ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Παράθυρα, πόρτες και… μετά Χριστόν προφήτες

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι απόψεις είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Αλλοι αναρωτιούνται γιατί δεν έγινε νωρίτερα το lockdown. Αλλοι γιατί αυστηροποιούνται κάθε λίγες ημέρες τα μέτρα. Αλλοι γιατί έμειναν ανοικτά τα δημοτικά σχολεία ή γιατί θα κλείσουν. Αλλοι γιατί απαγορεύθηκε η κυκλοφορία μετά τις 9 το βράδυ.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Αλλοι θέλουν να ξανανοίξει σύντομα η οικονομία. Αλλοι επιθυμούν μεγάλο lockdown, άλλοι πολλά και μικρά επαναλαμβανόμενα. Αλλοι γιατί δεν επιτρέπεται η πορεία του Πολυτεχνείου. Για όλα τα ζητήματα που αφορούν το lockdown θα υπάρχουν πάντοτε κάποιοι που συμφωνούν και κάποιοι που διαφωνούν.

ΟΛΗ αυτή τη συζήτηση είναι απολύτως λογική, οδηγεί όμως και σε παραλογισμούς. Κάποιοι ψάχνουν παράθυρα για να μην τηρήσουν τα μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, κλείνουμε την πόρτα στη σωστή αντιμετώπιση του δεύτερου και ισχυρότερου κύματος της πανδημίας.

ΤΑ μπρος πίσω της κυβέρνησης και ο τσακωμός των πολιτικών κομμάτων δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες.

Η πραγματικότητα είναι δυστοπική και ιδιαίτερα δύσκολα διαχειρίσιμη. Απαιτείται ψυχραιμία για να υπάρξει έλεγχος της κατάστασης. Η κριτική εκ των υστέρων είναι εύκολη. Πού ήταν όλοι αυτοί τόσο καιρό; Γιατί δεν έβγαιναν να μιλήσουν πριν φτάσουμε εδώ που είμαστε;

ΤΟ επόμενο στοίχημα της χώρας είναι ο τρόπος που θα βγούμε από το δεύτερο lockdown. Πώς θα γίνει το άνοιγμα της πραγματικής οικονομίας. Με ποιους όρους και ποιους κανόνες θα επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα.

ΟΛΟΙ αυτοί οι μετά Χριστόν προφήτες που ασκούν κραυγάζοντας κριτική, γιατί δεν καταθέτουν τώρα τις απόψεις τους για όσα πρέπει να γίνουν τον Δεκέμβριο; Ή δεν μιλούν ώστε να επανέλθουν ασκώντας κριτική τον Ιανουάριο; Όλα θα πρέπει να θυσιάζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες;

ΟΛΟΙ θα πρέπει να γίνουμε σοφότεροι. Βιώσαμε το πρώτο κύμα και τώρα ζούμε το δεύτερο κύμα. Θα πρέπει να είμαστε σοφότεροι στο τι θα κάνουμε την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα χωρίς να διστάζει. Η αντιπολίτευση, επιτέλους, θα πρέπει να σταματήσει τους… πολακισμούς και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε.

ΤΗΝ άνοιξη υπήρξε ενότητα και βγήκαμε κερδισμένοι. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και τώρα, αν θέλουμε και πάλι να κερδίσουμε τη μάχη με όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες. Αλλιώς κάθε κύμα της πανδημίας θα το βιώνουμε με ακόμα πιο καταστροφικό τρόπο.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Lockdown: Αυτά τα 110 καταστήματα θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου

Ανδρέας Ντίνης

Τα μαλλιά και τα… μυαλά

Kon

Κορωνοϊός και lockdown: Οι έξι κωδικοί μετακίνησης – Ποιοι δεν ισχύουν από τις 9 το βράδυ

Tinad

Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου – Τι θα ανοίξει τη Δευτέρα

Evanthia Karra

Ανοίγουν στις 7 Δεκεμβρίου τα εποχικά καταστήματα – Προς παράταση το lockdown

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – Κοντοζαμάνης: Κρίσιμη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – «Eχουμε δρόμο ακόμα μέχρι την άρση του lockdown»

Tinad

Κορωνοϊός – Μέρκελ: Παράταση του lockdown μέχρι τις 10 Ιανουαρίου

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ασφυξία στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης – Πιθανή νέα παράταση του lockdown

Ανδρέας Ντίνης

To εμβόλιο και το «εμβόλιο»

Kon