ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα στοιχήματα της Νίκης Κεραμέως

Yπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία με τις δραστικές αλλαγές από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο

Newsroom eleftherostypos.gr

Το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προβλέπει γενναίες μεταρρυθμίσεις τόσο στο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στα πανεπιστήμια όσο και για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Είναι ορθό ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να αποφασίζουν για τον καθορισμό των βαθμολογικών βάσεων εισαγωγής στις σχολές και στα τμήματα, ώστε να σταματήσει να παρατηρείται το φαινόμενο να εισάγονται υποψήφιοι ακόμα και με βαθμό τρία σε ορισμένες σχολές. Και η Ν. Κεραμέως είχε την πολιτική βούληση να εκχωρήσει την αρμοδιότητα αυτή στα Ιδρύματα, αν και ήταν πάγιο αίτημά τους που δεν γινόταν δεκτό επί δεκαετίες.

Ακόμα πιο αναγκαίο ήταν να μπει τάξη στους πανεπιστημιακούς χώρους με ελεγχόμενη είσοδο-έξοδο για φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζομένους, ώστε τα πανεπιστήμια να λειτουργούν πραγματικά ως ακαδημαϊκό άσυλο ιδεών, όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα, και όχι ως άντρο παραβατικών συμπεριφορών και διακίνησης μολότοφ και ναρκωτικών, ή τραμπουκισμών, όπως ήταν η διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Και η υπουργός Παιδείας έδειξε πως έχει την αποφασιστικότητα για να το επιβάλει.

Σημαντική μεταρρύθμιση συνιστά και η διέξοδος στην επαγγελματική εκπαίδευση που δίνεται τους μαθητές που δεν μπορούν να εισαχθούν στις πανεπιστημιακές σχολές με τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν, αλλά τώρα θα τους δίνεται η ευκαιρία να δηλώσουν ως επιλογή στο μηχανογραφικό τους δελτίο και τα δημόσια ΙΕΚ. Πριν από τις γιορτές ψηφίστηκε, άλλωστε, και ο νέος νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας.

Αν συνυπολογίσουμε ότι η κ. Κεραμέως κατάφερε να πείσει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων ώστε να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, παρότι κέρδισε το στοίχημα της τηλεκπαίδευσης -η οποία λειτουργεί υποδειγματικά-, η υπουργός Παιδείας δείχνει πως διαθέτει την ικανότητα και την πολιτική τόλμη να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με στόχο να ξεφύγει η Εκπαίδευση από τις αγκυλώσεις και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Από την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών των πανεπιστημίων, τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις και την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, μέχρι την τάξη και την αυτονομία των Ιδρυμάτων, αλλά και την επαναλειτουργία των σχολείων με ασφάλεια, η Νίκη Κεραμέως δείχνει ότι μπορεί να κερδίζει όλα τα στοιχήματα που βάζει. Ακόμα και το άνοιγμα των Γυμνασίων – Λυκείων, που είναι το επόμενο που πρέπει να διεκδικήσει.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κομματικοποίηση και υποκρισία

Μιχάλης Μάρδας

Φτιάξτε το κράτος

Μιχάλης Μάρδας

Σε νευρική κρίση η Τουρκία από τις συμμαχίες της Ελλάδας

Μιχάλης Μάρδας

Ο Αλέξης Τσίπρας και η πραγματικότητα στην Παιδεία

Μιχάλης Μάρδας

Γι’ αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ τα βάζουν με τα γκάλοπ

Μιχάλης Μάρδας

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η προεδρία Μπάιντεν

Μιχάλης Μάρδας

Τα μέτρα στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Επιτεύγματα και προσδοκίες

Μιχάλης Μάρδας

Γιατί εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Μιχάλης Μάρδας