Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ψάχνοντας την ημερομηνία της V-Day

μετάλλαξη

Newsroom eleftherostypos.gr

Πλησιάζει η ημέρα που οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό θα ξεκινήσουν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Η ανακοίνωση ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεδριάσει νωρίτερα, στις 21 αντί στις 29 Δεκεμβρίου, για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, πυροδότησε την ελπίδα σε 500 εκατομμύρια πολίτες, αλλά και τα σενάρια για την ακριβή ημερομηνία της V-Day. Θα είναι στις 26 Δεκεμβρίου που πιέζει η Γερμανία ή αργότερα; Ομως, αν και ακόμα και 24 ώρες κάνουν τη διαφορά, εν προκειμένω, κάτι ακόμα πιο σημαντικό είναι αν θα κερδηθεί το στοίχημα να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί την ίδια ημέρα σε όλα τα κράτη-μέλη ώστε να μην υπάρχουν ενάρξεις πολλών ταχυτήτων.

Χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα πρέπει να «ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι 27, με έναρξη την ίδια ημέρα». Αυτός είναι προφανώς ο πιο λογικός αλλά και ο πιο δίκαιος στόχος. Και από υγειονομική άποψη, αφού είναι καλό η «ασπίδα» του εμβολίου να αρχίζει να αναπτύσσεται ενιαία σε όλα τα κράτη, αλλά και από πολιτική σκοπιά, αφού θα ενδυναμώσει την έννοια της ενιαίας Ευρώπης. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή οι εμβολιασμοί ξεκινήσουν σε φάσεις, με τα κράτη του Βορρά να κόβουν πρώτοι το νήμα και του Νότου να ακολουθούν, τότε θα καλλιεργηθεί κι άλλο το έδαφος αμφισβήτησης από τους πάντα πρόθυμους ευρωσκεπτικιστές και τους λαϊκιστές.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, καθώς θα πρέπει οι πρώτες αποστολές να «διακτινιστούν» σε μια έκταση άνω των 4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Κάποια κράτη, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, φιλοξενούν στο έδαφός τους εργοστάσια παραγωγής, άρα η απόσταση που πρέπει να διανυθεί, πρακτικά μιλώντας, είναι μικρότερη. Αλλα κράτη θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν νωρίτερα φορτηγά ή αεροπλάνα για να παραλάβουν εγκαίρως το πολύτιμο φορτίο. Ο στόχος είναι πρωτοφανής, αλλά αν επιτευχθεί θα γράψει ιστορία.

Μέχρι στιγμής η Ε.Ε. αντιμετωπίζει κοινά αλλά όχι ομοιόμορφα την πανδημία. Κάθε κράτος-μέλος διατηρεί την ανεξαρτησία του και ακολουθεί τη δική του υγειονομική γραμμή, κάτι που φαίνεται και από τα διαφορετικά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται. Αλλες χώρες εφαρμόζουν light καραντίνες, και άλλες, όπως η Ελλάδα, πιο αυστηρές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή εγκαινίασε πρόσφατα την εφαρμογή Re-open EU, η οποία έχει «πακετάρει» όσο πιο ολοκληρωμένα και επικαιροποιημένα γίνεται τις πληροφορίες για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας, τα μέτρα ασφάλειας και τα ταξιδιωτικά μέτρα στα 27 κράτη-μέλη, καθώς και στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία και στην Ελβετία.

Μια γρήγορη ματιά στην εφαρμογή αυτή αποκαλύπτει τα διαφορετικά επίπεδα που υπάρχουν από τη λειτουργία των εστιατορίων και των παιδότοπων, μέχρι τα ποσοστά πληρότητας στα μέσα μεταφοράς. Θα ήταν θαυμάσιο αν η εφαρμογή αυτή προσέθετε μία ακόμα πληροφορία, την ίδια για όλες τις χώρες: την κοινή ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Ολοταχώς για νέο αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα της Τρίτης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σαρηγιάννης: Υποχρεωτικό self test ακόμη και από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους – Μέσα Νοεμβρίου θα έχουμε 5.000 κρούσματα

Λάμπρος Κατσαρός

Το YouTube κατέβασε το κανάλι του Μπολσονάρο για μια εβδομάδα

Μαρίνα Μπενέκου

Κίνα-Κορονοϊός: «Σκληρό» lockdown σε πόλη 4 εκατ. κατοίκων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Έξαρση κρουσμάτων και ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία – Οι φόβοι για τη βόρεια Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Εμβόλια: Η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού τους (mix’n’match)

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Τζανάκης: Έως και 2.500 επιπλέον νεκροί μέχρι το τέλος του έτους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υποχρεωτικό το PCR τεστ για τους στρατεύσιμους που θα καταταγούν τον Νοέμβριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων με το εμβόλιο της Moderna

Ελεύθερος Τύπος Newsroom