ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «μπλα-μπλα» και η κρίσιμη απόφαση

Newsroom eleftherostypos.gr

Αντε πάλι. Ξεκίνησε για μια ακόμη φορά η κουβέντα. Θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου. Δεν θα ανοίξουν. Θα ανοίξουν στις 15. Και με το εμπόριο; Θα ανοίξει, δεν θα ανοίξει. Κάτι σαν να μαδάμε τη μαργαρίτα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΠΑΛΙ η ίδια λάθος κουβέντα. Οπως ότι θα άνοιγαν όλα στις 30 Νοεμβρίου ή πριν από τα Χριστούγεννα. Και τι δεν έχουμε ακούσει, τα πάντα. Και τα έχουμε δει όλα.

ΟΣΑ έλεγαν και επαναλάμβαναν κάποια κυβερνητικά στελέχη διαψεύστηκαν. Ολο αυτό το προ-χριστουγεννιάτικο μπλα-μπλα αναστάτωσε τους επαγγελματίες της εστίασης και του εμπορίου και κούρασε τους γονείς των μαθητών. Είναι δυνατόν να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ δύο ζητήματα: Πρώτον, αν η επιδημιολογική κατάσταση δικαιολογεί όλη αυτή τη συζήτηση. Δεύτερον, το κυβερνητικό ρίσκο των αποφάσεων για άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΣ δεν είμαι. Ακούγοντας όμως κανείς τους ειδικούς, είναι φανερό ότι τα «αποτελέσματα» της εορταστικής χαλάρωσης Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Θεοφανίων θα γίνουν αντιληπτά σε επιστημονικό επίπεδο μεταξύ 5 και 15 Ιανουαρίου.

ΜΑΚΑΡΙ να πάνε όλα καλά και να ελαττωθούν τα κρούσματα. Μακάρι να ελαχιστοποιηθούν οι θάνατοι. Μακάρι να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων. Μακάρι να ανοίξουν όχι μόνο τα σχολεία και το εμπόριο, αλλά και οι ταβέρνες και τα μπαρ. Μακάρι, αλλά όλα τα παραπάνω είναι ευχές. Η πραγματικότητα μέχρι στιγμής δείχνει διαφορετική. Και αν κανείς σκεφτεί πως ακόμα δεν έχουμε μπει για τα καλά στο χειμώνα, τότε γίνεται αντιληπτό πως το ρίσκο είναι μεγάλο.

ΑΝ π.χ. ανοίξουν τα σχολεία ή ακόμα και το εμπόριο και ύστερα από δυο-τρεις εβδομάδες αναζωπυρωθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τότε τι θα συμβεί; Θα τα ξανακλείσουμε όλα; Και θα πάμε το ίδιο σκηνικό πάλι από την αρχή; Ποιο θα είναι το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση;

Η πολιτική ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη. Και όλα αυτά για να κάνουν το «κομμάτι» τους κάποιοι υπουργοί; Η απόφαση για τη σταδιακή άρση του lockdown είναι πιο κρίσιμη και από την απόφαση για την ενεργοποίησή του, που ελήφθη στις αρχές Νοεμβρίου.

ΤΩΡΑ πια υπάρχουν δικαιολογίες. Δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη που έγιναν είτε το καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο. Ολοι γνωρίζουμε την πραγματικότητα και τους κινδύνους. Και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και οι πολίτες. Γι’ αυτό καλύτερα ας σταματήσει το πολιτικό μπλα-μπλα. Η μπάλα είναι τώρα στα πόδια των λοιμωξιολόγων και των επιστημόνων. Ας αποφασίσουν πρώτα εκείνοι και μετά ας μιλήσουν οι πολιτικοί…

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Από την 1η Φεβρουαρίου το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων – Το λιανεμπόριο θα δείξει το δρόμο για τη χαλάρωση

Μιχάλης Μάρδας

Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου και νέα μέτρα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Σκωτία: Παράταση του lockdown μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου

Ανδρέας Ντίνης

Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου

Ανδρέας Ντίνης

Ακόμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία στα ελληνικά πανεπιστήμια

Kon

Reuters: H Γερμανία αναμένεται να παρατείνει το lockdown μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου

Tinad

Λήξη συναγερμού στο Καπιτώλιο – Ήρθη το lockdown

Tinad

Lockdown στο Καπιτώλιο: Καπνός σε παρακείμενο κτίριο – Συναγερμός λόγω απειλής

Ανδρέας Ντίνης

Οι πιο δημοφιλείς εργασίες κατοικίας στην Ελλάδα το 2020

Ανδρέας Ντίνης