ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι μεταρρυθμίσεις και το νέο ΑΣΕΠ

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι δύσκολες υγειονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν και στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας είναι λογικό να έχουν καθυστερήσει την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που προέβλεπε το πρόγραμμα της κυβέρνησης και έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Οι προτεραιότητες έχουν ανακαθοριστεί με βάση την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα και τις επιπτώσεις που έχει η υγειονομική κρίση στην ελληνική οικονομία. Ως εκ τούτου, το βάρος έχει ριφθεί στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που βρίσκεται στα όριά του, στη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας Υγείας, καθώς και στην οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλειφθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ούτε οι μεγάλες επενδύσεις που προχωρούν, όπως φαίνεται και από τις επαφές των αρμόδιων υπουργών και του πρωθυπουργού με ξένους επενδυτές, με τελευταίο παράδειγμα την επίσκεψη στο Αμπου Ντάμπι.

Η επόμενη μέρα από την πανδημία θα πρέπει να βρει τη χώρα νομικά και επενδυτικά θωρακισμένη, ώστε η κυβέρνηση να αρχίσει να υλοποιεί έργα και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν προβάδισμα στην Ελλάδα στη νέα δύσκολη και σκληρά ανταγωνιστική εποχή.

Στη νέα αυτή εποχή ο ρόλος του δημόσιου τομέα εκ των πραγμάτων θα είναι καθοριστικός, αλλά για να είναι και αποτελεσματικός είναι σαφές ότι θα πρέπει να ενισχυθεί με το πλέον κατάλληλο στελεχικό δυναμικό. Η χώρα μας χρειάζεται έναν δημόσιο τομέα αξιόπιστο με προσωπικό ικανό να μπορεί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις της οικονομίας και στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.

Εφαρμόζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και με στόχο την αναδιοργάνωση και την αξιοκρατικότερη στελέχωση του δημόσιου τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ με στόχο να ψηφισθεί εντός του 2020.

Βασικός πυλώνας της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι η ενίσχυση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ταχύτητας στην επιλογή προσωπικού, ώστε να βρίσκεται «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», με τελικό στόχο να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο δημόσιος τομέας και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Αρνητές της (κοινής) λογικής

Το εμβόλιο «κλειδί» για οικονομική ανάπτυξη

Μιχάλης Μάρδας

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Μιχάλης Μάρδας

Πάσχα δεν είναι μόνο το χωριό

Μιχάλης Μάρδας

Η διπλωματία και η σημειολογία

Μιχάλης Μάρδας

Νέα στρατηγική, με νέο οπλοστάσιο

Μιχάλης Μάρδας

Να ξεπεράσουμε ενωμένοι τις δοκιμασίες

Μιχάλης Μάρδας

Πληρώνουμε την ανευθυνότητα

Μιχάλης Μάρδας

Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στον διχασμό

Tinad