ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα μέτρα στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Newsroom eleftherostypos.gr

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και του αριθμού των θανάτων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως η Βρετανία ή η Γερμανία, οι οποίες υποχρεώνονται η μία μετά την άλλη να προχωρούν σε παράταση του καθολικού lockdown τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου, μετά τη χαλάρωση που είχε επέλθει πριν από τις γιορτές, δείχνει ότι, δυστυχώς, «έχει χαθεί η μπάλα». Κι αυτό καθώς, όπως βλέπουμε, οι παλινωδίες στη λήψη των απαγορευτικών μέτρων είναι συνεχείς.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Με δεδομένο ότι στη χώρα μας η κατάσταση είναι συγκριτικά πολύ καλύτερη, παρότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εμφανίζει αργή κάμψη, δεν μπορούμε να γκρινιάζουμε για λάθη ή παραλείψεις στη λήψη ή την άρση του ενός ή του άλλου περιοριστικού μέτρου, που όντως μπορεί να υπάρχουν. Κι αυτό γιατί δεν πρέπει να βλέπουμε το δένδρο και να κινδυνεύουμε να χάσουμε το δάσος…

Είναι γεγονός ότι η χαλάρωση που επήλθε κατά την εορταστική περίοδο, οι αθρόες μετακινήσεις και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους που δεν δείχνει περίοδο καραντίνας, όπως και οι εικόνες ξεφαντώματος σε συνθήκες άκρατου συνωστισμού από χιλιάδες Ελληνες που επέστρεψαν από το Ντουμπάι, δημιούργησαν προβληματισμό στις Αρχές, καθώς και στους επιστήμονες, που ανησυχούν για αύξηση κρουσμάτων, αλλά επίσης και για τα στελέχη της μετάλλαξης του νέου κορονοϊού.

Υπό το πρίσμα αυτό, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι δεν είναι εύκολο για τους επιστήμονες, αλλά και για την κυβέρνηση, να λειτουργήσουν εξαρχής όλες οι βαθμίδες της Εκπαίδευσης μαζί, όσο κι αν το θέλουμε κι όσο κι αν είναι απαραίτητο για τις μαθησιακές και τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών. Ούτε ακόμα κι αν οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων κυκλοφορούν ελεύθερα σε πάρκα, πλατείες και αθλητικούς χώρους χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ στο σχολείο οι κίνδυνοι θα ήταν σαφώς μικρότεροι με μάσκες, αποστάσεις και τους κανόνες προστασίας.

Μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί δεν αποφασίστηκε να ανοίξει η αγορά, έστω με click away, παρότι οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση και θα πρέπει να δουλέψουν. Ολοι, επίσης, καταλαβαίνουν ότι δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από νομό σε νομό για να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού, παρότι πλήττεται σοβαρά ο εσωτερικός τουρισμός, έστω κι αν μας φαίνεται παράδοξο ότι, τη στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να επισκεφθούν ούτε τα χωριά τους και οι Ελληνες ξενοδόχοι δεν μπορούν να δουλέψουν, επιτρέπεται να γίνονται ταξίδια στο Ντουμπάι και εισαγωγή του ιού από το εξωτερικό.

Σημασία έχει να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά και να αντέξει το σύστημα Υγείας, που έχει έως τώρα έχει πάρει «άριστα».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Επιτεύγματα και προσδοκίες

Μιχάλης Μάρδας

Γιατί εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Μιχάλης Μάρδας

Η Αγκυρα και η Ευρώπη

Μιχάλης Μάρδας

Αδιανόητη η άρση του lockdown

Μιχάλης Μάρδας

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μιχάλης Μάρδας

Οι μεταρρυθμίσεις και το νέο ΑΣΕΠ

Μιχάλης Μάρδας

Καραντίνα τύπου Μαρτίου

Μιχάλης Μάρδας

Να γιατί φθάσαμε μέχρι εδώ…

Μιχάλης Μάρδας

Η ανοίκεια επίθεση στον Σωτήρη Τσιόδρα

Μιχάλης Μάρδας