ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η οικονομική θεωρία του Ομάρ Ατίκ

Newsroom eleftherostypos.gr

Θα μπορούσε άραγε η οικονομική μέθοδος του δρος Ομάρ Ατίκ να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο; Μην μπείτε στον κόπο να ψάξετε κάποιον νομπελίστα ή διάσημο οικονομολόγο με αυτό το όνομα -δεν υπάρχει.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Ο άνθρωπος έχει κι αυτός επιστημονικούς τίτλους, αλλά όχι του ακαδημαϊκού αέρα. Ζητάμε ταπεινά συγγνώμη από τον κ. Πισσαρίδη και τους ομοτέχνους του, αλλά η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη αξία στους περισσότερους οικονομολόγους από ό,τι στους μάγους με τις κρυστάλλινες σφαίρες.

Οι μαρξιστές περιγράφουν σωστά την πραγματικότητα χωρίς να υποδεικνύουν έναν τρόπο της προκοπής για να αλλάξει και οι νεοφιλελεύθεροι απλώς μηχανεύονται τρόπους για να κάνουν κόλαση την πραγματικότητα των περισσότερων ανθρώπων. Οσο για τους συμπαθείς κεϊνσιανούς, αναπαύονται εν ειρήνη στο μαυσωλείο της δικαίωσης.

Η ομοιότητα του Ομάρ Ατίκ με τους οικονομολόγους είναι ότι ασχολείται κι αυτός με αριθμούς και ανθρώπους, δίνοντας όμως προτεραιότητα στους δεύτερους.

Ως ιδρυτής και διευθυντής επί τριάντα χρόνια της Ογκολογικής Κλινικής του Αρκανσο (ή Αρκάνσας αν προτιμάτε) αποφάσισε να διαγράψει το χρέος 200 καρκινοπαθών ύψους 650.000 δολαρίων, επειδή οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες λόγω κορονοϊού.

Οχι, ο άνθρωπος δεν τρελάθηκε ούτε μεταμορφώθηκε εν μια νυκτί σε Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Απλώς, αποφάσισε να κλείσει την κλινική και να διατηρήσει μόνο την έδρα του καθηγητή Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιτλ Ροκ. Κάνοντας λοιπόν εκκαθάριση, διαπίστωσε ότι πολλοί ασθενείς του είχαν αδυναμία να εξοφλήσουν τα χρέη τους λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

«Μαζί με την γυναίκα μου αποφασίσαμε να τους τα χαρίσουμε, επειδή είχαμε το περιθώριο να το κάνουμε. Τα Χριστούγεννα τους ενημερώσαμε γραπτώς», δήλωσε στο ABC ο πακιστανικής καταγωγής ανθρωπιστής γιατρός, σύμβολο πλέον στην Αμερική. Δυστυχώς, κάποιων -εχόντων με το παραπάνω- η «κουλτούρα» δεν επιτρέπει τη διαγραφή χρεών. Μάλλον για λόγους «ηθικού(;) κινδύνου».

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Covid: Θεραπείες των φτωχών σε στιλ Καματερού

Kon

Κορωνοϊός: Η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού «πετά» με τα φτερά της ΙΑΤΑ

Δημήτρης Ντόγκας

Tι τρέχει με την κυρία Ασαντ;

Kon

Ο εμβολιασμός της οικονομίας με αναπτυξιακά κεφάλαια

Kon

Τελικά… Ζέντερ για καγκελάριος;

Kon

Το μυστικό της εμβολιαστικής νίκης του Ισραήλ

Ανδρέας Ντίνης

O Tραμπ και το νομικό προηγούμενο Μπέλκναπ

Kon

Eίναι η Φύση, ανόητε!…

Kon

Αντιπολίτευση που δουλεύει για την κυβέρνηση

Kon