ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Covid-19 και ψυχική υγεία

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο κορονοϊός μοιάζει με αμείλικτο εχθρό που επιχειρεί συντονισμένη επίθεση από αέρα, στεριά και θάλασσα ταυτόχρονα. Τα βόλια του δοκιμάζουν τις σωματικές, κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές αντοχές μας, αποσυντονίζοντας τις ζωές και ό,τι είχαμε ως τώρα δεδομένα.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Και αν για τη σωματική επίθεση εναποθέτουμε τις προσδοκίες στην ανακάλυψη της θεραπείας και του κατάλληλου εμβολίου, αν για τις οικονομικές απώλειες στηριζόμαστε στη βοήθεια της Πολιτείας, τι γίνεται με το ψυχολογικό κρασάρισμα;

Πώς αντιμετωπίζουμε το στρες, τη μελαγχολία, τη μοναξιά, την κατάθλιψη και το αίσθημα της απομόνωσης που προκύπτει από τη φυσική απουσία των ανθρώπων που μέχρι χθες ήταν η κανονικότητά μας; Ολες οι μελέτες που γίνονται παγκοσμίως, αλλά και τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα, δείχνουν πως οι επιπτώσεις του Covid στην ψυχική υγεία των πολιτών θα είναι σημαντικές και εν πολλοίς ακόμα ανεξερεύνητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη γραμμή 10306 που παρουσίασε χθες ο «Ε.Τ.» (ρεπορτάζ Μ.Ν. Γεωργαντά), τα τηλέφωνα σπάνε από ανθρώπους που νιώθουν άγχος για το οικονομικό τους αύριο (60%), φόβο για τον κορονοϊό (48%) και έντονο το αίσθημα της απομόνωσης (42%). Αυξανόμενος είναι ο θυμός που εκφράζουν.

Την ίδια στιγμή, μόνο το 7% των 134 χωρών που απάντησαν σε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφεραν πως οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας τους λειτουργούσαν πλήρως και μόνο το 17% των χωρών έχουν διασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για τις αυξανόμενες ανάγκες. Δυστυχώς, η διατάραξη της λειτουργίας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η αποδυνάμωση των ψυχιατρικών δομών είναι η μεγάλη παγίδα που απειλεί έναν ούτως ή άλλως υποχρηματοδοτούμενο διαχρονικά τομέα.

Ομως το ψυχολογικό φορτίο που θα επωμιστούν ειδικά οι πιο ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι που μένουν μόνοι τους, τα άτομα με προϋπάρχον ιστορικό ψυχικών διαταραχών, αλλά και οι έφηβοι, θα είναι βαρύ. Το ευτύχημα στην ελληνική περίπτωση είναι ότι στο υπουργείο Υγείας προβλέφθηκε θέση υφυπουργού με αρμοδιότητα τα θέματα ψυχικής υγείας, η Ζωή Ράπτη, που δείχνει ότι η κυβέρνηση δίνει ειδικό βάρος στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

ΥΓ.: Σήμερα το πρωί, με πρωτοβουλία της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, πραγματοποιείται το 2ο Διαδικτυακό Φόρουμ Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας με βασικό θέμα «Covid-19 – Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και Κοινωνική Αλλαγή». Ας ακούσουμε τι έχουν να πουν οι επιστήμονες της ψυχικής υγείας αλλά και οι λήπτες των υπηρεσιών αυτών. Ο διαχρονικός στόχος του φόρουμ -εδραίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δημιουργία νέων δομών, ιδιαίτερα παιδοψυχιατρικών- είναι τώρα πιο επίκαιρος από ποτέ.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid test μέσα από το αυτοκίνητο

Ανδρέας Ντίνης

«Όχι» στο άνοιγμα των σχολείων είπαν οι λοιμωξιολόγοι – Πάνε για τον νέο χρόνο

Μιχάλης Μάρδας

Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό: Με κορωνοϊό 10 μέλη του πληρώματος της Φρεγάτας «Κουντουριώτης»

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Συναγερμός στην Καβάλα: Κρούσματα στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 428 νέα κρούσματα σε Θεσσαλονίκη, 334 Αττική – Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης

Μιχάλης Μάρδας

Ινδός δάσκαλος ανακηρύσσεται «εκπαιδευτικός της χρονιάς» – Με ποιους μοιράστηκε το έπαθλο του 1 εκατ.

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός – κρούσματα 03/12: Νέο σοκ με 622 διασωληνωμένους – 1.882 κρούσματα και 100 νεκροί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν σε όλο τον κόσμο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ρωσία: Αριθμός ρεκόρ με 28.145 νέα κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Ανδρέας Ντίνης