ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετά τη συμπαράσταση, τι;

Newsroom eleftherostypos.gr

Χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τη Σοφία Μπεκατώρου, ως δείγμα ελάχιστης συμπαράστασης και εκτίμησης για το θάρρος που επέδειξε. Ανάμεσα στα ζεστά λόγια που της απηύθυνε, είπε μια μεγάλη αλήθεια που συνήθως παραβλέπουμε, αν και βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Μίλησε για τις γυναίκες που εξαρτώνται επαγγελματικά, κοινωνικά ακόμα και οικογενειακά από εκείνους που τελικά τις κακοποιούν. Οταν λοιπόν ζητάμε με τόση ευκολία να βγουν μπροστά οι γυναίκες και να μιλήσουν, πρέπει να φροντίσουμε πρώτα να έχουν την κοινωνική και οικονομική δύναμη να ανοίξουν την πόρτα και να φύγουν.

Σκεφτείτε μια γυναίκα άνεργη ή υποαπασχολούμενη, η οποία, εκτός από τις κοινωνικές αντιδράσεις και τα σχόλια απαξίωσης που θα υποστεί, θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα ζήσει την επόμενη ημέρα. Πού θα μείνει.

Πώς θα πληρώσει το ενοίκιο και τους δικηγόρους. Πώς θα φροντίσει τα παιδιά της. Κακά τα ψέματα, οι δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών δεν επαρκούν και όπου υπάρχουν λειτουργούν με λίγο προσωπικό και περιορισμένα μέσα. Ακόμα και αν καταφύγει εκεί, για πόσο μπορεί να μείνει; Επιπροσθέτως, υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν ξέρουν καν τα δικαιώματά τους, δεν γνωρίζουν πού να στραφούν και πώς να αναζητήσουν νομική βοήθεια.

Η οικονομική ανεξαρτησία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να μπορέσει μια κακοποιημένη γυναίκα να σταθεί στα πόδια της. Ομως, ακόμα και σε περιόδους κανονικότητας η ανεργία είναι γένος θηλυκού.

Πόσω μάλλον όταν έχει προηγηθεί η οικονομική κρίση των Μνημονίων, και τώρα η πανδημία. Πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας δείχνει ότι η ανεργία στις γυναίκες αυξήθηκε τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και σε σχέση με τους άντρες, ενώ στο διάστημα της καραντίνας πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι, καθώς έκλεισαν τα σχολεία, αλλά και τα κέντρα υποστήριξης ηλικιωμένων.

Παράλληλα, αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις καταγγελίες στις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης να χτυπούν «κόκκινο». Αλλά και στη μετά Covid εποχή οι δείκτες δείχνουν πως οι εργαζόμενες γυναίκες είναι πιο πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους έναντι των ανδρών.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να προηγηθούν για να σπάσει ο κύκλος της σιωπής, αλλά είναι πολύ περισσότερα αυτά που πρέπει να ακολουθήσουν. Και είναι χρέος της Πολιτείας να αναλάβει δράση. Αμεσα, γρήγορα, χθες.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ρομάν Πολάνσκι: Εγκλημα χωρίς τιμωρία

Μιχάλης Μάρδας

Το προσωπικό μαξιλάρι ασφαλείας των πολιτών

Ανδρέας Ντίνης

Σόφια Μπεκατώρου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Έκανα αυτό που έπρεπε, ακόμη κι εάν ήταν αργά

Δημήτρης Ντόγκας

O βιολιστής στη ΜΑΦ

Kon

Το μεγάλο μάθημα από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

Kon

Ρώσοι διπλωμάτες εγκαταλείπουν τη Β. Κορέα πάνω σε…χειροκίνητο τρόλεϊ

Μαρίνα Μπενέκου

Η Σοφία Μπεκατώρου υποστηρίζει το #metoogreece

Μιχάλης Μάρδας

Κάν’ το όπως οι Ελληνες

Kon

Θα μπορούσε να είναι ταινία, αλλά δεν είναι

Kon