ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιος, αν όχι ο Κυριάκος!

Newsroom eleftherostypos.gr

Πήραμε μαθήματα ζωής, το 2020. Το πρώτο, όταν ο Covid-19 κυρίευσε, Μάρτη μήνα, τη ζωή μας. Απρόσκλητος.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Με φόρα σάρωσε τα σχέδιά μας: Προσωπικά, κυβερνητικά. Επτά μήνες ήταν στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προσδοκίες μας δεν ήταν μόνο για τις μεταρρυθμίσεις που μας είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος. Ηταν το σύνθημα που είχε κυριαρχήσει: «Κυριάκο, άλλαξέ τα όλα». Περιμέναμε τα μέγιστα, έχοντας εγγύηση τον ίδιο, ως πρωθυπουργό:

Αναδείχθηκε, Ιανουάριο 2016, νικητής απέναντι στα κομματικά κατεστημένα. Εως τον Ιούλιο 2019, συνέτριψε την εικόνα που του είχε «φιλοτεχνήσει», ο κατέχων διδακτορικό, στη διαστροφή της πραγματικότητας, Τσίπρας. Στις εκλογές 2019, ανέβηκε στο εκλογικό βάθρο νικητής τριπλής νίκης.

Η έκπληξη, την άνοιξη – Covid, δεν ήταν για εκείνους που του εμπιστεύθηκαν τη διακυβέρνηση. Ηταν για όσους δεν τον ψήφισαν. Tότε κατάλαβαν ότι κρατούσε γερά το τιμόνι στο τσουνάμι της πανδημίας. Και προσήλθαν. Ποτέ κόμμα, από Μεταπολιτεύσεως, δεν αύξησε το ποσοστό αποδοχής του, ως κυβέρνηση!

Πρώτο μάθημα 2020: Τι σημαίνει να εμπιστευθείς την πατρίδα και τη ζωή σου σε πρόσωπο, σαν έτοιμο από καιρό, να τα κουμαντάρει. Η τρικυμία της πανδημίας απέδειξε σοφή την επιλογή των πολιτών, ώστε όλα τα στόματα έλεγαν: Τι θα παθαίναμε, αν ο Τσίπρας κυβερνούσε. Αυτό να μην το ξεχάσουμε ποτέ.

Το δεύτερο μάθημα, δυσκολότερο στην κατανόησή του: Η μείζων αντιπολίτευση να τιμά τον ρόλο που της εμπιστεύονται οι πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο επτάμηνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη ανύπαρκτος. Στο οκτάμηνο της πανδημίας, ο Τσίπρας και οι συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσαν να ασκήσουν τον ρόλο που τους αποδίδεται από το Σύνταγμα: Δεκαοκτώ μηνών αντιπολίτευση και δεν μπορούν να επιλέξουν το σημαντικό από το ασήμαντο. Ασκούν κριτική στα μονόστηλα. Διαμαρτυρήθηκαν συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ για την απώθηση μεταναστών, σύνορα Εβρου. Απετάξαντο Καλογρίτσα. Ουκ οίδαν Μιωνή «παραμάγαζα» της διακυβέρνησής τους. Δεν έστερξαν τους Κουτσολιούτσους. Ψάχνουν λάθη στον χειρισμό της πανδημίας, δημοσιοποιώντας ανοιχτούς τάφους. Yποτονθορύζουν, ενθυμούμενοι, συχνά τη Μαρέβα. Λιποθυμούν στην ιδέα του ρευστού από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μετρούν εμβόλια. Τα βρήκαν λειψά. Ο Μητσοτάκης έμπορος της ελπίδας. Αντιπολίτευση; Ο,τι να ’ναι.

Υποδεχόμαστε, με αισιοδοξία το 2021, που βρίσκει τον Κυριάκο κυρίαρχο. Το γήπεδο δικό του. Η εξέδρα του έχει χρώματα ουράνιου τόξου. Να τιμήσει αυτήν την εμπιστοσύνη. Να την ανταποδώσει: Γρήγορα βήματα. Τολμηρά. Θαρραλέες αποφάσεις. Τομές.

Αν δεν γίνουν τώρα; Πότε; Αν δεν τις κάνει αυτός; ΠΟΙΟΣ;

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Διαφορά… ύψους

Kon

Ερημος ανυποληψίας…

Kon

Να προσέχουμε…

Kon

Χάος…

Kon

Προτεραιότητες…

Kon

Τραμπιστές και «αγανακτισμένοι»…

Μιχάλης Μάρδας

Αμνησία στον ΣΥΡΙΖΑ…

Tinad

Πώς κατάντησε την Αμερική…

Kon

Οσο και τα θαύματα…

Kon