ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι τελευταίοι στον κόσμο έσονται πρώτοι

Newsroom eleftherostypos.gr

Στα τέλη Νοεμβρίου οι «Financial Times» είχαν παρουσιάσει ένα γράφημα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα σε εβδομαδιαία βάση είχε τον υψηλότερο δείκτη θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Μεγάλη Βρετανία.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ηταν η περίοδος του μεγάλου ξεσπάσματος της πανδημίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεχόταν ασφυκτική πίεση, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, και οι απώλειες σε ημερήσια βάση έφταναν ακόμη και τα τριψήφια νούμερα.

Με βάση το γράφημα της βρετανικής εφημερίδας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι η χώρα μας είχε τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως, αν και αυτό δεν ήταν σωστό, πολλά ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, η Τσεχία και η Πολωνία μετρούσαν αναλογικά περισσότερα θύματα.

Αποδείχθηκε ότι εκείνη η «φωτογραφία» απεικόνιζε την πιο σκληρή φάση του δεύτερου κύματος που είχε χτυπήσει τη χώρα μας, θυμίζουμε ότι τέλη Νοεμβρίου ήδη βρισκόμασταν στην τέταρτη εβδομάδα καραντίνας, όμως το φως στο τούνελ δεν είχε φανεί.

Χθες οι «Financial Times» παρουσίασαν την εξέλιξη του ίδιου γραφήματος και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία η Ελλάδα κατάφερε να αντιστρέψει την αυξητική πορεία της καμπύλης απωλειών και αυτή τη στιγμή να έχει τις καλύτερες επιδόσεις, στον πιο σκληρό δείκτη της πανδημίας, σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ασφαλώς δεν είμαστε η καλύτερη χώρα παγκοσμίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως δεν ήμασταν η χειρότερη στις 26 Νοεμβρίου, αλλά τα περιοριστικά μέτρα που λάβαμε νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη έφεραν αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, η Γερμανία, που είχε ακολουθήσει μια πιο χαλαρή στάση με ανοιχτό το εμπόριο για να σωθεί η περίοδος των Χριστουγέννων, πριν καν φτάσουμε στις γιορτές υποχρεώθηκε σε αυστηρή καραντίνα μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου μετρώντας 1.000 νεκρούς ημερησίως.

Η Βρετανία, που εμφανιζόταν τον Νοέμβριο αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα, τώρα έχει βρεθεί στο «κόκκινο», με έναν στους πέντε κατοίκους του Λονδίνου να είναι φορείς του ιού και τα νοσοκομεία του ισχυρότερου συστήματος υγείας παγκοσμίως να μην μπορούν να υποδεχθούν νέους ασθενείς.

Ο αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα παραμένει υψηλός, κάθε ανθρώπινη απώλεια είναι ανεκτίμητη, ωστόσο υπήρξε μείωση λόγω των μέτρων που εφαρμόσθηκαν με κλείσιμο των κοινωνικών δραστηριοτήτων και βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Η διαχείριση της πανδημίας από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έδειξε ότι το μοναδικό αποτελεσματικό μέσο για την αναχαίτιση των κυμάτων είναι η καραντίνα, μέχρι βέβαια να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό. Οσο αυξάνεται η κινητικότητα τόσο μεγαλώνουν τα προβλήματα και αντιστρόφως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση με επίκεντρο τον κορονοϊό χωρίς ποτέ να έχει προτείνει ή να έχει υποστηρίξει αυστηρά μέτρα, τον Σεπτέμβριο είχε καταγγείλει ως αστυνομοκρατία την παρουσία στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στις πλατείες, ενώ ο πρόεδρός του χλεύαζε την απαγόρευση της λειτουργίας των μπαρ τα μεσάνυχτα.

Η κυβέρνηση κατάφερε διά πυρός και σιδήρου να περιορίσει τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος, πρέπει να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα και τις επόμενες εβδομάδες ώστε να προλάβει χειρότερες καταστάσεις και να διατηρηθεί αυτή η εικόνα και στο γράφημα των «Financial Times», που είχε αποτελέσει πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Από τον λαϊκισμό, στον ορθό λόγο

Μιχάλης Μάρδας

Εισηγήσεις – «βόμβα» στον Τσίπρα: «Διάλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνε νέο κόμμα»

Ανδρέας Ντίνης

H κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις

Ανδρέας Ντίνης

Τσίπρας: Επαναφέρει τις προτάσεις για διαγραφή χρεών και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Δημήτρης Ντόγκας

Ταραντίλης για ΣΥΡΙΖΑ: Βιάστηκε ξανά να καταγγείλει – Τι έχει να πει στους ανθρώπους του τουρισμού

Ανδρέας Ντίνης

Ας διαλέξουμε σε ποια κανονικότητα θέλουμε να επιστρέψουμε

Kon

Τελικά, μήπως φταίνε περισσότερο οι καθηγητές από τους φοιτητές;

Kon

Συγκεντρώσεις χωρίς μπαχαλάκηδες

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Συμπτώματα στρουθοκαμηλισμού σε μία περίοδο που δεν ευνοεί το λαϊκισμό

Δημήτρης Ντόγκας