ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Oταν η «καυτή πατάτα» πέφτει σε σωστά χέρια

Να περάσουν τα μαθήματα του εξαμήνου χωρίς εξετάσεις ζητούν φοιτητές του ΑΠΘ

Newsroom eleftherostypos.gr

Ανέλαβε πρύτανης του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας μόλις πριν από 16 μήνες. Και όμως, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο Νίκος Παπαϊωάννου κατάφερε πολλά πράγματα που βελτίωσαν την εικόνα του ιδρύματος, τακτοποιώντας ζητήματα που οι προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν τη διάθεση να αγγίξουν.

Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης

Με συντονισμένους χειρισμούς και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα αλλά και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, μετέτρεψε το ΑΠΘ από ένα (σχεδόν) άντρο παραβατικότητας σε ένα ίδρυμα όπου οι καθηγητές και οι φοιτητές αισθάνονται ασφάλεια. Η διακίνηση ναρκωτικών και η πώληση άλλων παράνομων προϊόντων (μαϊμού) σχεδόν εξαλείφτηκε. Το πανεπιστημιακό campus άδειασε από κακοποιά στοιχεία και μετά από χρόνια επέστρεψε η κανονικότητα. Ταυτόχρονα, εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό τη σύσταση ειδικής ομάδας, η οποία θα εποπτεύει την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα προχωρεί στην υλοποίησή της με διαδικασίες fast track.

Και κάπου εκεί, η Σοφία Μπεκατώρου προχωρά στη βαθιά και τόσο συγκλονιστική εξομολόγησή της, πυροδοτώντας σειρά εξελίξεων και στο ΑΠΘ, κάνοντας πολλές πρώην φοιτήτριες να καταγγείλουν σεξουαλική παρενόχληση από πρώην καθηγητές του. Ο κ. Παπαϊωάννου καλείται πλέον «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» σε μία άσχημη κατάσταση, για την οποία δεν φέρει καμία ευθύνη. Το Αριστοτέλειο «βράζει» από τις απανωτές καταγγελίες και η κοινωνία αναρωτιέται τι συμβαίνει στο ίδρυμα. Ο πρύτανης καλείται να βρει μία ισορροπία, η οποία από την μία πλευρά θα καλύψει τις ανάγκες για διαφάνεια και έρευνα των καταγγελιών και από την άλλη να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την αξιοπιστία του ιδρύματος. Διότι το ΑΠΘ εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα. Ενα βαρίδιο που αφήνει το εθνικό αποτύπωμά του στην ερευνητική πορεία της χώρας.

Ισως τελικά να είναι ευτύχημα για το ΑΠΘ η χρονική συγκυρία στην οποία έσπασε το απόστημα. Ο κ. Παπαϊωάννου είναι ένας μετριοπαθής και άξιος καθηγητής, ο οποίος έχει την ικανότητα να χειριστεί την κατάσταση, να εμφυσήσει ένα αίσθημα ασφάλειας στις καταγγέλλουσες, να βάλει το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο και να δημιουργήσει τις δικλίδες ασφαλείας ώστε το ίδρυμα να μη βρεθεί στο μέλλον σε τέτοια δυσάρεστη θέση.

Και όπως είπε η Αμερικανίδα συγγραφέας Λουίζα Μέι Αλκοτ: «Δεν φοβάμαι τις θύελλες γιατί έτσι μαθαίνω πώς να κουμαντάρω το πλοίο μου»… Μένει να αποδειχθεί πόσο άξιος «καπετάνιος» είναι ο ικανός πρύτανης του ΑΠΘ και πόσο γρήγορα θα καταφέρει να φέρει σε ήρεμα νερά το μεγάλο «πλοίο» που φέρει το όνομα του Αριστοτέλη…

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Με ασφάλεια στο οδικό δίκτυο

Μιχάλης Μάρδας

«Νούμερα» για τα… νούμερα

Ανδρέας Ντίνης

Οι… λεπτομέρειες μιας παροχής

Tinad

Οταν η εκτελεστική εξουσία συνδιαλέγεται με τους φορείς

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορονοϊός, τα Θεοφάνεια και ο… Βολταίρος

Tinad

Η απόπειρα της τουρκικής «αναβάθμισης» και η αναγκαστική «υποβάθμιση» της Ε.Ε.

Tinad

Επενδύσεις με… πιλότο το «εγώ»

Kon

Η κεκτημένη ταχύτητα του συνδικαλισμού

Μιχάλης Μάρδας

Ο δημόσιος χλευασμός ενός ασθενούς

Kon