Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από την εικονική στην πραγματική πραγματικότητα

Newsroom eleftherostypos.gr

Παράδειγμα πρώτο: Μια σκανδιναβική αεροπορική εταιρία σκέφτηκε να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία στους πελάτες της εν μέσω πανδημίας.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Συγκεκριμένα δημιούργησε πτήσεις εικονικής πραγματικότητας προς το Ροβιανέμι για τη γιορτινή περίοδο, με κανονική προκράτηση και αρίθμηση θέσεως και με συγκεκριμένες ώρες άφιξης και αναχώρησης, πύλες εξόδου κ.λπ. Η «πτήση» διαρκεί μισή ώρα, το αντίτιμο είναι ελάχιστο και θα διατεθεί στη Unicef. To παράδειγμα είναι αληθινό, αλλά το ταξίδι virtual.

Παράδειγμα δεύτερο: Η άδεια οδήγησης που κατέχεις έχει φθαρεί και πρέπει οπωσδήποτε να την αντικαταστήσεις. Πώς όμως θα κουβαλήσεις τη χαρτούρα στην εποχή του lockdown; Μπαίνεις στην ψηφιακή πλατφόρμα με τους κωδικούς από το taxisnet και ακολουθείς τα βήματα που σου ζητάει.

Επισυνάπτεις φωτογραφία και δείγμα υπογραφής, εκδίδεις και πληρώνεις το αντίστοιχο παράβολο, και… τελείωσες. Ακολούθως η Περιφέρεια σε ενημερώνει για την παραλαβή του νέου εντύπου. Εκτιμάται ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί μερικά λεπτά της ώρας και είναι αποτέλεσμα προγραμματικής συμφωνίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Μεταφορών. Το παράδειγμα, όπως και η διαδικασία, είναι πέρα ως πέρα αληθινά.

Και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν όψεις της ίδιας ψηφιακής εποχής. Και αν το ένα έρχεται από τη μακρινή Φινλανδία κατευθείαν στις οθόνες μας, το άλλο αποτελεί μια καθαρά ελληνική κατάκτηση, που μπορεί να άργησε μερικά χρόνια, όμως μας αποζημιώνει τώρα και με το παραπάνω. Η ψηφιοποίηση χρονοβόρων και δυσλειτουργικών συναλλαγών και υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης, που επιταχύνθηκε λόγω πανδημίας, είναι ένα τεράστιο κέρδος για την ελληνική κοινωνία που ακόμα δεν έχει γίνει κατανοητό.

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει άλματα που κάποτε ούτε καν τα φανταζόμασταν, μικρές αλλά σημαντικές επαναστάσεις που υποφωτίζονται στη σκιά του κορονοϊού. Από την άυλη συνταγογράφηση μέχρι την έκδοση εκατοντάδων πιστοποιητικών από τα ΚΕΠ χωρίς να κουνηθούμε ούτε ρούπι από το σπίτι μας. Αν μάλιστα πραγματοποιηθούν έστω και τα μισά από αυτά που προβλέπονται στην Ψηφιακή Βίβλο του Κυριάκου Πιερρακάκη, τότε η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Οχι στη virtual εκδοχή της, αλλά στην πραγματική πραγματικότητα.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκατομμύρια παιδικά εμβόλια «χάθηκαν» λόγω πανδημίας

Leonidas Kallidonis

Μητροπολίτης Μάνης: Διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό με κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παλεύεται και νικιέται…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γκάγκα: Έρχονται οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ενόψει τέταρτου κύματος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Ανεμβολίαστοι, γρίπη και ιώσεις πιέζουν το ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση με χρονόμετρο και μάσκα – «Βράζει» η Ημαθία με αύξηση κρουσμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Κορονοϊός: Επιστρέφει η καραντίνα στην Ανατολική Ευρώπη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom