Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή

Newsroom eleftherostypos.gr

Το παράδειγμα είναι πολύ πρόσφατο και προέρχεται από το οικείο περιβάλλον. Ο Ν. και η Κ. έγιναν γονείς πριν από λίγες εβδομάδες. Αυτό το μήνα θα λάβουν 1.000 ευρώ για τη γέννηση του μωρού τους και άλλα 1.000 ευρώ μετά από πέντε μήνες.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Σύνολο 2.000 ευρώ, δηλαδή το επίδομα γέννησης παιδιού που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. και θεσμοθετήθηκε για πρώτο φορά το 2020. Πρόκειται για ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα, που προφανώς δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά δίνει μια καλή ανάσα για τα πρώτα έξοδα.

Το ζευγάρι της ιστορίας μας εργάζεται, δεν έχει πρακτική βοήθεια στο μεγάλωμα του μωρού, οπότε όταν η άδεια τελειώσει θα πρέπει να βρει πώς θα οργανώσει τη ζωή του ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και οι δύο.

Περιμένουν, λοιπόν, να δουν αν ξεκίνησε και αν δικαιούνται να κάνουν χρήση του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς», που προβλέπει οικονομική ενίσχυση (γονέων, μονογονέων και αναδόχων) για τη φύλαξη του παιδιού τους.

Επίσης, αφού ήδη ξόδεψαν μια περιουσία για τοκετό, ιατρική αμοιβή, καρότσι, κούνια, καθισματάκι αυτοκινήτου κ.ά., κοιτούν τους μισθούς τους και ψάχνονται με τις τιμές των πάμπερ και του βρεφικού γάλακτος, ρωτάνε για παιδικούς σταθμούς και πολύ αργότερα θα αρχίσουν να ιδρώνουν όταν θα ακούσουν τις τιμές των φροντιστηρίων, των αγγλικών, των αθλητικών δραστηριοτήτων κ.λπ.

Αυτά είναι τα θέματα που απασχολούν και τα κίνητρα που ψάχνουν όσοι θέλουν να κάνουν παιδιά και το τελευταίο που χρειάζονται είναι κάποιον επιστήμονα, ιερέα ή πολιτικό να τους κάνει μάθημα για την «επαναφορά του προτύπου δημιουργίας “πυρηνικής” οικογένειας νωρίς».

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα των σύγχρονων κρατών, όμως ούτε τις γυναίκες αφορά ούτε το συνέδριο, που βάσει του τίτλου του έπρεπε να περιοριστεί αυστηρά και απολύτως επιστημονικά στη γονιμότητα και την αναπαραγωγική ηλικία.

Ομως αυτό τελικά που επικοινωνήθηκε, οι ιδιότητες των προσκεκλημένων και οι αναφορές σε θέματα θρησκείας και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση(!) ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Αποτέλεσμα ήταν να περάσει το μήνυμα ότι το πρόβλημα ξεκινά από τις γυναίκες που δεν είναι σωστά ενημερωμένες για την αναπαραγωγική τους ηλικία και να τρέξουν για να προλάβουν να κάνουν παιδί πριν από τα 40!

Είμαστε στο 2021, η επιστήμη έχει προοδεύσει και οι κοινωνίες έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση όσο ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη Ιστορία. Ολοι ξέρουν, λοιπόν, πως οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού, μπορούν να είναι ολοκληρωμένοι και ευτυχισμένοι με ή χωρίς γάμο, με ή χωρίς παιδιά, με ή χωρίς σύντροφο.

Ξέρουν πως αν χρειαστούν επιστημονική βοήθεια θα την έχουν χωρίς κάποιος να τους πει ότι άργησαν επειδή σπούδαζαν, πως αν θέλουν να υιοθετήσουν ή να γίνουν ανάδοχοι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν και το κυριότερο ξέρουν πως δεν χρειάζεται να δώσουν λογαριασμό σε κανένα για το τι και το πότε αποφάσισαν.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οσα διστάζουμε ή ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε έχουν απαντήσεις

Kon

Ολυμπιακοί Αγώνες, ένα χρόνο μετά

Kon

Μήνυμα σε ένα πλαστικό μπουκάλι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι γυναικοκτονίες της διπλανής μας πόρτας

Kon

Πλατεία Συντάγματος, έναν αιώνα μετά

Kon

Η περίπτωση της Μυκόνου και οι αρνητές «καλοθελητές»

Kon

Αρχιεπίσκοπος Ιερωνυμος – Η ευλογία του εμβολιασμού

Η ιατροτεχνολογική επανάσταση της Ελλάδας

Οι ακραίοι απλά αλλάζουν προσωπείο

Kon