ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το βάθος… μετράει

Newsroom eleftherostypos.gr

Με δύο χθεσινές δημοσκοπήσεις, οι οποίες μεταξύ τους διαφέρουν 0,1 εκατοστό, τι να σου κάνει και η Κουμουνδούρου; Με θηριώδη διαφορά 17 μονάδων μπροστά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Τσίπρας να βλέπει τη σκόνη του πρωθυπουργού ως πιο κατάλληλου, τι να σου κάνουν οι δημοσκοπικώς επαΐοντες ΣΥΡΙΖΑ;

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Πήραν τον μεγεθυντικό φακό -εκείνον με τον οποίο διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα στις χρεώσεις που μας κάνουν οι τράπεζες- και προσπαθούν να παρηγορηθούν. Ψάχνουν εναγωνίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να προβούν στην εξής διαπίστωση: Σε βάθος χρόνου η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα χάσει δυνάμεις λόγω Covid, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Βάζουν και μία υποσημείωση: Αν δεν προλάβει να κεφαλαιοποιήσει τις παροχές από τα κονδύλια που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αλλά γιατί να μην προλάβει η κυβέρνηση, όταν ήδη έχει καταθέσει το πρόγραμμά της στις Βρυξέλλες; Κι όταν το πρόγραμμα παρελήφθη μετ’ επαίνων; Από τη στιγμή που επέλθει συμφωνία, στην επόμενη σύνοδο της 10ης Δεκεμβρίου, τα πρώτα κονδύλια θα εισρεύσουν Μάιο-Ιούνιο.

Ωστόσο, εμένα με συγκινεί εκείνο το «βάθος του χρόνου», μέσα στο οποίο ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει δυνάμεις η Νέα Δημοκρατία. Να υποθέσω ότι κατά το τέλος της δεύτερης τετραετίας πάει το βάθος. Αραγε… το ίδιο βάθος χρόνου τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει στις δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί επί του παρόντος βλέπουν απελπισμένοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακμαιότατο, να συγκρατεί δυνάμεις και μάλιστα μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει δέκα στρογγυλές μονάδες και δεν κερδίζει ούτε ψιχία από την ανησυχία των πολιτών για την πανδημία ή και για το πάγωμα της οικονομίας.

Μάλλον δεν αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η διαχείριση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας γίνεται πολύ πιο αποτελεσματικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, από εκείνη που θα έκανε ο Πολάκης του Τσίπρα. Αλλωστε η έκθεση της ΠΟΕΔΥΝ, λίγο πριν από τις εκλογές, έπρεπε να κάνει τον Τσίπρα όχι απλά προσεκτικό αλλά να πιστέψει ότι «η σιωπή κόσμον φέρει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνήθιζε να καταγγέλλει πάσα δημοσκόπηση, ακόμη και εκείνες της άνοιξης του 2019, ως κατασκευασμένη. Ο Τσίπρας είχε δηλώσει ότι δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Καλά κι εγώ λέω, κάθε τόσο, ότι θα ανεβώ στον Ολυμπο -μάλλον μικρή φιλοδοξία έναντι μιας πρωθυπουργίας- αλλά τον βλέπω από την… εθνική οδό.

Για μένα άλλη είναι η έγνοια του Αλέξη, αλλά πού να την ομολογήσει; Αραγε μπορεί να αντέξει τις επόμενες… έξι ήττες ως το βάθος του 2017 -συν τρεις από το 2019- και να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΥΡΙΖΑ: Ρίχνουν στον σύντροφο Τσακαλώτο το «πή@@μα της μεσαίας τάξης»

Μιχάλης Μάρδας

Εκσυγχρονισμός στην… ιδεοληψία

Kon

Το ορόσημο

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Αποστάσεις από το Κέντρο, στήριξη στους μπαχαλάκηδες

Μιχάλης Μάρδας

«Πανεπιστήμια» και… πανεπιστήμια!

Ανδρέας Ντίνης

Θα μείνει πάλι ατιμώρητη η αλητεία;

Kon

Διαφορά… ύψους

Kon

Ανοιχτά πανεπιστήμια για φοιτητές και όχι για παραβατικές συμπεριφορές

Kon

O ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει καμία αλλαγή στα Πανεπιστήμια και παίρνει θέση υπέρ της βίας και της ανομίας

Δημήτρης Ντόγκας