ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Να κρατήσουμε δυνάμεις για την επόμενη μέρα

Κορωνοϊός - Εξαδάκτυλος: Πιθανή παράταση lockdown με μερική επαναφορά δραστηριοτήτων- Τι θα γίνει το Πάσχα

Newsroom eleftherostypos.gr

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες, το πρόγραμμα εμβολιασμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης θα τρέξει από το δεύτερο τρίμηνο του έτους με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «ανοσία της κοινότητας» θα επέλθει στην καλύτερη περίπτωση εντός του καλοκαιριού, αν και είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο για να εμβολιασθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Οι δυσκολίες στην οικονομία είναι δεδομένες, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει το κράτος να ανοίξει τα ταμεία χωρίς δισταγμούς δεν λαμβάνουν υπόψη ότι το δημόσιο χρέος έχει φτάσει στο 208% και τα δάνεια θα πληρωθούν από τις επόμενες γενιές.

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει χειρισθεί με σοβαρότητα τα θέματα της πανδημίας, η Ελλάδα σε αυτό το δραματικό 12μηνο είναι μεταξύ των χωρών με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες στην Ευρώπη, ενώ στο μέτωπο της οικονομίας το υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις κατά το μέτρο του δυνατού.

Ακόμη και στο θέμα των εμβολιασμών είναι αξιέπαινος ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας αλλά και η συνετή απόφαση να είναι διασφαλισμένη η δεύτερη δόση για όσους έχουν κάνει την πρώτη, ώστε να μη διακοπεί η διαδικασία όπως έχει συμβεί στη Μαδρίτη ή σε πόλεις της Γαλλίας, ελλείψει εμβολίων.

Ωστόσο, ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος είναι σοβαρός και οι μεταλλάξεις του ιού αυξάνουν σημαντικά τον δείκτη μεταδοτικότητας. Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που αποφασίσθηκαν την Παρασκευή θα κριθεί στην πράξη, αλλά αυτό που προκύπτει από τη 12μηνη «συμβίωση» με τον κορονοϊό είναι πως η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει εν μέσω πανδημίας. Το είδαμε στην αγορά, το πλήρες άνοιγμα των καταστημάτων στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ακυρώθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες υπό την πίεση των αυξανόμενων κρουσμάτων.

Ενδεχομένως ένα αυστηρό lockdown, προκειμένου να περιορισθεί η πίεση στο ΕΣΥ και επιπλέον να οργανωθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας με βάση και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, να είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο σε αυτή τη συγκυρία.

Η κοινωνική κόπωση είναι μεγάλη αλλά πρέπει να κρατήσουμε δυνάμεις καθώς φτάνουμε προς το σημείο τερματισμού. Από τον Απρίλιο οι εμβολιασμοί θα είναι πολλαπλάσιοι από τους σημερινούς καθώς θα έχουν εγκριθεί νέοι τύποι εμβολίων και η χώρα θα ετοιμάζεται για τη θερινή περίοδο.

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της επόμενης ημέρας, δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν την πρόταση Σκυλακάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης μία από τις καλύτερες που έχουν κατατεθεί, όμως πρώτα πρέπει να περάσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Χρειάζονται προσοχή και γενναίες αποφάσεις.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Το γαϊτανάκι της παράνοιας

Kon

Η επανάληψη του «ό,τι χρειαστεί»

Μιχάλης Μάρδας

H αξιολόγηση στα σχολειά είναι αίτημα της κοινωνίας

Ανδρέας Ντίνης

Η «λύσσα» γύρισε μπούμερανγκ

Kon

Το κέντρο και η ακραία αντιπολίτευση

Kon

Κατάληψη σχολής με αίτημα να ανοίξει

Kon

Η ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα να ξεφύγει από το βούρκο

Kon

Απαρχαιωμένες υποδομές, κρατική γραφειοκρατία

Kon

Οι μεταρρυθμίσεις και το «βαθύ κράτος»

Μιχάλης Μάρδας