ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ομάδα που κερδίζει, την αφήνεις να κερδίζει…

Newsroom eleftherostypos.gr

ΤΗΝ ΩΡΑ που ο Π. Πολάκης -πριν σβήσει την ανάρτησή του-προσκυνούσε τον Στάλιν προσευχόμενος για την πολυπόθητη ένοπλη(;) ρεβάνς και η κα. Κασσιμάτη ονειρευόταν «ανατροπή» του Κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα ένα βήμα μπροστά: Διόρθωνε την κυβέρνησή του, κοιτάζοντας μπροστά. Κι αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται, όλο και πιο πολύ πλέον, σαν «μουσειακό έκθεμα».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ για μια ακόμα φορά κινήθηκε με «όπλο» την πραγματικά «άχαστη» κοινή λογική: Η κυβέρνησή του είναι μια κυβέρνηση που κατά κοινή ομολογία αντιμετώπισε επιτυχώς την τριπλή κρίση. Το μαρτυρούν όλες οι δημοσκοπήσεις. Πλανάται με εύληπτο τρόπο στην ατμόσφαιρα και δεν το καταλαβαίνουν μόνο όσοι έχουν την ανάγκη, να μην το καταλάβουν, αποδεχόμενοι -διά της αποδοχής του- την ανυπαρξία πολιτικού ρόλου και χώρου, σε μια κοινωνία που αγωνιά για το αύριο. Και δεν νοιάζεται για τις ανεκπλήρωτες ρεβάνς αποτυχημένων «νεωτεριστών», ούτε για «τυμπανιαία πολιτικά πτώματα», τα οποία πλησιάζουν μόνο οι γερασμένες «μύγες της εξουσίας».

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ήρθε να βελτιώσει και να ενισχύσει μια πετυχημένη πολιτική συνταγή. Η οποία έχει ως αποτέλεσμα η Ν.Δ., παρά τους 18 εφιαλτικούς μήνες που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας, να σημειώνει καλύτερη εκλογική επίδοση απ’ αυτήν που σημείωσε τον Ιούλιο του 2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει ακόμα πού έχει πάει το 1/3 όσων τον ψήφισαν πριν από ενάμιση χρόνο.

Ο ΚΟΡΜΟΣ της κυβέρνησης έμεινε ίδιος με λίγες αλλά ουσιώδεις αλλαγές. Με αποτέλεσμα ένα κυβερνητικό σχήμα, το οποίο είτε τον Μάιο-Ιούνιο, είτε το φθινόπωρο, να μπορεί να τελειώσει οριστικά με τον Α. Τσίπρα και τον «βαλσαμωμένο» ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει πλώρη για το «4+4»: Για μονές ή διπλές εκλογές, που θα κάψουν την απλή αναλογική και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό έργο της, επανιδρύοντας το κράτος.

Η ΝΕΑ κυβέρνηση είναι πιο «παραταξιακή» με περισσότερους βουλευτές που έχουν κερδίσει τη μάχη του σταυρού, με αρκετούς αλλά και λιγότερους τεχνοκράτες, οι οποίοι δεν κατάλαβαν ότι η πολιτική απαιτεί και κοινωνική ευαισθησία και αντίληψη. Είναι ταυτοχρόνως μια κυβέρνηση διεύρυνσης προς το κέντρο, που κουβαλάει σημαντικούς συμβολισμούς. Στελέχη από τα σπλάχνα της παράταξης καλούνται να βοηθήσουν εκεί που «πονούσε» ο καλός νοούμενος πατριωτισμός. Στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι παραμένουν να σηματοδοτούν το ουσιώδες και όχι το προσχηματικό άνοιγμα στο κέντρο. Στελέχη με το αναφαίρετο δικαίωμα του προσωπικού αυτοπροσδιορισμού, όπως ο Ν. Γιατρομανωλάκης, ήρθαν να αποδείξουν, ότι ο δικαιωματισμός δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Η ανάληψη από τον Β. Κοντοζαμάνη του ΕΣΥ αποδεικνύει ότι η προσωπική δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για το «νέο ΕΣΥ» είναι μια ειλικρινής δέσμευση που θα γίνει πραγματικότητα. Η ανάληψη του υπ. Εσωτερικών από τον Μ. Βορίδη αποδεικνύει ότι η Ν.Δ. απαλλάσσεται από τα ενοχικά σύνδρομα και ανταμείβει την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα. Ενώ ο πετυχημένος υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ως αντικαταστάτης του Τ. Θεοδωρικάκου στο υπ. Εσωτερικών, ίσως ήταν από τους λίγους, που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον τέως υπουργό Εσωτερικών-που ήταν από τους ανθρώπους που βοήθησαν τον Κ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός-χωρίς να δημιουργούνται «ανησυχίες» για υποστολή της πατριωτικής πολιτικής ή του μετώπου κατά του αριστερόστροφου διχαστικού λαϊκισμού. Τα «ακροδεξιά φαντάσματα» τα βλέπουν πλέον μόνο όσοι θέλουν να κυνηγούν ανύπαρκτους ανεμόμυλους…

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ με καθαρό μυαλό και σε σωστό χρόνο, βελτιώνει, χωρίς να αλλάζει την «ομάδα που κερδίζει», ώστε να συνεχίσει να κερδίζει και να προσθέτει ωφέλιμο χρόνο στο κοντέρ της. Το timing είναι σωστό καθώς αρχίζει να φαίνεται η έξοδος από την κόλαση της πανδημίας και επομένως η σταδιακή ανάκαμψη από την ύφεση. Το βάρος πέφτει στον ομαλό, γρήγορο και αποτελεσματικό εμβολιασμό, ώστε να επιταχυνθεί το ξεκαθάρισμα του τοπίου και να επιστρέψει η κανονικότητα. Εκεί δηλαδή, που στο «γήπεδο» θα υπάρχει μόνο μια ομάδα. Αυτή που έχει να κάνει πράγματα και να προσφέρει στον τόπο. Η άλλη ομάδα θα είναι στην εξέδρα, μη έχοντας τίποτα να πει και πολύ περισσότερο να κάνει. Με καφεδάκι και χαλαρή διάθεση να σχολιάζει τα τεκταινόμενα εντός του αγωνιστικού χώρου. Κάτι σαν τους «προπονητές της εξέδρας» από τον σωρό, που έχει πολλούς…

ΑΘΕΛΑ ΤΟΥ…

Δύο ατάκες από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό, διά στόματος Ν. Ηλιόπουλου, λένε μεγάλες αλήθειες. Αρκεί να διαβαστούν σωστά. Δηλαδή… ανάποδα. Είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ανασχηματισμό «εγκλωβισμένος στην αποτυχία του» και σε «σύγκρουση με την κοινωνία». Αν αντιστρέψει κανείς αυτές τις δύο ατάκες θα καταλάβει όλο το δράμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Ηλιόπουλος δεν έκανε τίποτα άλλο, από το να προσπαθήσει να προβάλλει στην Ν.Δ. το δράμα και το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος παραμένει εδώ και 18 μήνες «εγκλωβισμένος στην αποτυχία του». Εδώ και 18 μήνες δεν έχει καταλάβει ακόμα γιατί έχασε και μάλιστα τόσο πολύ. Εκεί που πίστευε ότι θα κυβερνάει για 10 χρόνια με τον «άχαστο» βρέθηκε να βολοδέρνει στους δρόμους της ήττας, ζαλισμένος και χωρίς να έχει καταλάβει τι και γιατί του συνέβη. Κι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε «σύγκρουση με την κοινωνία».

Η κοινωνία ψάχνει λύσεις στα προβλήματα και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Η κοινωνία νοιάζεται για το σήμερα και το αύριο και ο ΣΥΡΙΖΑ βολοδέρνει στις βουνοπλαγιές του εμφυλίου, ψάχνοντας αυτό που δεν κατάφερε τότε. Η κοινωνία κρίνει προτάσεις και απόψεις και αποστρέφει το πρόσωπό της από την καταστροφολογία και την πολιτική κερδοσκοπία επί πτωμάτων. Στο πλαίσιο μάλιστα ενός παγκόσμιου και πανευρωπαϊκού προβλήματος κι όχι ενός προβλήματος που προκάλεσαν ο «Κούλης» και η κυβέρνησή του. Η Κουμουνδούρου δεν έχει καταλάβει πως δεν νοιάζεται κανείς πλέον για την τύχη ενός πρώην χαρισματικού και της παρέας του, που ήρθαν από το πουθενά και οδεύουν ολοταχώς προς τα εκεί. Δεν νοιάζεται, ούτε για Πολάκηδες, ούτε για Μπαλαούρες, ούτε για Παππάδες και Τζανακόπουλους. Νοιάζεται μόνο για ό,τι έχει νόημα για την καθημερινότητα, την ποιότητα της ζωής και το αύριο της πατρίδας.

Προς τι Αγιοι Πατέρες;

Ολη η Ευρώπη «σφίγγει» τα μέτρα και τα lock down και οι ΗΠΑ πασχίζουν να απαλλαγούν από τον εγκληματικό «Τραμπισμό» ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κι ενώ συμβαίνουν αυτά κι ενώ η Εκκλησία προς τιμήν της πειθάρχησε στα αυστηρότερα μέτρα στη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ξαφνικά σηκώνει μπαϊράκι για το πώς θα εορταστούν τα Θεοφάνια.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος βγήκε ξαφνικά στο «αντάρτικο», αποφασίζοντας να μην υπακούσει στα μέτρα της κυβέρνησης και να γιορτάσει τα Φώτα με ανοιχτούς ναούς και παρουσία πιστών. Ηδη και η Εκκλησία μετρά τα δικά της θύματα στην άνιση μάχη με την πανδημία. Μητροπολίτες, ιερείς και πολλοί πιστοί βρίσκονται ήδη στη μακάβρια λίστα των θυμάτων.

Η έξοδος από τον εφιάλτη δεν είναι τόσο μακριά πλέον. Κι όμως αυτήν τη στιγμή διάλεξε η ΔΙΣ για να συγκρουστεί με την Πολιτεία, αλλά και με την κοινή λογική. Γιατί άραγε; Μήπως η απάντηση βρίσκεται πίσω από την απόφασή της να ανανεωθεί προηγούμενη απόφασή της, τη θέση της ΙΣ να την εκφράζει στα ΜΜΕ μόνο ο μητροπολίτης Αθηναγόρας; Μήπως οι «σκληροί» πήραν κεφάλι;

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Λοβέρδος: Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Ανδρέας Ντίνης

Στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια ο Μητσοτάκης – «Ο εμβολιασμός προχωρά όπως προγραμματίσαμε»

Tinad

Τσίπρας: Επαναφέρει τις προτάσεις για διαγραφή χρεών και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Δημήτρης Ντόγκας

Αυξάνει ταχύτητα σε δύο μέτωπα η Κυβέρνηση – Οι πρωτοβουλίες στην ΕΕ για τον εμβολιασμό και οι μεταρρυθμίσεις

Μιχάλης Μάρδας

Ταραντίλης για ΣΥΡΙΖΑ: Βιάστηκε ξανά να καταγγείλει – Τι έχει να πει στους ανθρώπους του τουρισμού

Ανδρέας Ντίνης

Τελικά, μήπως φταίνε περισσότερο οι καθηγητές από τους φοιτητές;

Kon

Project manager στον ΕΦΚΑ τοποθετεί η κυβέρνηση, για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Συμπτώματα στρουθοκαμηλισμού σε μία περίοδο που δεν ευνοεί το λαϊκισμό

Δημήτρης Ντόγκας

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Γκάζι για τα εμβόλια με την αγωνία στο «κόκκινο» – Πως αντιμετωπίστηκε η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μιχάλης Μάρδας