ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Covid, κράτος και Εκκλησία στη Γαλλία

Newsroom eleftherostypos.gr

Στις 7 Νοεμβρίου το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας απαγόρευσε τις συναθροίσεις στους ναούς λόγω της πανδημίας, ανεβάζοντας την Καθολική Εκκλησία στα κάγκελα.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

«Ο χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία της ατομικής πίστης. Η κοινωνία της λατρευτικής ζωής είναι κεφαλαιώδους σημασίας», αντέδρασε από την πρώτη στιγμή ο καθολικός λόγιος και δοκιμιογράφος, Αρνό Μπουτεόν.

Σε αντιπαράθεση με τη λογική του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, ο οποίος θεωρεί την εσωτερική έκφραση της πίστης επαρκή για το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών, ο Μπουτεόν και η πλειονότητα της Καθολικής Εκκλησίας υποστηρίζουν πως οι χριστιανοί δεν πρέπει να βιώνουν την πίστη τους εσωτερικά, αλλά να τη διατρανώνουν και να την ασκούν δημόσια. Και οι χιλιάδες θάνατοι την ημέρα; Και η συμφόρηση του Συστήματος Υγείας, που στέλνει ήδη ασθενείς στη Γερμανία;

Σε πολλές εκκλησίες της Γαλλίας οι πιστοί αγνόησαν τις οδηγίες και συγκεντρώθηκαν έξω από τους ναούς εν είδει διαδήλωσης. «Προφανώς δεν θέλω να στείλω την αστυνομία αλλά θα το κάνω, από τη στιγμή που αυτή η επαναλαμβανόμενη τακτική παραβιάζει τους νόμους της Δημοκρατίας. Δεν θα ανεχθούμε άλλο Σαββατοκύριακο απείθειας», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν.

Στην εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου οι πιστοί έκαναν υπαίθρια λειτουργία την Παρασκευή και σε πολλούς ναούς η αστυνομία έλαβε προληπτικά μέτρα από το βράδυ του Σαββάτου. Υπήρχαν πληροφορίες ότι μέσω facebook θα οργανώνονταν δεκάδες λειτουργίες στη Ναντ, στο Μπορντό και σε άλλες επαρχίες.

Σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ένα κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Εσωτερικών με εκπροσώπους των καθολικών Γάλλων επισκόπων και άλλων δογμάτων και θρησκειών (Εβραίους, προτεστάντες, ορθόδοξους, μουσουλμάνους, βουδιστές), αλλά χωρίς πολλές ελπίδες, όπως επισημαίνει η «Figaro».

Ενώ οι υπόλοιποι δέχονται την αναστολή της ομαδικής λατρείας όσο διαρκoύν τα υγειονομικά μέτρα, οι καθολικοί δεν κάνουν βήμα πίσω από την πρότασή τους για λειτουργίες με το 30% των πιστών και 4 τετραγωνικά μέτρα γύρω από τον καθένα.

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Αναβρασμός στο Παρίσι: Επεισόδια σε διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας

Tinad

Το «φυσικό εμβόλιο» του Μπέργκαμο

Tinad

Γαλλία: Στη φυλακή 19χρονος που απείλησε να σκοτώσει καθηγητή

Tinad

To μόνο που δεν κατάφερε ο Ντιέγκο

Tinad

Tσουνάμι κρατικών χρεοκοπιών λόγω Covid;

Kon

Σουηδία: «Περίπατο» πήγε η ανοσία της αγέλης- Ποια είναι τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται

Μαρίνα Μπενέκου

Υπέρ των πολυπληθών θρησκευτικών συγκεντρώσεων στην Ν. Υόρκη τάχθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Μαρίνα Μπενέκου

Στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου: Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα νέα πλοκάμια στην «Μέδουσα» [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

To αχνό αποτύπωμα του Ντέιβιντ Ντίνκινς

Μιχάλης Μάρδας