βοηθήσει τους διαμορφωτές πολιτικής να κατανοήσουν καλύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά και να προσδιορίσουν τα συμπεριφορικά σφάλματα που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν», σημειωνόταν χαρακτηριστικά στην ανάλυση.

Χθες ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, επανέλαβε μια πολύ συγκεκριμένη πρότασή του: Την ενίσχυση της επιτροπής με αναλυτές της επιστήμης της Συμπεριφοράς, αναλυτές μεγάλων δεδομένων, όπως τους ονόμασε.

«Παραδείγματος χάριν, γιατί θα κλείσει η κυκλοφορία από τις 18:00 και όχι από τις 19:00 ή τις 20:00; Υπάρχει μια διεθνής εμπειρία που να τεκμηριώνει ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογεί αυτό το μέτρο;», διερωτήθηκε, θέλοντας να επισημάνει το κρίσιμο σημείο που συνδέει την ανάγκη λήψης μιας απόφασης με την απόφαση και την αποδοχή της.

Πάντως, μιας και κάναμε αναδρομή στην ανάλυση του ΚΕΠΕ, ας επαναλάβουμε τα πιο συχνά συμπεριφορικά σφάλματα που γίνονται και τα οποία θα μπορούσαν να μετριαστούν με τη βοήθεια των «αναλυτών μεγάλων δεδομένων».

Αυτά, λοιπόν, είναι η υπερβολική/μη ρεαλιστική αισιοδοξία (συνήθως από τους νέους), το σφάλμα της παρούσας κατάστασης (επιλογή της άμεσης ευχαρίστησης από το μελλοντικό όφελος, η διατύπωση (π.χ. ο όρος «φυσική απόσταση» είναι προτιμότερος από τον όρο «κοινωνική απόσταση»), η γνωστική ασυμφωνία (άρνηση αλλαγής μιας συνήθειας, αντίδραση στα αντικρουόμενα μηνύματα), η επίδραση του συναισθήματος, η συμπεριφορά της αγέλης (η οποία βασίζεται στη μίμηση).

Θα μπορούσαν πολλά ακόμα να ειπωθούν από αυτά που προτείνει η συμπεριφορική προσέγγιση, όπως η τόνωση θετικών συναισθημάτων ή κάποιου είδους ανταμοιβή (π.χ. παροχή δωρεάν Ιντερνετ). Δρόμοι υπάρχουν, αρκεί το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Τρομάζει η αύξηση των διασωληνωμένων κατά 40% – Σαρώνει η πανδημία την Αττική

Μιχάλης Μάρδας

Διευθύνων σύμβουλος της Ντίσνεϊ: «Μετά την πανδημία δεν θα βλέπουμε τις ταινίες όπως παλιά»

Μαρίνα Μπενέκου

Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης βοηθά στην απονομή της

Kon

Interpol: Τα πλαστά εμβόλια που κατασχέθηκαν σε Κίνα και Νότιο Αφρική είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου»

Μαρίνα Μπενέκου

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Μας βρίσκει… με παραπανίσια κιλά, λόγω COVID-19

Leonidas Kallidonis

Πόσο κουράγιο ακόμη;

Kon

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους

Kon

Κορωνοϊός: Εκτάκτως εμβολιάζονται 5.000 χρόνιοι ασθενείς στην Μ. Βρετανία

Μαρίνα Μπενέκου

Πλέγμα μέτρων στήριξης εργαζομένων και ανέργων κατά την περίοδο της πανδημίας

Ανδρέας Ντίνης