ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα μηνύματα των πολιτών

Newsroom eleftherostypos.gr

Η δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί αποτύπωνε τις τάσεις της κοινής γνώμης μεταξύ 15 Οκτωβρίου και σήμερα. Τότε δεν είχε ξεσπάσει ακόμη το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, που οδήγησε στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με υπερπλήρεις τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τη χώρα συνολικά στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να θρηνεί πάνω από 4.500 νεκρούς.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ επρόκειτο για το χειρότερο χρονικό διάστημα σε ό,τι αφορά την έξαρση της πανδημίας και κατ’ επέκταση τη μεγαλύτερη δοκιμασία για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την έρευνα της Μarc, η Νέα Δημοκρατία από 39,2% έπεσε στο 38,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που άσκησε αντιπολίτευση με διαρκείς καταγγελίες για κυβερνητική ανεπάρκεια, αποκόμισε μόλις μισή μονάδα και ανέβηκε από το 19,5% στο 20%. Το προβάδισμα της Ν.Δ. διατηρήθηκε σχεδόν αναλλοίωτο – από τις 19,7 ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε στις 18,6 μονάδες.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ δίνεται από τις απαντήσεις στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση πώς θα ήταν τα πράγματα στη χώρα. Μόλις το 15% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη, ενώ ακόμη και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως με κυβέρνηση Τσίπρα θα ήμασταν χειρότερα ή περίπου στα ίδια.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ οι κραυγές του Τσίπρα για ολιγωρίες και ανευθυνότητα του πρωθυπουργού δεν φέρουν αποτελέσματα. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η πανδημία είναι ένα γεγονός που ξεπερνά κυβερνήσεις και ιδεολογίες, καμία χώρα δεν μπόρεσε να αποτρέψει τους μαζικούς θανάτους όσο ισχυρό σύστημα υγείας κι αν διαθέτει. Για παράδειγμα, βλέπουμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βρετανίας ή το ρεκόρ απωλειών που καταγράφει η Γερμανία, η οποία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου τα είχε πάει καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ αντιπολιτεύεται την πραγματικότητα και το πληρώνει δημοσκοπικά. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ για τους χειρισμούς στην πανδημία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 53%, αλλά σε σύγκριση με τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 16 μονάδες, ενώ όσοι βάζουν αρνητικό βαθμό αυξήθηκαν στο 47%. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, η θετική αξιολόγηση βρίσκεται στο 52,4% και η αρνητική στο 44,4%.

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ πως δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη και καθυστερήσεις. Η Ελλάδα ανοίγει σταδιακά τις οικονομικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιφυλακή, γιατί το τρίτο κύμα καραδοκεί, όπως διαπιστώνουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει πλέον το σχέδιο της επόμενης ημέρας με μεταρρυθμίσεις στην οικονομία που θα φέρουν γρηγορότερα την ανάκαμψη. Εκεί, άλλωστε, θα κριθεί και δεν έχει περιθώρια αποτυχίας.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η επανάληψη του «ό,τι χρειαστεί»

Μιχάλης Μάρδας

H αξιολόγηση στα σχολειά είναι αίτημα της κοινωνίας

Ανδρέας Ντίνης

Η «λύσσα» γύρισε μπούμερανγκ

Kon

Το κέντρο και η ακραία αντιπολίτευση

Kon

Κατάληψη σχολής με αίτημα να ανοίξει

Kon

Η ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα να ξεφύγει από το βούρκο

Kon

Απαρχαιωμένες υποδομές, κρατική γραφειοκρατία

Kon

Οι μεταρρυθμίσεις και το «βαθύ κράτος»

Μιχάλης Μάρδας

Οι γόρδιοι δεσμοί όταν δεν λύνονται, κόβονται

Tinad