ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αν τα φώτα της πλατείας ανάβουν, αν τα φρεάτια καθαρίστηκαν

Newsroom eleftherostypos.gr

«Στις αρχές Δεκέμβρη είχα πάει στο Κηπάκι Τρικάλων. Πετυχαίνω μια γιαγιούλα, λέω να της πω μια καλημέρα, εκείνη όμως δεν είχε διάθεση για τέτοια και αντ’ αυτού μου έριξε ένα χ@σιμο, γιατί το νερό το τελευταίο διάστημα είχε άμμο. Το ψάξαμε και όντως η εκεί γεώτρηση είχε θέμα. Τα φίλτρα παραγγέλθηκαν από τη ΔΕΥΑΤ και σήμερα τοποθετήθηκαν! Την επόμενη φορά θα πάω στη γιαγιούλα πιο άνετος. Νερό-Κηπάκι check!».

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Με αυτή την ανάρτηση, γραμμένη απλά και με πολύ χιούμορ, περιγράφει ο δήμαρχος Τρικαίων Δημήτρης Παπαστεργίου τη συνάντησή του με μια δυναμική Τρικαλινή. Η ηλικιωμένη γυναίκα δεν μάσησε τα λόγια της, τα έψαλε στον δήμαρχο και η βλάβη αποκαταστάθηκε.

Αν πρέπει να βρούμε κάποιο ηθικό δίδαγμα σε όλο αυτό, δεν είναι ότι για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να το λύσει ο ίδιος ο δήμαρχος, αλλά για να συνειδητοποιούν οι ίδιοι οι πολιτικοί τη σημασία που έχει να είναι παρόντες στην πραγματική ζωή και όχι κλεισμένοι στα γραφεία τους.

Οσοι ασκούν εξουσία σε οποιοδήποτε επίπεδο, οφείλουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει καταρχήν στην έδρα τους. Είτε είναι δήμαρχοι είτε υπουργοί ή βουλευτές, οφείλουν να έχουν προσωπική επαφή με τους πολίτες και ιδία άποψη για την καθημερινότητά τους.

Οπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Τρικαίων αλλά και άλλοι συνάδελφοι του, όπως ο Κ. Μπακογιάννης στην Αθήνα, ο Κ. Πελετίδης στην Πάτρα, που δεν ξέχασαν ότι το να είσαι δήμαρχος σημαίνει να κυκλοφορείς έξω, να συναναστρέφεσαι τους συνδημότες σου, να ακούς τα παράπονα και τα προβλήματά τους. Δυστυχώς μερικοί δεν το θυμούνται πάντα.

Προφανώς δεν είναι ούτε εύκολο ούτε είναι δυνατό να γίνεται καθημερινά. Ειδικά σε πολύ μεγάλους δήμους και περιφέρειες, ίσως να είναι και ανθρωπίνως αδύνατο. Ωστόσο, δεν δικαιούνται οι πολιτικοί να ζουν σε γυάλινο πύργο, την ώρα που ο κόσμος βασανίζεται από τα μικρά και καθημερινά, αυτά που συνήθως είναι αόρατα από την κεντρική πολιτική.

Αν τα φώτα της πλατείας στην κάτω συνοικία ανάβουν ή αν είναι θεοσκότεινη την ώρα που τα παιδιά γυρίζουν από το φροντιστήριο, αν οι κάδοι απορριμμάτων πλένονται, αν έχει πρόβλημα η δημοτική συγκοινωνία, αν τα φρεάτια καθαρίστηκαν πριν από τις πρώτες βροχές, αν το νερό στο Κηπάκι έχει άμμο.

Διότι καλές και άγιες οι ποιοτικές έρευνες και οι δημοσκοπήσεις, χρήσιμες οι στατιστικές και οι μέσοι όροι, αλλά πραγματικότητα είναι αυτό που συμβαίνει εκεί έξω.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ρομάν Πολάνσκι: Εγκλημα χωρίς τιμωρία

Μιχάλης Μάρδας

Το προσωπικό μαξιλάρι ασφαλείας των πολιτών

Ανδρέας Ντίνης

Το μεγάλο μάθημα από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

Kon

Κάν’ το όπως οι Ελληνες

Kon

Θα μπορούσε να είναι ταινία, αλλά δεν είναι

Kon

Η αξιωματική αντιπολίτευση ξεπέρασε τον πιο πρωτόγονο και κακό εαυτό της

Kon

Νίκος Χαρδαλιάς: Ελβετικός σουγιάς…

Μιχάλης Μάρδας

Τα έξυπνα λογισμικά επικοινωνούν μεταξύ τους, οι έξυπνοι άνθρωποι πώς;

Tinad

H γερασμένη Ελλάδα

Kon