ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γενναία μέτρα για την πανδημία, για να σωθεί και η οικονομία

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Ιστορία δείχνει ότι στην πορεία των αιώνων οι πανδημίες είχαν καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή συσχετισμών μεταξύ των υπερδυνάμεων της εποχής. Ο κορονοϊός δεν αποτελεί εξαίρεση, προκαλεί γεωπολιτικές ανακατατάξεις με ταχύτητες που ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει στις αρχές του 2019. Η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα, εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, ενώ το δεύτερο κύμα της χτυπά ιδιαίτερα την Ευρώπη, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ο τρόπος αντίδρασης των παγκόσμιων δυνάμεων στην αναχαίτιση του ιού θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη γεωπολιτική ισχύ τους στο προσεχές μέλλον. Η Κίνα υιοθέτησε ένα αυστηρό μοντέλο περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών και πέτυχε το μηδενισμό σχεδόν των κρουσμάτων και την ταχεία οικονομική ανάκαμψη παίρνοντας προβάδισμα έναντι της Δύσης, που δρα ασυντόνιστα και με ανεπαρκείς, όπως αποδείχθηκε, μεθόδους απέναντι στον θανατηφόρο ιό.

Η Ευρώπη πλέον βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα θα κρίνουν εάν η Ενωση θα ισχυροποιηθεί ή θα ακολουθήσει πορεία διάλυσης. Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι απετράπη την τελευταία στιγμή η κρίση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν οι αποκαλούμενες «φειδωλές» χώρες απέρριπταν την ιδέα της επιχορήγησης των κρατών-μελών με την έκδοση κοινών ομολόγων. Ιταλία και Ισπανία, που μετρούν και τα περισσότερα θύματα από τον κορονοϊό, απείλησαν με αποχώρηση και το ναυάγιο αποφεύχθηκε ύστερα από αμοιβαίους συμβιβασμούς για την κατανομή επιχορηγήσεων και δανείων.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει ως επίκεντρο την Ευρώπη, που βρίσκεται πλέον κοντά σε συνθήκες γενικευμένης καραντίνας. Αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ανακοίνωσαν την εφαρμογή αυστηρών μέτρων με στοχευμένα lockdown, όμως και πάλι είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν τον ιό που δοκιμάζει τις αντοχές όλων των συστημάτων υγείας.

Το κλείσιμο των οικονομιών θα έχει τρομερές συνέπειες σε όλες τις χώρες, και ιδίως σε όσες αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλειμμάτων και χρέους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τα μέλη της και για το σκοπό αυτόν εφαρμόζει προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης διατηρώντας τα επιτόκια των ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα. Ομως χρειάζονται πλέον πολιτικές αποφάσεις από την ηγεσία της Ευρώπης για την από κοινού αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που έρχεται ως συνέπεια της υγειονομικής. Οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες παραμένουν μεγάλες, είναι χαρακτηριστικό ότι πλησιάζουμε στο τέλος του έτους και οι περισσότερες χώρες-μέλη δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τα «πακέτα ενίσχυσης» των οικονομικών που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, λόγω των αντιρρήσεων που φέρνουν πότε οι «φειδωλοί», όπως η Ολλανδία, και πότε οι «απολυταρχικοί¨, όπως η Ουγγαρία, που δεν δέχονται να συνδεθεί η κατανομή των πόρων με κριτήρια που έχουν σχέση με την εφαρμογή κανόνων δικαίου.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι κοινό, η ασύμμετρη απειλή είναι ίδια για όλη την Ευρώπη ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την έκδοση ευρωομολόγων, που θα έχουν ως βασική αποστολή την ανάταξη των οικονομιών. Το πρώτο βήμα έγινε με την ιστορική προσφυγή στις αγορές της Κομισιόν, που άντλησε ένα σημαντικό ποσό για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων απασχόλησης. Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα.

Το χάσμα με την Κίνα διευρύνετα,ι ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες με την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η Ευρώπη δεν έχει περιθώρια για να χάσει άλλο έδαφος. Χρειάζονται αποφασιστικά μέτρα για την υγειονομική κρίση και γενναίες αποφάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ανάρτηση-έπος με sex and the city του Μόσιαλου για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Ο δείκτης θετικότητας ανά περιοχή – Πού εξαφανίστηκε ο ιός

Κορονοϊός: 256 τα νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 16/06: 549 τα νέα κρούσματα – 330 διασωληνωμένοι – 13 νεκροί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Johnson & Johnson: Γιατί μπαίνει «φρένο» στη χρήση 17 εκατομμυρίων δόσεων

Ο καλύτερος διαχειριστής παγκοσμίως για το 2015

Kon

Κορονοϊός: Ισχυρή ασπίδα με κοκτέιλ εμβολίων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Self test: Τέλος από τα φαρμακεία της Αττικής από 19 Ιουνίου – Τι ανακοίνωσε ο Σύλλογος

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός: Τέλος η προτεραιοποίηση, όλα τα εμβόλια για όλο τον ενήλικο πληθυσμό – Κανονικά η προσέλευση για τις δεύτερες δόσεις AstraZeneca

Λάμπρος Κατσαρός