Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλά νέα για την οικονομία που μπορούν να γίνουν καλύτερα

Newsroom eleftherostypos.gr

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα χθες το πρωί δεν επικρατούσε αγωνία παρά μόνο προσμονή για τις ανακοινώσεις της Στατιστικής Αρχής σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ολοι είχαν δει τις προηγούμενες εβδομάδες τους πρόδρομους δείκτες της αγοράς που προϊδέαζαν το οικονομικό επιτελείο για διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, μα όταν ανακοινώθηκε το 16,2% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 η ικανοποίηση ήταν έκδηλη για πολλούς λόγους.

Πρώτον, γιατί η Ελλάδα φαίνεται να ανακτά ταχύτερα το χαμένο έδαφος της πανδημίας. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, που σημειώνουμε ότι δεν ήταν ανέφελο, καθώς η άρση της καραντίνας ξεκίνησε από τις αρχές Μαΐου, ήταν υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2018 και πλησίασε εκείνο του 2019, όταν δεν υπήρχε στον ορίζοντα η απειλή από τον κορονοϊο.

Δεύτερον, γιατί δημοσιονομικά η κυβέρνηση παίρνει ανάσες, η καλύτερη των αναμενομένων ανάκαμψη της οικονομίας θα μεταφερθεί με μικρή χρονική υστέρηση στα κρατικά ταμεία. Η αύξηση των εσόδων μέσα από τη μεγέθυνση της οικονομίας είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να μπει η χώρα στον ενάρετο κύκλο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τρίτον, τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής προσθέτουν πόντους εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και το στοιχείο της πίστης είναι καθοριστικό στην τιμολόγηση των ομολόγων αλλά και στη λήψη αποφάσεων για επενδύσεις στη χώρα μας. Το ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη ενισχύει το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές για ομόλογα και μετοχές, η ψυχολογία πάντα έχει τον δικό της διακριτό ρόλο στην οικονομία.

Τέταρτον, είναι σημαντικό ότι, εκτός από την αναμενόμενη εκτίναξη της κατανάλωσης λόγω της επαναλειτουργίας των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, συνεχίστηκε η αλματώδης αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 22% και οι επενδύσεις κατά 12%, δηλαδή, εκτός από τη συγκυρία, η άνοδος του ΑΕΠ έχει αποκτήσει και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. Ειδικά οι επενδύσεις καταγράφουν συνεχή αύξηση και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Σε πολιτικό επίπεδο, κατ’ αρχάς όσοι μιλούσαν για ύφεση Μητσοτάκη, τώρα είναι αναγκασμένοι να παραδεχθούν την ανάπτυξη Μητσοτάκη. Το βέβαιο είναι πως ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη ΔΕΘ με ούριο άνεμο στην οικονομία. Σημειώνουμε ότι πέρυσι η Ελλάδα, ενώ στα δύο πρώτα τρίμηνα είχε καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, στο τρίτο τρίμηνο είχε «βυθιστεί» λόγω της μικρής προσέλευσης τουριστών. Φέτος που η τουριστική κίνηση αυξήθηκε σημαντικά και στην κορύφωση της αιχμής της συγκρίνεται με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι ισχυρός και στο τρίτο τρίμηνο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την αναθεώρηση του στόχου του προϋπολογισμού το προσεχές Σάββατο στη ΔΕΘ. Η εκτίμηση για 3,6% θεωρείται πλέον ξεπερασμένη, καθώς στο πρώτο εξάμηνο η αύξηση του ΑΕΠ πλησιάζει το 7%, όμως υπάρχουν ακόμη πολλές άγνωστες μεταβλητές, με σημαντικότερη την πορεία της πανδημίας με τις νέες μεταλλάξεις.

Η Ελλάδα ξαναμπαίνει δυναμικά στον αναπτυξιακό χάρτη, ενώ έχει τα εφόδια και τους πόρους, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, να αδράξει την ευκαιρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας με καλύτερους όρους, ώστε η μεγέθυνση της οικονομίας να περάσει στη ζωή και στα εισοδήματα των πολιτών.

 

Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Περιπέτεια δεν είναι η δεύτερη κάλπη

Kon

Κομισιόν: Θετική και η 11η αξιολόγηση – Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από τις προβλέψεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» τώρα και εντός ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Με το βλέμμα στο μέλλον ή πίσω στη δεκαετία του ΄80;

Kon

Η μεσαία τάξη δεν ξεχνά το λογαριασμό του 2015

Kon

Σταϊκούρας: Δυνατότητα να καταβληθούν οι 2 πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο δρόμος μέχρι τις κάλπες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Tο μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες μέσω δημοσκοπήσεων στην κυβέρνηση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το σχήμα V που κρίνει τις κάλπες

Kon