ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελληνες και Γάλλοι επαναστάτες

Newsroom eleftherostypos.gr

Με την ευκαιρία της 200ής επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως οι αυτοαποκαλούμενοι  «εκσυγχρονιστές» βρίσκουν την ευκαιρία να αναθεωρήσουν την Ιστορία και να επιβάλουν τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Ολοι, αναφερόμενοι στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, έχουν ως πρότυπό τους τη Γαλλική Επανάσταση. Θυμίζουμε ότι μιμητές των Γάλλων επαναστατών υπήρξαν οι μπολσεβίκοι, στη Ρωσία. Αυτοί δημιούργησαν τη δική τους ολοκληρωτική κοινωνία, που διέθετε υλιστική θρησκεία, με ιερατείο, απόλυτη αλήθεια, πιστούς, αιρετικούς, διωγμούς, Ιερά Εξέταση, δολοφονίες, ίντριγκες και σύμβολο το σφυροδρέπανο, μια παραποίηση του σταυρού.

Οι «εκσυγχρονιστές» σήμερα δεν χρησιμοποιούν το σταλινικό καθεστώς ως το μοντέλο που θέλουν να επιβάλουν. Εκθειάζουν ως πρότυπα τους πρωταγωνιστές της Γαλλικής Επανάστασης και εξιδανικεύουν τα όσα πρέσβευαν, ενώ αντίθετα προβάλλουν τα, κατά την ιδεολογία τους, αρνητικά των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης.

Τους Ελληνες πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821 προβάλλουμε από αυτή τη σελίδα, με πρώτο τον Κολοκοτρώνη. Ουδείς από αυτούς ανέφερε ποτέ κάποιον από τους πρωταγωνιστές της Γαλλικής Επανάστασης. Σήμερα παρουσιάζουμε τους Γάλλους επαναστάτες και την τύχη τους, με πρώτο τον Ροβεσπιέρο.

ΜΑΞΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣ (1758-1794). Ο ηγέτης της Γαλλικής Επαναστάσεως. Δικηγόρος και πολιτικός. Ο θεωρούμενος αδιάφθορος. Αμείλικτος για όσους θεωρούσε «εχθρούς του λαού». Η της εμπιστοσύνης του 9μελής Επιτροπή Δημόσιας Ασφαλείας, με συνοπτικές διαδικασίες, τους έστελνε στην γκιλοτίνα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους και να υποβάλουν έφεση. Καθιέρωσε τη λατρεία του Υπέρτατου Οντος και σε μεγαλοπρεπή τελετή αυτοανακηρύχθηκε «Μέγας Ποντίφηκας». Τελικά και ο ίδιος εκτελέσθηκε στην γκιλοτίνα, σε ηλικία 36 ετών.

ΖΟΡΖ ΖΑΚ ΝΤΑΝΤΟΝ (1759-1794). Εκ των σημαντικότερων ηγετών της Γαλλικής Επαναστάσεως. Δικηγόρος. Πρωταγωνιστής στην ανατροπή της βασιλείας και στην εκτέλεση των βασιλέων. Περίφημος ρήτορας. Θεωρήθηκε από τον Ροβεσπιέρο ύποπτος συμβιβαστικών τάσεων, κατηγορήθηκε για οικονομικά σκάνδαλα και με τους κυριότερους συνεργάτες του εκτελέστηκαν στην γκιλοτίνα το 1794. Ηταν 35 ετών.

ΖΑΝ ΠΟΛ ΜΑΡΑ (1743-1793). Από τις σημαντικότερες μορφές της Γαλλικής Επανάστασης. Ακραίος στην ιδεολογία του. Υποστήριζε τη βία για την εξουδετέρωση των «συνωμοτών» σε βάρος της Επανάστασης. Επαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις «σφαγές του Σεπτέμβρη». Συνέβαλε στην ανατροπή των μετριοπαθών Γιρονδίνων από την εξουσία. Μια Γιρονδίνη, η Σαρλότ Κορντέ, τον μαχαίρωσε στο λουτρό του το 1793. Ηταν 50 ετών. Οι επαναστάτες τον θεώρησαν ήρωα και μάρτυρα. Λίγους μήνες μετά οι Γάλλοι τον χαρακτήρισαν «τέρας» και αποκατέστησαν τη δολοφόνο του.

ΣΑΡΛΟΤ ΚΟΡΝΤΕ (1768-1793). Νεαρή Γιρονδίνη. Δολοφόνησε τον Μαρά όταν πληροφορήθηκε ότι θα φονεύονταν πολλοί από το κόμμα της. Στη δίκη της είπε ότι σκότωσε έναν για να γλιτώσει από το θάνατο 100.000 ανθρώπους. Εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα. Ηταν 25 ετών.

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΝΟΕΛ ΜΠΑΜΠΕΦ (1760-1797). Πήρε και το ψευδώνυμο Γράκχος, προς τιμήν των Ρωμαίων μεταρρυθμιστών. Εκδότης εφημερίδων. Εκ των ιδρυτών του «κινήματος των ίσων», κατέκρινε το καθεστώς της Επανάστασης επειδή έβλεπε ανισότητες και αδικίες. Θεωρήθηκε συνωμότης και καρατομήθηκε το 1797, σε ηλικία 37 ετών.

ΖΑΚ ΠΙΕΡ ΜΠΡΙΣΟ (1754-1793). Σημαντική φυσιογνωμία της Γαλλικής Επανάστασης. Ηγέτης των μετριοπαθών Γιρονδίνων. Ηρθε σε σύγκρουση με τους Ροβεσπιέρο, Μαρά και Νταντόν. Κατήγγειλε τον Ροβεσπιέρο ότι επιδίωκε να επιβάλει δικτατορία τρόμου. Συνελήφθη ως «προδότης» και μαζί με άλλους 21 συνεργάτες του εκτελέστηκαν στην γκιλοτίνα τον Οκτώβριο του 1793. Ηταν 39 ετών.

ΝΙΚΟΛΑ ΝΤΕ ΚΟΝΤΟΡΣΕ (1743-1794). Γιρονδίνος μαθηματικός και φιλόσοφος, στην ιδεολογία φιλελεύθερος. Υποστήριξε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και την καθολική εκπαίδευση. Κατηγορήθηκε ότι ως Γιρονδίνος υπονόμευε την Επανάσταση και φυλακίστηκε. Για να αποφύγει την γκιλοτίνα αυτοκτόνησε. Ηταν 51 ετών.

ΑΝΤΡΕ ΣΕΝΙΕ (1762-1794). Ποιητής, από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους των νεοκλασικιστών. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Υποστήριξε την Επανάσταση, αλλά με άρθρα του διαμαρτυρήθηκε για την Τρομοκρατία και τις ακρότητές της. Φυλακίστηκε και εκτελέστηκε με την γκιλοτίνα το 1794. Ηταν 32 ετών.

ΛΟΥΙ ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΕΝ ΖΙΣΤ (1767-1794). Στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης της Γαλλικής Επανάστασης. Δόκτωρ Νομικής. Στενός συνεργάτης του Ροβεσπιέρου. Στήριξε την τρομοκρατία και την εξόντωση των αντιπάλων του Ροβεσπιέρου. Μέλος της «Τριανδρίας», μαζί με τους Ροβεσπιέρο και Κουτόν. Ονειρεύτηκε μέσα από τις ομαδικές εκτελέσεις των αντιφρονούντων τη δημιουργία μιας δημοκρατίας των μικροϊδιοκτητών, τεχνιτών και χωρικών. Οταν ήταν νεότερος, αφού άφησε έγκυο την Τερέζα Ζελέ, την εγκατέλειψε, παίρνοντας μαζί του και τα ασημικά τής οικογένειας. Το 1794 ήταν η σειρά του να συλληφθεί και να οδηγηθεί στην γκιλοτίνα, όπου αποκεφαλίστηκε. Ηταν 27 ετών.

ΖΟΡΖ ΚΟΥΤΟΝ (1755-1794). Μαζί με τον Ροβεσπιέρο και τον Σεν Ζιστ αποτέλεσαν την «Τριανδρία» (1793-1794). Ηταν επίσης μέλος της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας. Υπήρξε εισηγητής της Τρομοκρατίας, με τα χιλιάδες θύματα. Εκ γενετής ανάπηρος αναγκαζόταν να κυκλοφορεί με ειδική αναπηρική καρέκλα. Εκτελέστηκε στη λαιμητόμο το 1794. Ηταν 39 ετών.

ΚΑΜΙΓ ΝΤΕ ΜΟΥΛΕΝ (1760-1794). Δημοσιογράφος, δικηγόρος και πολιτικός. Θρυλική φυσιογνωμία της Επανάστασης. Στενός φίλος του Ροβεσπιέρου. Ο μόνος από τους επαναστάτες που παντρεύτηκε με θρησκευτικό γάμο, το 1790. Μάρτυρες του γάμου ο Ροβεσπιέρος και ο Μερσιέ. Ρομαντικός στις ιδέες, οραματίστηκε μια δημοκρατία χωρίς βία και χωρίς διακρίσεις. Καρατομήθηκε στην γκιλοτίνα το 1794, σε ηλικία 34 ετών.

ΛΟΥΙ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΕΡΣΙΕ (1740- 1814). Συγγραφέας και δημοσιογράφος. Αν και φίλος του Ροβεσπιέρου, ήταν μετριοπαθής και ψήφισε κατά της εκτέλεσης του Λουδοβίκου 16ου και της Μαρίας Αντουανέτας. Ο Ροβεσπιέρος τον φυλάκισε και θα τον εκτελούσε στην γκιλοτίνα αν δεν εκτελείτο νωρίτερα εκείνος. Μετά τη θανάτωση του Ροβεσπιέρου αποφυλακίστηκε και κατήγγειλε τα εγκλήματα του πρώην φίλου του, ονομάζοντάς τον «Αιματοκράτορα». Απεβίωσε το 1814 με φυσικό θάνατο, σε ηλικία 74 ετών.

ΖΑΝ ΡΕΝΕ ΕΜΠΕΡ (1757-1794). Ακραίος ριζοσπάστης. Ιδρυσε το κίνημα των «Εμπερτιστών», που κεντρικό σκοπό είχαν την αποχριστιανοποίηση της Γαλλίας. Ηταν εκ των φανατικών και αιμοσταγών εκτελεστών της Τρομοκρατίας. Ο Εμπέρ και τα κύρια στελέχη του κινήματός του εκτελέστηκαν με αποκεφαλισμό στην γκιλοτίνα το 1794. Ηταν 37 ετών.

ΖΑΚ ΡΟΥ (1752-1794). Καθολικός ιερέας και επαναστάτης. Ηγέτης της Ακρας Αριστεράς. Θεωρητικός της λαϊκής δημοκρατίας, της κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας και της αταξικής κοινωνίας. Ο Ρου φυλακίστηκε το 1794 και εν όψει του να εκτελεσθεί στην γκιλοτίνα, αυτοκτόνησε. Ηταν 42 ετών.

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΑΝΡΙΟ (1761-1794). Εκ των ηγετών της Επανάστασης, με ζωτικό ρόλο στην πτώση των Γιρονδίνων. Ελαβε μέρος στις «Σφαγές του Σεπτεμβρίου». Το 1793 έγινε διοικητής της Παρισινής Εθνοφρουράς και έχοντας υπό τις διαταγές του χιλιάδες ανδρών υποχρέωσε την Εθνοσυνέλευση να του παραδώσει τους Γιρονδίνους για να εκτελεσθούν. Συνελήφθη μαζί με τον Ροβεσπιέρο. Επιχείρησε να αντισταθεί, στη συνέχεια να αποδράσει, αλλά απέτυχε. Αποκεφαλίστηκε λίγο μετά τον Ροβεσπιέρο, σε ηλικία 33 ετών.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μέρες περισυλλογής

Tinad

Νεομάρτυρες: Με το αίμα τους διατήρησαν ζωντανό τον Ελληνισμό – Το παράδειγμα της Αγίας Φιλοθέης

Μιχάλης Μάρδας

Ζώντας στo 2221…

Kon

Το εθνεγερτικό έργο του Ρήγα (Μέρος Γ’)

Kon

Οι διώκτες του Χριστού και τα Χριστούγεννα

Kon

Η Αριστερά και ο Γιαρουζέλσκι

Kon

Ο χριστιανός λέει πάντα την αλήθεια…

Kon

Η Αρμενία και η Ελλάδα

Kon

Μαντώ Μαυρογένους: Πρότυπο αυταπάρνησης και θυσίας

Kon