ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όσο πιο γρήγορα ανοίξουμε τόσο πιο γρήγορα θα πάμε πίσω

Newsroom eleftherostypos.gr

Το δίλημμα στην κυβέρνηση είναι μεγάλο και η απάντησή του κοστίζει πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο το μηνιαίο κόστος της γενικής καραντίνας. Πρέπει να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα ή όχι;

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι βασική του προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία και για το λόγο αυτό επέβαλε το δεύτερο lockdown, που μπαίνει πλέον στην τέταρτη εβδομάδα του σε εθνικό επίπεδο.

Οι περισσότεροι επιδημιολόγοι τονίζουν ότι όσο πιο γρήγορα ανοίξουμε την οικονομία τόσο πιο γρήγορα θα οπισθοχωρήσουμε στο υγειονομικό μέτωπο, ενώ οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιούν τους Eυρωπαίους ηγέτες ότι υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος του τρίτου κύματος λόγω της έλλειψης βασικών υποδομών.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, στο δεύτερο κύμα ακολουθεί τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ η τελευταία εβδομάδα ήταν η χειρότερη από την αρχή της πανδημίας με πάνω από 700 απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το ΕΣΥ δοκιμάζεται σκληρά, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, και οι γιατροί που μάχονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θέλουν χρόνο προκειμένου να αποσυμπιεσθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, αλλά και να αρχίσουν οι εμβολιασμοί από τις αρχές του έτους.

Από την άλλη πλευρά, είναι αντιληπτό ότι η ζημιά στην οικονομία από τη μη λειτουργία της εορταστικής αγοράς θα είναι μεγάλη, αν και πλέον πληθαίνουν οι φωνές και εντός επιχειρηματικής κοινότητας ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένα βιαστικό άνοιγμα το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα τρίτο lockdown.

Ακόμη και οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, που έχουν πληγεί καίρια από την πανδημία, δηλώνουν ότι προτιμούν να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματά τους παρά να λειτουργήσουν με τόσο αυστηρούς όρους που δεν θα τα καθιστούν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει φροντίσει να υπάρχουν σημαντικά αποθέματα στα ταμεία του κράτους, άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός ότι εντός του 2020 έχουν διατεθεί 24 δισ. για τη στήριξη της αγοράς και του κόσμου της εργασίας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνολικά διαθέτει τρία βασικά όπλα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στο μέτωπο της οικονομίας:

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταστήσει σαφές ότι θα επεκτείνει και για το 2021 τα προγράμματα αγοράς ομολόγων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για τα ομόλογα των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Δεύτερον, οι αγορές επιβραβεύουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης όπως προκύπτει από την αναβάθμιση της χώρας μας, εν μέσω πανδημίας, από τους οίκους αξιολόγησης και την ελαχιστοποίηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου.

Τρίτον, υπάρχει η προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης με συνολικά κονδύλια 32 δισεκατομμυρίων, από τα οποία 5,5 δισ. αναμένεται να εκταμιευθούν από τον επόμενο Ιούλιο.

Ο συνδυασμός των τριών παραγόντων δίνει μία θετική προοπτική για την οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα περάσει τον δύσκολο κάβο των επομένων μηνών, όταν και θα έχει γίνει δυνατή η διάθεση του εμβολίου σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Με τις ΜΕΘ γεμάτες στο 90% της δυναμικότητάς τους (ή και στο 100% στη Βόρεια Ελλάδα) η παράταση του lockdown για τις επόμενες εβδομάδες μοιάζει μονόδρομος. Κανείς δεν θυμάται ότι περάσαμε το Πάσχα χωρίς το παραδοσιακό τραπέζι, αντιθέτως όλοι θεώρησαν ότι προέχει η υγεία. Τώρα, που τα δεδομένα είναι διαφορετικά και το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα βαρύ, κανείς δεν θα θυμάται τους επόμενους μήνες εάν περάσαμε τα Χριστούγεννα με κλειστά ή ανοικτά καταστήματα, αλλά εάν τότε λάβαμε τις σωστές αποφάσεις για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τι ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας στη Βουλή για τις κρατικές ενισχύσεις και κάλυψη ενοικίων σε πληγείσες επιχειρήσεις

Μιχάλης Μάρδας

Lockdown: Ανοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ εισηγείται η κυβέρνηση για την Δευτέρα (25/1) – Από 1η Φεβρουαρίου τα σχολεία

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Γαλλία: Πιθανό και νέο lockdown στην χώρα – Φόβος για την ρετανική μετάλλαξη του ιού

Ανδρέας Ντίνης

Οι προτάσεις του «Ε.Τ.»: 6 αναγνώσματα για τις κρύες νύχτες του lockdown

Kon

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία ευνοεί τα δημόσια ΙΕΚ

Kon

Πως μοιράστηκαν πέρσι 12,2 δισ. στην πραγματική οικονομία – Σε 6 μήνες ρυθμίστηκαν 396.621 δάνεια ύψους 21,2 δισ.

Δημήτρης Ντόγκας

SMS 13033: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν βγείτε για ψώνια

Μιχάλης Μάρδας

H πρόταση της κυβέρνησης στους θεσμούς για «Γέφυρα ΙΙ» και νέα αναστολή πλειστηριασμών – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Δημήτρης Ντόγκας

Οι απάτες είναι το έγκλημα του lockdown

Μιχάλης Μάρδας