ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δαμάζοντας την κοινωνική και οικονομική κόπωση

Newsroom eleftherostypos.gr

Με τη Θεσσαλονίκη να έχει βυθιστεί στο «κόκκινο» της πανδημίας βρέθηκαν εκατοντάδες άτομα, που διαδήλωσαν προχθές έξω από τον Λευκό Πύργο κατά των μέτρων για τον κορονοϊό. Χωρίς μάσκες φυσικά, αλλά και ίχνος λογικής. Στην πρώτη φάση της πανδημίας το κίνημα των «ψεκασμένων» είχε μπει στο περιθώριο, κανένας ψευτογιατρός τύπου «Πετράκου» δεν μπορούσε να βρει χώρο απέναντι στον επιστημονικό λόγο και αυτό ήταν το μεγαλύτερο όφελος που είχε αποκομίσει η χώρα την περασμένη άνοιξη. Ο ορθολογισμός κυριαρχούσε στη δημόσια ζωή, οι πολίτες εμπιστεύονταν τον Τσιόδρα και όχι τους κομπογιαννίτες του Διαδικτύου.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Μόνο που το κέρδος αυτό δεν ήταν δεδομένο. Η κόπωση από τη διάρκεια και την ένταση της πανδημίας διευρύνθηκε και άφησε περιθώρια σε γραφικούς και επικίνδυνους τύπους να εισχωρήσουν στη δημόσια σφαίρα και να προπαγανδίσουν τις αντιεπιστημονικές τους θεωρίες, σε μία φάση μάλιστα κατά την οποία η προσήλωση στην τήρηση των μέτρων έχει ζωτική σημασία για ανθρώπινες ζωές και την πορεία της οικονομίας.

Σε αυτό το αντιεπιστημονικό ρεύμα συνέβαλαν και οι άστοχες επιθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Σωτήρη Τσιόδρα, κατά το πρότυπο του Τραμπ που ήθελε να απολύσει τον επικεφαλής της αμερικανικής ιατρικής επιτροπής Φάουτσι για να κερδίσει τα «ψηφαλάκια» των αρνητών της πανδημίας.

Η κοινωνική και οικονομική κόπωση δεν πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την οπισθοδρόμηση της κοινωνίας, που μπορεί να είναι ολέθρια για χιλιάδες ζωές. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, το διαπιστώσαμε το 2015 όταν κάποιοι «έσκιζαν τα Μνημόνια», το βλέπουμε τώρα όταν ορισμένοι αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού ή την επικινδυνότητά του για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με έρευνες κοινής γνώμης, ένα μέρος των ερωτηθέντων που πλησιάζει το 20% απορρίπτει τον κορονοϊό ή αρνείται να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των επιστημόνων. Το ποσοστό είναι μεγάλο και η ζημιά που μπορεί να προκληθεί στο σύνολο της κοινωνίας τεράστια όταν η ανεύθυνη στάση φουντώνει την πανδημία. Το βλέπουμε στα πάρτι της τελευταίας στιγμής που διοργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις συγκεντρώσεις οπαδών ή στις λαοσυνάξεις, λες και δεν υπάρχει η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, που δοκιμάζει σκληρά τα συστήματα υγείας.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για να δαμάσει το κύμα του ανορθολογισμού που απειλεί τη χώρα πριν είναι αργά. Γιατί το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να αναμένεται μέχρι τις αρχές του έτους, αλλά το αντίστοιχο για την ανοησία παραμένει άγνωστο εδώ και αιώνες.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Το δεύτερο κύμα πανδημίας που έχει ξεσπάσει σε Ελλάδα και Ευρώπη επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση στην οικονομία. Η ανάκαμψη του 2021 δεν είναι σίγουρη και σε κάθε περίπτωση όχι τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων μειώθηκε κατά 3,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, λόγω του κορονοϊού.

Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών περιορίσθηκε κατά 12,7% και ενώ η χώρα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με νέα lockdowns. Το κλείσιμο της εστίασης θα φέρει σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι θα δοκιμαστούν σκληρά λαμβάνοντας το επίδομα αναστολής της σύμβασής τους, ύψους 530 ευρώ.

Παράλληλα, στην Ευρώπη οι διαδικασίες για τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης κινούνται με ρυθμό χελώνας και οι πρώτες εκταμιεύσεις δεν αναμένονται πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και η κυβέρνηση καλείται να λύσει μία δύσκολη εξίσωση, προκειμένου να ενισχύσει την αγορά και τα νοικοκυριά σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Όσο πιο γρήγορα ανοίξουμε τόσο πιο γρήγορα θα πάμε πίσω

Kon

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Κορωνοϊός: «Δεν είμαστε από πέτρα» – Ο Παύλος Αλεξιάδης, γιατρός στο «Ιπποκράτειο» μιλά στον «Ε.Τ.» για τη μάχη στην πρώτη γραμμή

Tinad

Κορωνοϊός: Λιγότερες εισαγωγές ασθενών στη Θεσσαλονίκη – Μικρή «ανάσα» για τα νοσοκομεία της πόλης

Tinad

Κορωνοϊός: Επιτέλους καλά νέα – Κάτω από τα 300 έπεσαν τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης

Μιχάλης Μάρδας

Η μοναδική επιλογή για τη δημόσια Yγεία

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η μεταφορά ασθενών σε ιδιωτική κλινική που επιτάχθηκε

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Στη Θεσσαλονίκη την πατήσαμε – Δεν πρέπει να ανοίξουμε

Ανδρέας Ντίνης

Η έκθεση Πισσαρίδη έχει ήδη πετύχει

Tinad