ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Και αν ανακοινωθεί άνοιγμα της οικονομίας τον Ιανουάριο;

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αύριο τις αποφάσεις του για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς σε μία περίοδο αυξημένης κοινωνικής αβεβαιότητας, δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και εκρηκτικής κατάστασης στις περισσότερες μονάδες του ΕΣΥ της χώρας.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η ισορροπία μεταξύ της δημόσιας υγείας, που πάντα προτάσσεται στη λήψη των αποφάσεων από τον κ. Μητσοτάκη, και των πιεστικών αναγκών της οικονομίας είναι δύσκολη, το διαπιστώνουμε από δημόσιες τοποθετήσεις επιστημόνων, που δεν συμφωνούν με το χρόνο επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι εφικτό το άνοιγμα της αγοράς με προσεκτικά βήματα από τις 14 ή και από τις 21 Δεκεμβρίου, άλλοι υποστηρίζουν ότι εάν παραμείνει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σταθερός στα 2.000 κρούσματα δεν μπορεί κανείς να μιλά για χριστουγεννιάτικες αγορές. Οι αποφάσεις είναι δύσκολες, όταν μάλιστα εργαζόμενοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τα χρήματα των αναστολών συμβάσεων εργασίας και χιλιάδες επιχειρήσεις μπορεί να χάσουν το 30% του ετήσιου τζίρου τους που αναμένουν να έχουν τις ημέρες των εορτών.

Ταυτόχρονα, όμως, το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι δραματική, παρά το γεγονός ότι η καραντίνα βρίσκεται στην 5η εβδομάδα χωρίς να μειώνονται αισθητά οι πιέσεις στο Σύστημα Υγείας.

Ολοι γνωρίζουμε ότι με το άνοιγμα της αγοράς θα σχηματισθούν στους δρόμους «ποτάμια καταναλωτών», όπως το είδαμε να συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις που ανέβασαν ρολά. Επομένως υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν οι συνθήκες για το τρίτο κύμα της πανδημίας, που θα είναι ισχυρότερο, δραματικότερο για τη δημόσια υγεία και ακριβότερο για τον προϋπολογισμό.

Από τη στιγμή που οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στη χώρα μας αρχές Ιανουαρίου, οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για τέλη Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση οφείλει να μετρήσει όλα τα ενδεχόμενα, και κυρίως αυτό του ανοίγματος της αγοράς από το νέο έτος.

Γνωρίζουμε ότι η ζημιά στα εμπορικά καταστήματα, ιδίως τα συνοικιακά, θα είναι μεγάλη εάν δεν λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα, μπορεί όμως να αναπληρωθεί μερικώς από κρατικές πρωτοβουλίες και το ίδιο να συμβεί για τις εισοδηματικές απώλειες των εργαζομένων.

Το βέβαιο είναι ότι όσο καθυστερήσει η επανεκκίνηση των κοινωνικών και οικονομικών εκδηλώσεων τόσο πιο πολλές θα είναι οι ανάσες για τη δημόσια υγεία, ενώ θα περιοριστεί η ισχύς του τρίτου κύματος της πανδημίας, που θα είναι καταστροφικό γιατί θα βρει τη χώρα εξουθενωμένη και με τις Εντατικές σχεδόν πλήρεις.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, το κόστος του «κλειστού Δεκεμβρίου» μπορεί να είναι μικρότερο από «μισάνοιχτες γιορτές», συν τη ζημιά από ένα νέο κλείσιμο της οικονομίας τον Ιανουάριο.

Ο πρωθυπουργός θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και θα λάβει τις αποφάσεις. Οσο και αν ακουστεί δυσάρεστος, εάν το άνοιγμα γίνει σταδιακά μετά τις γιορτές, για παράδειγμα από τις 11 Ιανουαρίου και το ΕΣΥ πάρει ανάσες, κανείς δεν θα γκρινιάζει για τα Χριστούγεννα εάν αισθάνεται πιο ασφαλής με τη δημόσια υγεία και οι εμβολιασμοί δείχνουν το δρόμο προς την κανονικότητα.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Από την «πρώτη φορά αριστερά» στην κυριαρχία της κεντροδεξιάς

Kon

Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο

Kon

Από τον λαϊκισμό, στον ορθό λόγο

Μιχάλης Μάρδας

H κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις

Ανδρέας Ντίνης

Συγκεντρώσεις χωρίς μπαχαλάκηδες

Kon

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία ευνοεί τα δημόσια ΙΕΚ

Kon

Ο Ερντογάν τάζει εξοπλιστικά για την εύνοια των Ευρωπαίων

Kon

Ο εμβολιασμός της οικονομίας με αναπτυξιακά κεφάλαια

Kon

Γκρεμίζοντας τα τείχη της βίας

Kon