ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πιο δύσκολο το δεύτερο lockdown, πιο ισχυρή οικονομική στήριξη

Newsroom eleftherostypos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι το δεύτερο και δυσκολότερο lockdown. Και είναι δυσκολότερο για πολλούς λόγους. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ πιο μεγάλο και επιθετικό. Η κοινωνία έχει ήδη έντονα σημάδια κόπωσης. Ενώ και η οικονομία είναι σαν να δέχεται ισχυρό μετασεισμό, μετά από έναν μεγάλο σεισμό.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΠΑΡΑ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες από τον πρωθυπουργό, η εξάπλωση της πανδημίας σε όλη τη χώρα είναι εκθετική. Τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς και επεκτείνονται στις ευάλωτες ομάδες, με συνέπεια και την αύξηση των θανάτων. Χθες τα κρούσματα σημείωσαν νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 2.646. Παρά τις έντονες προσπάθειες που έχουν γίνει και γίνονται, οι αντοχές του ΕΣΥ βρίσκονται σε οριακό σημείο. Οι ΜΕΘ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα είναι 1.013. Απ’ αυτές οι 698 είναι κατειλημμένες και 315 (31%) είναι κενές. Οι ΜΕΘ που είναι non Covid είναι 665, με τις 478 απ’ αυτές να είναι κατειλημμένες και τις 187 (28%) κενές. Οι ΜΕΘ που είναι για τον Covid είναι 348. Κενές είναι οι 128 (37%). Παρ’ όλα αυτά, το Μπέργκαμο δεν δείχνει να είναι τόσο μακριά όσο ήταν στο πρώτο lockdown. Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες εφιαλτικές εικόνες, ο πρωθυπουργός, ακούγοντας τους ειδικούς, φαίνεται πως πήρε την κρίσιμη απόφαση ώστε να γίνει μια ύστατη προσπάθεια να ανακοπεί η πανδημία. Η οποία καλπάζει σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Τα οποία παραμένουν χειρότερα από τα αρνητικά ρεκόρ της χώρας, αλλά η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει ολιγωρία ή αναποφασιστικότητα όταν βλέπει κανείς το πρόβλημα να έρχεται. Μια μοιρολατρική και παθητική αναμονή της μετωπικής σύγκρουσης με το πρόβλημα θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε ολέθρια αποτελέσματα.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ της Θεσσαλονίκης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το μοντέλο lockdown που ανακοινώνει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης. Η αρχική διάρκειά του αναμένεται να είναι 15 μέρες, χωρίς όμως να αποκλείεται η παράτασή του, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα που θα έχει, αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας. Μαζί με το lockdown θα γίνουν γνωστά και τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων αλλά και των πληττόμενων επιχειρήσεων. Ηδη από χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Χρ. Σταϊκούρα εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να καθοριστούν τα νέα μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο για τη στήριξη των νομών που μπήκαν σε lockdown (Θεσσαλονίκη κ.λπ.) θα ισχύσουν για όλη τη χώρα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις ίδιες πηγές, η σωστή και μετρημένη διαχείριση που έχει γίνει ως τώρα, κόντρα στη λαϊκιστική ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ με το «φιλολαϊκό» εμπροσθοβαρές, έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων -αν χρειαστεί- και για αρκετούς μήνες του 2021. Ηδη το «μαξιλαράκι» που διαθέτει η χώρα, χθες ήταν 37,9 δισ. ευρώ. Ενώ περί τα μέσα Νοεμβρίου η χώρα θα πάρει επιπλέον 1,3 δισ., που είναι το μισό πρόγραμμα SURE. Το υπόλοιπο θα μπει στα δημόσια ταμεία εντός του 2021.

ΕΚΤΟΣ από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τους νομούς που βρίσκονται ήδη σε lockdown, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί κι άλλη επιστρεπτέα προκαταβολή. Ενα μέτρο που έχει αποδειχθεί πρακτικά ευεργετικό και αποτελεσματικό, καθώς έχει μπει χρήμα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Ετσι, αναμένεται η αύξηση του ποσού που θα χορηγηθεί για επιστρεπτέα προκαταβολή, φτάνοντας -σε πρώτη φάση- τα 6 δισ. Εκτός από την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, θα διατηρηθεί και η μείωση του ενοικίου, η οποία δεν αποκλείεται από 40% που είναι σήμερα, να πάει στο 60%. Το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση προβλέπει την ύπαρξη αποθέματος, το οποίο θα ενισχύσει τη ρευστότητα όταν θα ανοίξει ξανά η αγορά και, επομένως, τότε θα ενισχύσει και την κατανάλωση, η οποία στη διάρκεια του lockdown είναι αναγκαστικά μειωμένη. Και για αντικειμενικούς λόγους (κλειστή η λιανική), αλλά και για υποκειμενικούς λόγους (οι περισσότεροι λόγω της δικαιολογημένης ανασφάλειας επιλέγουν να έχουν «κάτι στην άκρη», παρά να καταναλώσουν, κυρίως μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου). Ομως, με το άνοιγμα της αγοράς εν όψει και των Χριστουγέννων η ένεση ρευστότητας σε εργαζομένους και επιχειρήσεις μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση και να μειώσει τις ζημιές από τα περιοριστικά μέτρα.

ΜΑΖΙ με τον Κ. Μητσοτάκη, σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα είναι και ο Σ. Τσιόδρας. Οχι μόνο για να εξηγήσει τα επιστημονικά δεδομένα που οδηγούν σε μια τόσο δραστική αντιμετώπιση της επελαύνουσας πανδημίας, αλλά και για να συμβάλει στην εκ των ων ουκ άνευ ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Η κυβέρνηση αντιδρά και πάλι έγκαιρα και πριν από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως, γνωρίζει ότι χωρίς την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας, ακόμα και το έσχατο μέτρο του καθολικού lockdown δεν μπορεί να έχει την αποτελεσματικότητα που απαιτείται. Η αποκατάσταση της αξίας της ατομικής ευθύνης θεωρείται κρίσιμης σημασίας. Προκειμένου η χώρα, μέσα στις νέες και χειρότερες, πανευρωπαϊκά, συνθήκες να έχει αντίστοιχη επιτυχία με την αυτήν που είχε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Η ΧΩΡΑ μαζί με όλο τον κόσμο μπαίνει σε μια νέα και πιο δύσκολη δοκιμασία. Στην οποία θα κριθούν όλοι. Η κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητά της στην τήρηση των μέτρων και στην έγκαιρη λήψη οποιωνδήποτε πρόσθετων μέτρων κριθεί αναγκαίο να ληφθούν, λόγω των διαρκώς μεταβαλλόμενων δεδομένων. Η αντιπολίτευση για τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που θα επιδείξει, αποφεύγοντας τις λαϊκίστικες κορόνες και την πολιτική κερδοσκοπία σε ένα «μακάβριο στοίχημα». Και ο καθένας μας για την ατομική υπευθυνότητα που θα δείξουμε, σκεπτόμενοι το κοινό όφελος και αποκρούοντας τις ψεκασμένες θεωρίες, οι οποίες ανοίγουν τάφους.

ΤΟ «ΠΡΟΣΧΗΜΑ» ΧΩΡΙΣ ΑΙΔΩ

Κάθε εχέφρων πολίτης ελπίζει και εύχεται η «άποψη» της κ. Ρ. Δούρου περί «θυσίας» των ανθρώπων της εστίασης και του πολιτισμού, «με ΠΡΟΣΧΗΜΑ την πανδημία», να είναι απλώς προσωπική της «άποψη». Και να μην εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που διαφάνηκε, άλλωστε, καθώς δεν απάντησε η Κουμουνδούρου στην επίθεση που δέχθηκε η κ. Δούρου από τη Ν.Δ., αλλά απάντησε η ίδια με προσωπική της δήλωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε -και ορθώς- να επωμιστεί το βάρος και το όνειδος της κραυγαλέας αστοχίας της πρώην περιφερειάρχου Αττικής.

Το λεξικό στο λήμμα «πρόσχημα» γράφει: «Ο,τι χρησιμοποιείται ως δικαιολογία ή πρόφαση, αντί του πραγματικού λόγου ή σκοπού». Η ακαταλαβίστικη και αμήχανη «απάντηση» της κ. Δούρου προδίδει ότι δεν έκανε τον κόπο να ανοίξει ένα λεξικό ώστε να καταλάβει το μέγεθος της απρέπειας που εκστόμισε. «Πρόσχημα» η πανδημία που θερίζει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές σε όλο τον πλανήτη…

Οι πάσης φύσεως ψεκασμένοι λένε σχεδόν το ίδιο με αυτό που είπε και η κ. Δούρου. Και μερικοί απ’ αυτούς, μάλιστα, πιθανώς να είναι και πιο προσεκτικοί. Ομως, αυτή που θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ προσεκτική είναι η κ. Δούρου. Οχι μόνο γιατί εκπροσωπεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θήτευσε σε κορυφαίο θεσμό. Αλλά και γιατί είναι εκείνη που της «έτυχε στραβή στη βάρδια» στο Μάτι και στη Μάνδρα.

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: «Όχι σε άρση του lockdown πριν από τις 21 Δεκεμβρίου» – Τι δηλώνει ο Σύψας

Tinad

Έδεσσα: Σύλληψη για παράνομη λειτουργία καταστήματος παρά το «lockdown»

Ανδρέας Ντίνης

«Παγώνουν» πρόστιμα για παραβίαση lockdown – Διαβάστε τι έγινε με ένα ουζερί στη Θήβα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και lockdown: Πόσο πιθανή είναι μία νέα παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου – Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις αποφάσεις

Tinad

Κορωνοϊός – «Καμπανάκι» ΠΟΥ: Να μην χαλαρώσουν οι χώρες που καταγράφουν πτώση στα κρούσματα

Tinad

Κορωνοϊός – Lockdown: Δεν πληρώνονται 8 στα 10 πρόστιμα

Ανδρέας Ντίνης

Η σιωπηρή πλειοψηφία

Tinad

ΦΠΑ και οφειλές σε ρύθμιση: Οι αλλαγές στις προθεσμίες και η δυνατότητα αποπληρωμής σε 2 έως 24 δόσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Σλάλομ για διακοπή της καραντίνας σε χιονοδρομικά κέντρα – Ποιες κυβερνήσεις κλείνουν το μάτι στους σκιέρ

Δημήτρης Ντόγκας