ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Tο καθολικό lockdown είναι στο τραπέζι

Newsroom eleftherostypos.gr

Καθώς ο πλανήτης κυριαρχείται από την πανδημία και η Ελλάδα ζει με οδυνηρό τρόπο την κορύφωσή της, πλησιάζει η στιγμή που όλοι θα στραφούμε στην επόμενη μέρα.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Είναι η πιο σκοτεινή στιγμή λίγο πριν από το ξημέρωμα: οι Εντατικές στενάζουν στη Βόρεια Ελλάδα, τα κρούσματα δεν μειώνονται στο βαθμό που περίμεναν οι ειδικοί και ενδεχομένως τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας. Ομως, η στροφή έχει ήδη γίνει – το αποδεικνύουν οι αγορές, που προεξοφλούν τα πάντα.

Είναι προφανές ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν αρκετά λάθη στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Είναι όμως εξίσου φανερό -αν θέλει κάποιος να δει καλόπιστα τα πράγματα- ότι οι αρμόδιοι προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να συγκεράσουν δύο ανάγκες: να μην επεκταθεί η επιδημία και να μην καταρρεύσει η αγορά.

Εκ του αποτελέσματος, δεν συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε καλή θέση, αν δει κανείς το σύνολο των επιπτώσεων της επιδημίας και όχι επιλεκτικά τις τελευταίες ημέρες της μεγάλης επιβάρυνσης.

Η έλευση των εμβολίων θα είναι η αρχή του τέλους γι’ αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε. Το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο εξάμηνο είναι ο ρυθμός της ανάκαμψης – διότι τώρα πια δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο: τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί και έχουν μπει στο στάδιο της τελικής έγκρισης.

Αυτά είναι καλά νέα για ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά για τη χώρα μας ακόμα καλύτερα: έχοντας τόσο μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, είναι δεδομένο ότι έχουμε να προσδοκούμε πολύ μεγαλύτερα κέρδη από το καλοκαίρι του 2021, όταν εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εμβολιαστεί και θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς το φόβο του κορονοϊού.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει καταθέσει από τους πρώτους το σχέδιό της για την απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης: τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες -τις οποίες προφανώς δεν… χρηματοδοτεί η κυβέρνηση- το πιστοποιούν.

Το στοίχημα της ανάκαμψης παραμένει μεγάλο και η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα και το οποίο θα εμβολιαστεί είναι ένα σημαντικό κομμάτι του: όσο πιο σύντομα γίνουν οι εμβολιασμοί -και όσο περισσότεροι σπεύσουμε να εμβολιαστούμε- τόσο αυξάνουμε τις πιθανότητες να το κερδίσουμε!

 

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Αποκλιμάκωση έως το Πάσχα «βλέπει» η Παπαευαγγέλου – Τι είπε για το άνοιγμα μετακινήσεων από νομό σε νομό

Tinad

Ο μετά πανδημίας μαραθώνιος

Kon

Τι έκανε στον «πόλεμο» της πανδημίας ο κ. Τσίπρας;

Kon

Απόφαση-βόμβα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό παιδιών σχολικής ηλικίας

Μαρίνα Μπενέκου

Ποιος είναι ο… στόχος;

Kon

Το μεγάλο όπλο της φαρμακοεπαγρύπνησης

Kon

Τσίπρας: Έβαλε σημάδι τους λοιμωξιολόγους

Tinad

Γίναμε παράδειγμα οργάνωσης

Kon

Β.Κορέα: Δεν θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς του Τόκυο εξαιτίας φόβων για τον κορωνοϊό

Μαρίνα Μπενέκου