Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετά τις Μυκήνες, σειρά είχε η Ακρόπολη

Newsroom eleftherostypos.gr

Και η Ακρόπολη στην αρένα; Και η Ακρόπολη. Τίποτα δεν γλιτώνει από την απελπισμένη ανάγκη της αντιπολίτευσης να αποδείξει πως με την παρούσα κυβέρνηση τα πάντα καταρρέουν.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Μετά τις κατακα(η)μένες Μυκήνες του καλοκαιριού, που τελικά ουδόλως κάηκαν αλλά κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη, τώρα έχει πάρει σειρά η Ακρόπολη. Φτιάχνουν υπερσύγχρονο ανελκυστήρα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα; Καταγγέλλουν ότι έριξαν τσιμέντο στον Παρθενώνα, αποσιωπώντας ότι επί δεκαετίες προϋπήρχε για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς και υπό συγκεκριμένη επιστημονική επίβλεψη.

«Οι νέες διαστρώσεις στην Ακρόπολη γίνονται σε αντικατάσταση των έως τώρα διαστρώσεων, οι οποίες είχαν την αυτή σύσταση, δηλαδή κατάλληλη μίξη χαλικιών, άμμου και τσιμέντου, με παρόμοιες αποχρώσεις», έγραφε ο καθηγητής Μανώλης Κορρές για να ενημερώσει ευγενικώς τους ευαίσθητους συμπολίτες μας, αλλά εις μάτην. Ετσι επανήλθαν, καταγγέλλοντας αυτή τη φορά πως πλημμύρισε η Ακρόπολη. Και, φυσικά, φταίνε οι διαστρώσεις.

Η αλήθεια είναι πολύ πιο πολύπλοκη, λιγότερο εντυπωσιακή και σίγουρα δύσκολα εξηγήσιμη στους 140 χαρακτήρες του twitter όπου μαίνεται ο σύγχρονος ανταρτοπόλεμος. Πολλάκις στο παρελθόν σημεία του Ιερού Βράχου είχαν και πάλι πλημμυρίσει, με αντίστοιχες φωτογραφίες και επιστημονικές τεκμηριώσεις να υπάρχουν ακόμα και από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Οι νέες εργασίες δεν επιδείνωσαν το όποιο πρόβλημα, αντιθέτως, φαίνεται πως οι νέες επιστρώσεις απέτρεψαν τη μεταφορά υλικών στην είσοδο των Προπυλαίων. Επιπλέον, είναι τώρα που για πρώτη φορά εκπονείται ολοκληρωμένη υδρολογική μελέτη.

Θα περίμενε κανείς κάποια θέματα να ξεφεύγουν από τις συνήθεις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Οχι επειδή κάποιος βρίσκεται στο απυρόβλητο, ούτε επειδή υπάρχουν θέματα-τοτέμ που δεν μπορεί να τα αγγίξει κανείς. Ομως όταν η «μάχη» μεταφέρεται στον Ιερό Βράχο, τότε τα σκάγια απειλούν τη φήμη του μνημείου και την επάρκεια μιας επιστημονικής υπηρεσίας που έχει καταφέρει να αποδώσει τα μέγιστα στο αναστηλωτικό έργο της Ακρόπολης, μεταφέροντας υψηλή τεχνογνωσία στο εξωτερικό. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε εγκαίρως, τότε είμαστε καταδικασμένοι να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Παλεύεται και νικιέται…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Στα μανταλάκια κρεμάνε ρούχα, όχι υπολήψεις

Kon

ΥΠΠΟΑ: Fake news του ΣΥΡΙΖΑ τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη από την καταιγίδα “Μπάλος”

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το ταξίδι της επιστροφής στην κανονικότητα είναι μακρύ και δύσκολο

Kon

Επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό στην Ακρόπολη – Τρεις συλλήψεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σεμπάστιαν Κουρτς: Αντιπολίτευση μέσω Βιέννης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλημμυρικά αντιπολιτευτικά φαινόμενα

Kon

Η πανδημία των ανεμβολίαστων είναι η απάντηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom