ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολλές ερμηνείες για τον ανασχηματισμό, η εξής μία

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χθες, έγινε αντικείμενο πολιτικών αναλύσεων και ποικίλων ερμηνειών, δέχθηκε κακόπιστη αλλά και καλόπιστη κριτική, ζυγίστηκε αν γέρνει περισσότερο ή λιγότερο δεξιά και κυρίως σκαναρίστηκε από πάσης φύσεως εκλογολόγους για το αν δείχνει εκλογική ετοιμότητα ή όχι.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Καλά και άγια όλα αυτά, αλλά η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση έχει συνέχεια και συνέπεια. Δεν εμφανίστηκε από το πουθενά τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, ούτε άλλαξε ξαφνικά φιλοσοφία και πλεύση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη με συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και σαφή κοινωνική ατζέντα. Η λαϊκή εντολή της δίνει δύο ακόμα γεμάτα χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές και αυτό δεν αλλάζει επειδή προχώρησε σε αναδιάταξη δυνάμεων.

Ασφαλώς η εμφάνιση της πανδημίας ανέτρεψε πολλούς από τους σχεδιασμούς του Ιουλίου του ‘19, όχι όμως και τους στόχους. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να φτάσει στον τελικό προορισμό, ακόμα και αν είναι αναγκασμένη από τις συνθήκες να ακολουθήσει διαφορετικό, μακρύτερο δρόμο. Η πολυεπίπεδη υγειονομική και οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την επιθετικότητα της Τουρκίας, δημιούργησε νέες, μεγάλες ανάγκες και ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις. Τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολλά, σύνθετα και κυρίως δεν σηκώνουν αναβολή, αντίθετα χρειάζονται επιτάχυνση. Και αυτός είναι ο στόχος των αλλαγών.

Οσοι μάλιστα ψέγουν με επιχειρήματα του παρελθόντος το «μαμούθ κυβερνητικό σχήμα», μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα. Πρακτικά να το θέσουμε, χρειάζονται πολλά μυαλά να συνεργαστούν από κοινού και χρειάζεται πολύ σκληρή και πολύ εξειδικευμένη δουλειά για να γίνουν αυτά που απαιτούν και που δικαιούνται οι πολίτες: Περαιτέρω θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας, προστασία των κοινωνικά αδυνάμων, ενίσχυση των επιχειρήσεων, ψηφιοποίηση και απλοποίηση καθημερινών υπηρεσιών για τους πολίτες, προετοιμασία της οικονομίας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας και βέβαια διαπραγματεύσεις με εταίρους και συμμάχους. Οι εποχές που οι υπουργοί απλά «προήδρευαν» και οι γενικοί γραμματείς διορίζονταν χωρίς να χρειάζονται μόνο και μόνο για τις εσωκομματικές ισορροπίες έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Στον πόλεμο δεν περισσεύει κανένας.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η τελευταία «απόδραση» του Σήφη Βαλυράκη…

Kon

Πρόεδρος αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την ομηρία του παρελθόντος του

Kon

Ανγκελα Μέρκελ: Το μεγάλο φινάλε

Μιχάλης Μάρδας

Η δεύτερη αποπομπή του Τσόρτσιλ

Ανδρέας Ντίνης

Η απογραφή πληθυσμού ξεκίνησε ήδη

Kon

Η επόμενη ημέρα για τους ανήλικους παραβάτες

Kon

Μετά τη συμπαράσταση, τι;

Kon

Μετατρέπουν τα θύματα σε θύτες

Kon

Φώφη Γεννηματα: Στη διπλή γραμμή του δρόμου

Μιχάλης Μάρδας