ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ακόμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία στα ελληνικά πανεπιστήμια

Newsroom eleftherostypos.gr

Δύσκολο πράγμα οι μεταρρυθμίσεις. Ειδικά στο χώρο της Παιδείας. Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει. Ας δούμε για παράδειγμα τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες σε κάποιες πανεπιστημιακές σχολές.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ σύλλογοι -όπως έχουν κάθε δικαίωμα- αντιτίθενται στο νομοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τους αιώνιους φοιτητές κ.ά.

ΤΟ περίεργο είναι πως λόγω των κινητοποιήσεων των φοιτητικών συλλόγων ματαιώνονται εξετάσεις μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου. Αλλά αυτό προφανώς και δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.

ΑΥΤΟ που είναι πρωτοφανές και αγγίζει τα όρια της παράνοιας είναι ότι λόγω κορονοϊού οι εξετάσεις σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές είναι διαδικτυακές. Αρα, για ποιο λόγο να αναβάλλονται οι εξετάσεις μαθημάτων όταν οι φοιτητές ετοιμάζονται να δώσουν τα μαθήματά τους μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους;

ΝΑΙ, είναι απίστευτο. Ας το ξανασκεφτούμε μια στιγμή. Αναβάλλονται διαδικτυακές εξετάσεις λόγω φοιτητικών κινητοποιήσεων! Ακόμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η πρώτη αντίδραση είναι να πέσεις κάτω από τα γέλια. Με τη δεύτερη ανάγνωση, όμως, βάζεις τα κλάματα.

Η Παιδεία ίσως και να μη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Μάλλον γκρέμισμα θέλει και χτίσιμο ξανά από την αρχή.

ΑΠΟ ό,τι φαίνεται διοίκηση σε αρκετές πανεπιστημιακές σχολές ασκούν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Φοβισμένοι καθηγητές πανεπιστημίου δεν τολμούν να παραδεχθούν ότι υπάρχει ανάγκη για ένα σώμα φύλαξης των Ιδρυμάτων. Δυστυχώς, αποδέχονται να γίνονται εμπόριο ναρκωτικών, ληστείες και άλλες παρανομίες μέσα στα πανεπιστήμια. Δυστυχώς, αποδέχονται να υπάρχουν γιάφκες μπαχαλάκηδων με μολότοφ, λοστούς και άλλα «πολεμοφόδια» για επεισόδια.

ΚΑΙ κάποιοι εξυπνάκηδες λένε ότι στο Κέιμπριτζ και σε άλλα πανεπιστήμια δεν υπάρχει ειδικό σώμα αστυνομίας. Ναι, δίκιο έχουν. Μόνο που τα πανεπιστημιακά campus δεν είναι χώροι ανομίας και παραβατικότητας. Αυτό ξέχασαν να το πουν οι «προοδευτικοί» αυτής της χώρας.

ΤΟΣΟ προοδευτικοί είναι που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα. Θέλουν να παραμείνουν όλα μπάχαλο. Να μην υπάρχει καμία οργάνωση. Να μην υπάρχουν κανόνες. Υποδύονται τους δικαιωματιστές, αλλά κατά βάθος κάνουν «παιχνίδι» μόνο για την πάρτη τους. Και τελικά αποδεικνύονται πιο συντηρητικοί και αντιμεταρρυθμιστές από εκείνους τους οποίους κατηγορούν.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει βήμα πίσω. Επιβάλλεται να πατήσει γκάζι και να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Να μην υποχωρήσει ούτε σε μικροσυντεχνίες ούτε σε μεγαλοσυμφέροντα.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Θετικό μήνυμα για την επόμενη μέρα

Tinad

Ας είμαστε προετοιμασμένοι… και για καθολικό lockdown

Kon

«Ψεκασμένοι» υποστηρικτές της βίας και των όπλων

Kon

Η καταστροφολογία και η πραγματικότητα

Kon

Το «πείραμα της Μαλεσίνας» δείχνει τι δεν πρέπει να γίνει…

Kon

Οι «αναβιωτές» του Eμφυλίου, ο Τσίπρας και η πλατεία θυμάτων

Kon

H άρνηση αξιολόγησης εκπαιδευτικών (ή… πώς να κρυφτείς από τα παιδιά)

Ανδρέας Ντίνης

Ο πολακισμός του Τσίπρα και η ευκαιρία του Μητσοτάκη

Kon

Απουσία παιδείας…

Kon