ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα της Αμερικανικής Πολιτείας

Newsroom eleftherostypos.gr

Το συγκεκριμένο άρθρο γράφεται λίγες ώρες αφότου ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσω μηνύματος στο λογαριασμό του στο twitter, έδωσε εντολή στους οπαδούς του που είχαν εισέλθει στο Καπιτώλιο, «να αποχωρήσουν και να πάνε στα σπίτια τους». Τα γεγονότα του τελευταίου 24ώρου στις ΗΠΑ κατέδειξαν δύο πράγματα:

Γράφει η Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου*

  1. Παρόλο που η Αμερικανική Δημοκρατία έφτασε στα πρόθυρα να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα, το θεσμικό σύστημά της είναι τόσο ισχυρό, αποτελώντας τον ακρογωνιαίο λίθο της Αμερικανικής Πολιτείας.
  2. Τη σοβαρότητα που επέδειξαν οι θεσμικοί παράγοντες της αμερικανικής χώρας σε κρίσιμες ώρες τους κράτους τους. Και εννοούνται ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Πενς και οι παραιτηθέντες (λόγω των γεγονότων) σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Με λίγα λόγια, τα πρόσωπα που έχουν θεσμικό ρόλο δεν άφησαν να λαβωθεί η Αμερικανική Πολιτεία, αποδεικνύοντας επί της ουσίας ότι η Αμερική για τους ίδιους είναι ιδέα και καθίσταται πάνω από τα αξιώματα που κατέχουν και τα κομματικά τους πρόσημα.

Παρενθετικά, οφείλουμε να καταθέσουμε κάποιες κοινωνιολογικές συνισταμένες της αμερικανικής εσωτερικής δομής, ώστε να αντιληφθούμε κάτω από ποιο πρίσμα τόσο οι ανώτατοι αξιωματούχοι της απερχόμενης κυβέρνησης στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων όσο και ο πρόεδρος Τραμπ αναγκάστηκε να προβεί σε ανακοίνωση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η Αμερική είναι ένα πολυεθνοτικό κράτος. Και ενώ παρείχε το δικαίωμα σε όλα τα εθνοτικά σύνολα που ζούσαν στο εσωτερικό της να κρατούν ενεργή τη θύμηση της καταγωγής τους (μέσω των κοινοτήτων τους), ωστόσο για να συνέχει και να συνενώνει κάτω από ενιαίο πολιτειακό ιστό όλες αυτές τις ετερόκλητες ομάδες, δημιούργησε ένα πολύ «σφιχτό» πολιτειακό σύστημα που οι θεσμοί και οι αρχές είναι οι στυλοβάτες του αμερικανικού οικοδομήματος. Η διάσταση του American citizen έχει ουσιαστικά την κοινωνιολογική διάσταση του εθνοτικού κι όχι του πολιτειακού, όπως λόγου χάρη συμβαίνει στην πλειονότητα των υπόλοιπων κοινωνιών που βασίζονται στα εθνοτικά χαρακτηριστικά τους.

Το ότι οι θεσμοί και οι Αρχές είναι θεμέλιος λίθος της Αμερικανικής Πολιτείας θεωρώ ότι με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο φάνηκε τα τελευταία 24ωρα. Ο νόμος είναι η κορωνίδα της Αμερικής. Και με τη λέξη νόμος εννοείται το Σύνταγμα, το οποίο δεν αποτελεί απλό πολιτειακό κείμενο, αλλά ένα θεσμό ανεξάρτητο και κυρίαρχο, πάνω και από αυτόν του προέδρου. Επιπλέον, με τη στάση που υιοθέτησαν οι θεσμικοί παράγοντες (αντιπρόεδρος και σύμβουλοι) αναδείχθηκαν δύο κυρίαρχα στοιχεία της Αμερικανικής Πολιτείας: 1. Οτι ο νόμος είναι πάνω από οποιαδήποτε κομματική, πολιτική και πολιτειακή Αρχή. 2. Οταν ένα κράτος σέβεται το θεσμό που κρίνει, ότι αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ταυτότητάς του, ούτε μπορεί να εκπέσει σε εμφύλιο ούτε να διακυβεύσει την πολιτειακή υπόστασή του.

Τελειώνοντας, οφείλουμε να σημειώσουμε αυτό. Κάθε κράτος, ανάλογα με το δομικό υπόβαθρο της κοινωνίας του, οριοθετεί σε διαφορετικά πλαίσια τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Στις ΗΠΑ, ο νόμος αποτελεί το κυρίαρχο γνώρισμα της ταυτότητας που φέρουν ως Πολιτεία. Σε ένα καθαρά εθνικό κράτος, όπως είναι η Ελλάδα, μέσα από τα εθνικά της σύμβολα καταδεικνύεται ότι η παράδοση αποτελεί το δομικό χαρακτηριστικό της ταυτότητάς της.

* Η ‘Αννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος

Από την έντυπη έκδοση

Ειδήσεις 

Πρόγνωση καιρού: Ο καιρός μας κάνει πλάκα – Καλοκαίρι στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, χιονιάς στην Ευρώπη

Τρόμος στο Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα καρφώθηκε σε ταξί – Είχαν Άγιο οδηγός και επιβάτης

Καπιτώλιο: Και πέμπτος νεκρός μετά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ – Οχι λέει ο Πενς στην παύση του Τραμπ

Τηλεκπαίδευση: Ξανανοίγουν σήμερα τα μικρόφωνα για τους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων – Με ποιο SMS θα πηγαίνουμε στα δημοτικά

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η Μελάνια αποχαιρέτησε τους Αμερικανούς – Τι είπε στο μήνυμά της

Ανδρέας Ντίνης

Λήξη συναγερμού στο Καπιτώλιο – Ήρθη το lockdown

Tinad

Lockdown στο Καπιτώλιο: Καπνός σε παρακείμενο κτίριο – Συναγερμός λόγω απειλής

Ανδρέας Ντίνης

Καπιτώλιο: Την πιθανότητα κλοπής λάπτοπ από το γραφείο της Πελόζι και πώλησής του στη Ρωσία εξετάζει το FBI

Μαρίνα Μπενέκου

Η Κάμαλα Χάρις και ο σύζυγός της αποκάλυψαν πώς γνωρίστηκαν μέσω τυφλού ραντεβού

Μαρίνα Μπενέκου

Εμπόλεμη ζώνη η Ουάσιγκτον: Η Λίσα Μονακό συντονίζει την τεράστια επιχείρηση για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Δημήτρης Ντόγκας

Αγωνιστικό περιστέρι που κατέληξε από τις ΗΠΑ στην Αυστραλία πρόκειται να θανατωθεί λόγω κορωνοϊού

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Άνδρας είχε κλειστεί επί 3 μήνες σε ειδικό χώρο αεροδρομίου γιατί φοβόταν τον κορωνοϊό

Μαρίνα Μπενέκου

Πυροβολισμοί στο Φοίνιξ – Πληροφορίες για πολλούς τραυματίες [βίντεο]

Tinad