ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι φυγάδες του lockdown

Newsroom eleftherostypos.gr

Την Παρασκευή το απόγευμα, τη στιγμή που χιλιάδες κάτοικοι των πόλεων συνωστίζονταν στους εμπορικούς δρόμους λίγες ώρες πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ανακοινωνόταν ότι οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 196…

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Είναι δεδομένο ότι, με όριο τη μεθεπόμενη Παρασκευή, θα βιώσουμε το αποτέλεσμα του προαπαγορευτικού ξεφαντώματος. Οπως θα δούμε και την επίπτωση της «φυγής» αρκετών χιλιάδων πολιτών προς την περιφέρεια, λίγες ώρες πριν από το lockdown. Θα το δούμε -όπως έχουμε μάθει πια- στις διασωληνώσεις και στους θανάτους.

Επειδή το θέμα είχε ξανατεθεί στην πρώτη καραντίνα, πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι όποιος αναχωρεί από την περιοχή της μόνιμης κατοικίας του, η οποία συμβαίνει να είναι αυξημένου κινδύνου ως προς την πιθανότητα διασποράς της πανδημίας, είναι πιθανό κρούσμα: μπορεί να νιώθει περίφημα, αλλά όλοι ξέρουμε πια ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτε, ως προς τη μετάδοση του ιού. Οι ασυμπτωματικοί είναι η πλειονότητα εκείνων που έχουν κολλήσει, χωρίς να το γνωρίζουν.

Οι άνθρωποι αυτοί, που -προφανώς- δεν έκαναν τεστ πριν αναχωρήσουν προς τα χωριά τους ή προς τα εξοχικά τους, ενδέχεται να περάσουν πολύ πιο άνετα την καραντίνα, χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα, ούτε στον εαυτό τους ούτε σε κανέναν άλλον. Μπορεί όμως -και στατιστικά είναι δεδομένο ότι θα συμβεί- να διασπείρουν τον ιό σε περιοχές που δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή…

Επομένως, οι άνθρωποι αυτοί ένα πράγμα μπορούν να κάνουν, φτάνοντας στο δεύτερο σπίτι τους: να μπουν σε οικειοθελή καραντίνα 14 ημερών, όπως έμπαιναν οι φοιτητές του εξωτερικού όταν επέστρεφαν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ένας νέος κύκλος διασποράς του ιού, που, μάλιστα, θα έχει πάρει ώθηση από την απαγόρευση κυκλοφορίας, αφού σε κάθε άλλη περίπτωση κανείς δεν θα επέλεγε να ζήσει στο εξοχικό ή στο χωριό του τέτοια εποχή.

Η αλήθεια είναι ότι εκείνοι που διαθέτουν μία δεύτερη κατοικία -εκτός αστικών κέντρων, εννοείται- είναι πάρα πολλοί. Και αν είχε δοθεί ουσιαστική κατεύθυνση για τηλεργασία αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού, θα μπορούσε να είχε γίνει ένα βήμα για την αποφυγή αχρείαστου συνωστισμού, που μας οδήγησε στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ – και προς το χειρότερο.

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Tinad

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Μιχάλης Μάρδας

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Μιχάλης Μάρδας

Μέτρα σε δόσεις

Kon

Το βασικό δικαίωμα

Kon

Αποστάσεις από τη λογική

Kon