ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μυστικό της εμβολιαστικής νίκης του Ισραήλ

Κορωνοϊός- Ισραήλ: Εμβολιάστηκε ο Νετανιάχου εκκινώντας την εκστρατεία- Καμία χαλάρωση μέτρων

Newsroom eleftherostypos.gr

Λιγότερο από ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό του πρώτου Ισραηλινού πολίτη με το σκεύασμα της Pfizer/BioNtech, η χώρα της Μέσης Ανατολής έχει καλύψει το 20% του πληθυσμού της.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Είναι γεγονός ότι το Ισραήλ ξάφνιασε όλο τον κόσμο με τους ρυθμούς που κινήθηκε, αποσπώντας τον γενικό θαυμασμό. Σιγά σιγά όμως βγαίνουν στο φως κάποιες κρίσιμες πτυχές αυτού του success story, που προβληματίζουν αν μη τι άλλο.

Στις 7 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου -από τους πρώτους που έκαναν το εμβόλιο- αποκάλυψε πως η χώρα του συμφώνησε με την Pfizer να ανταλλάξει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της με ισάριθμες δόσεις εμβολίων, 10 εκατομμύρια τον αριθμό. (Η συμφωνία προέβλεπε ακόμη την παράδοση στο Ισραήλ 400.000-700.000 δόσεων κάθε εβδομάδα.) Φυσικά οι αποθηκευτικοί χώροι της Pfizer δεν γέμισαν μόνο με τόνους ιατρικών δεδομένων. Γέμισαν και με αρκετό χρήμα, δεδομένου ότι το Ισραήλ κατέβαλε για κάθε δόση 30 δολάρια, τα διπλάσια σε σχέση με το Βέλγιο. Θα αντιτείνει κανείς ότι η δημόσια υγεία αξίζει τέτοιου είδους θυσίες, οι οποίες πολύ δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αλλωστε ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στην Pfizer (και στον ΠΟΥ) αφορούν μόνο το φύλο και το ιατρικό ιστορικό των εμβολιαζομένων, μαζί φυσικά με τις τυχόν παρενέργειες ή θετικές επιδράσεις του εμβολίου. Τα ονόματά τους κρατήθηκαν μυστικά, επομένως κάποιο τμήμα της ιδιωτικής τους σφαίρας υποτίθεται, ότι παρέμεινε προστατευμένο.

Με το μυαλό στις κάλπες του Μαρτίου, ο Νετανιάχου δεν παρέλειψε να αποδώσει την αδιαμφισβήτητη επιτυχία των γρήγορων μαζικών εμβολιασμών στις προσωπικές του επαφές με τον εβραϊκής καταγωγής Σαλονικιό Αλμπερτ Μπουρλά (Pfizer) και με υψηλόβαθμα στελέχη της Moderna. Mένει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του για 170.000 εμβολιασμούς την ημέρα – ασύλληπτο ρεκόρ, αν επιτευχθεί. Κανείς δεν ξέρει όμως, εκλογές έρχονται.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Mια φανταστική δημοσκόπηση

Kon

«To Iσραήλ άφησε πίσω την Covid-19»

Tinad

«Everything will be OK» (Ολα θα πάνε καλά)

Kon

Τα «σαθρά θεμέλια» της Τουρκίας

Kon

Πόσο κουράγιο ακόμη;

Kon

Kαι στη φυλακή και στο σπίτι του

Kon

Βrexit και ευρω-αγγλικά

Kon

Γάλλοι φοιτητές: Οι νεόπτωχοι της Covid-19

Ανδρέας Ντίνης

O βιολιστής στη ΜΑΦ

Kon