Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρωτοβουλίες εν μέσω καραντίνας

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι φετινές γιορτές βρίσκουν τη χώρα σε κρίσιμη καμπή. Η πανδημία δοκιμάζει σφοδρά το σύστημα Υγείας, ενώ, αν και βρισκόμαστε στην έβδομη εβδομάδα καραντίνας, η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένει μικρή.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες είναι περίπου 880 από 1.190 την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή καταγράφεται μείωση 25%. Ο αριθμός των διασωληνωμένων διαμορφώνεται στους 490 από 550 το προηγούμενο επταήμερο και σύμφωνα με τους ειδικούς της δημόσιας Υγείας, ο συγκεκριμένος δείκτης αντοχής του ΕΣΥ πρέπει να υποχωρήσει κάτω από 300 προκειμένου να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας, με την ελπίδα ότι οι εμβολιασμοί, που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, θα εντατικοποιηθούν από τα τέλη Ιανουαρίου.

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι μπροστά μας έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν προσέξουμε την περίοδο των εορτών, τότε στο επόμενο δίμηνο μπορεί να έχουμε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος με δραματικές επιπτώσεις για τη δημόσια Υγεία και την οικονομία. Και η υπόλοιπη Ευρώπη κινείται προς αυστηροποίηση των μέτρων και χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αγγλία έχουν τεθεί σε γενική καραντίνα.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, η κυβέρνηση καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για να πετύχει το καλύτερο δυνατό σημείο ισορροπίας προτάσσοντας την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ. Η στήριξη της οικονομίας πρέπει να συνεχισθεί τους επόμενους μήνες, ενώ εάν δεν αυξηθούν σύντομα οι παραλαβές εμβολίων, θα είναι δύσκολη η επίτευξη των στόχων ανοσίας του πληθυσμού μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, που αποτελεί και βασικό ορόσημο για την τουριστική κίνηση.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έχει στείλει μήνυμα στους υπουργούς του ότι πρέπει να εντείνουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης στο διάστημα της καραντίνας, ενώ το οικονομικό επιτελείο μορφοποιεί το πακέτο έργων και δράσεων που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες για να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ΕΙΚΟΝΑ της αγοράς είναι δραματική, κλάδοι όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανικό εμπόριο έχουν υποστεί συντριπτικές ζημίες από την πανδημία και η επανεκκίνηση της αγοράς θα απαιτήσει πόρους και κυρίως διευθετήσεις οφειλών χωρίς να διαταραχθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που επικρατεί για την Ελλάδα στις αγορές.

ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ να επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που θα στέλνουν το μήνυμα ότι η χώρα μας αλλάζει ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες του κορονοϊού, ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης. Η τωρινή κρίση κατέδειξε τη σημασία που έχει για την οικονομία η έννοια της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Το στοιχείο αυτό θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα μας βγάλει πιο γρήγορα από την ύφεση της πανδημίας.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Τα εμβόλια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής των εγκύων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Μελβούρνη: Κοντά στο 80% οι εμβολιασμένοι, περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Ανεμβολίαστοι, γρίπη και ιώσεις πιέζουν το ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Βουλγαρία: Θα στείλει ασθενείς στο εξωτερικό – Κατακλύζεται από το τέταρτο κύμα Covid-19

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Συναγερμός στον Λαγκαδά: Πάνω από 15 κρούσματα σε σχολείο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: 712 κρούσματα σε Αττική, 551 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 23/10: 3.199 κρούσματα, 353 οι διασωληνωμένοι, 43 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι αρνητές της αξιολόγησης και της κοινής λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Στο «κόκκινο» ξανά μετά από μήνες το ιικό φορτίο των λυμάτων [διαγράμματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom