ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μοναδική επιλογή για τη δημόσια Yγεία

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι δημοσκοπήσεις του Νοεμβρίου καταγράφουν τη μεγάλη ανησυχία των πολιτών για την έξαρση της πανδημίας. Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού χτυπά με σφοδρότητα την Ελλάδα, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη και το δίλημμα της κυβέρνησης για το τι πρέπει να πράξει εν όψει της εορταστικής περιόδου είναι δύσκολο.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ η αγορά τα Χριστούγεννα ώστε να περιοριστούν οι απώλειες στην οικονομία ή να διατηρηθεί το εμπάργκο ώστε να αποσυμπιεσθεί το ΕΣΥ που τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται κυριολεκτικά στο κόκκινο;

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έχει δώσει τη δική του απάντηση. Προτάσσει τη δημόσια Yγεία, αυτό είναι το βασικό κριτήριο για τις αποφάσεις του. Τα δεδομένα είναι γνωστά. Η καραντίνα έχει παραταθεί έως τις 7 Δεκεμβρίου, επομένως απομένει ένα διάστημα τριών εβδομάδων μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Ταυτόχρονα όμως ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση είναι δραματική.

ΕΝΑ ΑΝΟΙΓΜΑ της οικονομίας, με δεδομένη επίσης τη χαμηλή κοινωνική πειθαρχία στα μέτρα που είδαμε την περίοδο προ δεύτερης καραντίνας, μπορεί να προκαλέσει ένα τρίτο κύμα που θα μοιάζει κυριολεκτικά με υγειονομικό τσουνάμι.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ σύμφωνα με τις έρευνες κοινής γνώμης τάσσονται σε μεγάλο ποσοστό, άνω του 70%, υπέρ της παράτασης των περιοριστικών μέτρων γιατί διαπίστωσαν ότι η χώρα μας χτυπήθηκε στο δεύτερο κύμα και το ΕΣΥ δοκιμάζεται σκληρά για να ανταποκριθεί στις χιλιάδες νοσηλείες ασθενών από Covid-19.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση καθώς το προβάδισμα της Ν.Δ. διατηρείται άνω των 16 μονάδων αλλά εκφράζουν δυσαρέσκεια, όπως φαίνεται από τη μείωση της θετικής αξιολόγησης στα επίπεδα του 51%. Ταυτόχρονα βέβαια απορρίπτουν τις κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ – η αρνητική αξιολόγηση για την αξιωματική αντιπολίτευση έχει εκτιναχθεί στο 71%.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ δεν υπάρχει κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά τις προσεχείς κινήσεις για την πανδημία. Η Γερμανία, που συγκριτικά με άλλες χώρες έχει ισορροπήσει καλύτερα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας Υγείας, αποφάσισε την παράταση των περιοριστικών μέτρων για όλο τον Δεκέμβριο βλέποντας τους αριθμούς κρουσμάτων και θυμάτων να αυξάνονται σημαντικά. Αντιθέτως η Γαλλία που μετρά πάνω από 50.000 θύματα αποφάσισε τμηματικό άνοιγμα της αγοράς αλλά με την εστίαση και τα σχολεία κλειστά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ έχουμε την πολυτέλεια λάθους. Με τις ΜΕΘ να έχουν υπερκαλυφθεί σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα η παράταση της καραντίνας έως τα τέλη Δεκεμβρίου μοιάζει μοναδική επιλογή. Η Ελλάδα πέτυχε στο πρώτο κύμα γιατί ο Μητσοτάκης ακολούθησε τον δικό του δρόμο και όχι την ευρωπαϊκή πεπατημένη. Το ίδιο μπορεί να πράξει τώρα ώστε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα και το ΕΣΥ να αναπνεύσει μέχρι την έναρξη των εμβολιασμών.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο εμβολιασμός της οικονομίας με αναπτυξιακά κεφάλαια

Kon

Γκρεμίζοντας τα τείχη της βίας

Kon

Τα μηνύματα των πολιτών

Μιχάλης Μάρδας

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν βαρύ πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Ανοιχτά πανεπιστήμια για φοιτητές και όχι για παραβατικές συμπεριφορές

Kon

Αντιπολίτευση που δουλεύει για την κυβέρνηση

Kon

Οι τελευταίοι στον κόσμο έσονται πρώτοι

Kon

Οι διαπραγματεύσεις και τα εμβόλια

Kon

Μαγικές λύσεις και για εμβόλια

Kon