ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οσο «κοκκινίζει» η Αν. Μεσόγειος τόσο ανεβαίνει ο διπλωματικός πυρετός

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Τ. Ερντογάν κατηγόρησε τον Ε. Μακρόν ότι χρησιμοποιεί τις διεθνείς κρίσεις για να επιτεθεί στην θρησκεία του-«να χειραγωγήσει το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους» – εμφανιζόμενος ως ο παγκόσμιος ηγέτης του Ισλάμ και μη αποκρύπτοντας τα νεο-οθωμανικά οράματα του. Αφορμή γι αυτήν την επίθεση, ήταν οι σκληρές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τον αποτροπιαστικό αποκεφαλισμό του 48χρονου Γάλλου καθηγητή, από έναν τζιχαντιστή.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο Ε. Μακρόν, αντιλαμβανόμενος προφανώς την επιθετικότητα και τον επεκτατισμό του ακραίου ισλαμισμού, φέρεται αποφασισμένος να πάρει σειρά μέτρων, με στόχο ένα «Ισλάμ του διαφωτισμού, συμβατού με τις αξίες της Γαλλίας». Γεγονός που προφανώς ενόχλησε-και δικαίως-τον επίδοξο «πλανητάρχη του ισλάμ», καθώς η αποφασιστική στάση του Ε. Μακρόν, οδηγεί την Ευρώπη στην βίαιη συνειδητοποίηση των κινδύνων, από τον τζιχαντισμό. Ούτως ή άλλως ο Τ. Ερντογάν λόγω και έργω προσφέρει κάλυψη στον τζιχαντισμό. Και το νεο-οθωμανικό όραμά του, όχι μόνο έχει χώρο για τους φανατικούς μουσουλμάνους, αλλά δεν υφίσταται ούτε ως αφήγημα, δίχως αυτούς.

ΔΙΑ ΤΗΣ τεθλασμένης, αυτή η συμπεριφορά του σουλτάνου και η αντίδραση του Ε. Μακρόν, τέμνονται με την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπου και εκεί ο Τ. Ερντογάν, ουσιαστικά, έχει μια επιθετικά τζιχαντιστική συμπεριφορά. Η οποία, όπως φαίνεται, είναι η μόνη που μπορεί να αφυπνίσει την κοιμισμένη Ευρώπη, η οποία ακόμα αντιλαμβάνεται μόνο τα «αγαθά» από τις μεγάλες πωλήσεις στην τεράστια αγορά της Τουρκίας κι επομένως το μόνο που κάνει είναι να υπερασπίζεται τα μεγάλα συμφέροντα που έχει. Αυτό βέβαια δεν Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι’ αυτό και ο διεθνής -και όχι μόνο- Τύπος αναρωτιέται τι είδους ένωση είναι αυτή που πουλάει όπλα σε ένα μη μέλος της, το οποίο απειλεί απροκάλυπτα δυο μέλη της. Κωμικοτραγικό.

ΥΠΟ ΤΙΣ παρούσες συνθήκες του αχαλίνωτου «Ορούτς Ρέις», γίνεται απλώς τραγικό. Υπ’ αυτή την έννοια, η χθεσινή τριπλή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης διά του Ν. Δένδια αγγίζει τα όρια της «πρόκλησης» για την «ωραία κοιμωμένη». Ο υπουργός Εξωτερικών με την επιστολή του στον Γερμανό, Ισπανό και Ιταλό ομόλογο του, έθεσε ακόμα πιο επιτακτικά το θέμα της πώλησης όπλων, καλώντας τους ευθέως να κάνουν εμπάργκο. «Στόχευσε» ή έφερε προ των «επώνυμων» ευθυνών τους, τις τρεις χώρες, οι οποίες με τη συμπεριφορά τους, τορπιλίζουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ενθαρρύνουν την ασυδοσία του Τ. Ερντογάν. Η διπλωματική πίεση που ασκεί μια τέτοια κίνηση δεν είναι καθόλου αμελητέα, δεδομένου ότι Ε.Ε. δεν είναι μόνο οι τρεις χώρες-προμηθευτές όπλων στην Τουρκία.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ, με τη συμφωνία που επετεύχθη χθες με την Αλβανία για την από κοινού προσφυγή στη Χάγη για τον καθορισμό των ΑΟΖ, αποτελεί ένα έμπρακτο δείγμα γραφής πολιτισμένης συμπεριφοράς, μεταξύ δυο χωρών, οι οποίες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν μέσω των διαπραγματεύσεων. Υπογράφουν συνυποσχετικό και προσφεύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη και όχι στα καουμποϊλίκια. Η τρίτη κίνηση διπλωματική κίνηση της Ελλάδας ήταν να ζητήσει την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Ηδη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διά του επικεφαλής του Μ. Βέμπερ, αποδέχθηκε την ελληνική πρόταση. Μένει να δούμε τι θα κάνει και η Ε.Ε., η οποία επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Εφόσον η Ε.Ε. υιοθετήσει την ελληνική πρόταση, το κόστος για την παραπαίουσα τουρκική οικονομία θα είναι δυσβάσταχτο. Μεταξύ άλλων, τα τουρκικά προϊόντα που εξάγονται στην Ευρώπη θα επιβαρυνθούν με δασμούς, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο ακριβά για τους ευρωπαίους καταναλωτές, κάτι που οδηγεί στην μείωση της ζήτησης τους.

ΟΣΟ «κοκκινίζει» η Αν. Μεσόγειος τόσο ανεβάζει στροφές η ελληνική διπλωματία, πιέζοντας για «έμμεσες κυρώσεις», αφού η αργοκίνητη Ε.Ε. αργεί να εφαρμόσει τις συμφωνημένες κυρώσεις.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η κα. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ;

Από θέση αρχής αποφεύγω τον σχολιασμό υποθέσεων, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε δικαστική εξέλιξη. Ωστόσο ο εκρηκτικός, αλλά και πρωτοφανής διάλογος που έγινε χθες μεταξύ της προέδρου του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη και της εισαγγελέως Α. Οικονόμου στην δίκη της Χ.Α., επιτρέπει, αν δεν επιβάλλει, την «παρεκτροπή».

Είναι πραγματικά πρωτοφανές η πρόεδρος του Δικαστηρίου να «αδειάζει» τόσο μεγαλοπρεπώς την εισαγγελέα της έδρας. Θέτοντας ουσιαστικά θέμα αξιοπιστίας και αμεροληψίας της εισαγγελέως. Η οποία με προκλητικό τρόπο «ξέχασε» το βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο για 11 από τους καταδικασθέντες εγκληματίες της Χ.Α. και πρότεινε να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές ΟΛΩΝ, εκτός του Ρουπακιά. Και του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη και του Λαγού και του Γερμενή και όλων των άλλων «παιδιών» που διηύθυναν την εγκληματική οργάνωση. Η στάση της κ. Οικονόμου, πριν την εγκαλέσει χθες η κ. Λεπενιώτη, ήταν ήδη τουλάχιστον αμφιλεγόμενη.

Αρχικά πρότεινε την αθώωση όλων πλην Ρουπακιά, μετά πρότεινε ποινές που ήταν προς το ταβάνι των προβλεπόμενων ποινών και χθες πρότεινε οι ποινές να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και να πάει φυλακή μόνο ο Ρουπακιάς. Αντιφάσεις που δεν κρύβουν την πρόθεση της εισαγγελέως να λειτουργήσει ουσιαστικά δίκην «συνηγόρου υπεράσπισης» των μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Προφανώς η κ. Οικονόμου, η οποία έχει ρόλο Δημόσιου Κατήγορου, αγνόησε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για έναν δικαστή. Είναι προκλητικό όμως να «αγνοεί» ηθελημένα ή αθέλητα (από πραγματική άγνοια) στοιχεία, τα οποία απαγορεύουν τον ανασταλτικό χαρακτήρα στις ποινές, που η ίδια πρότεινε.

«Ιός Κοντονή» στον ΣΥΡΙΖΑ…

Ο Στ. Κοντονής μιλώντας στο Action24 έκανε το πρώτο καθοριστικό βήμα για να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να αρχίσει να μιλάει για τη σκοτεινή περίοδο της σκευωρίας της Novartis. Υπουργός Δικαιοσύνης ων τότε, έριξε τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές-προειδοποίηση προς την Κουμουνδούρου. Ολοι ξέρουν ότι ο Στ. Κοντονής ξέρει.

Το αρχικό μήνυμα προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετά έντονο, σαφές, αλλά και υπαινικτικό. Κράτησε -όπως και τότε- αποστάσεις από τον Δ. Παπαγγελόπουλο («είχαμε διαφορές ως προς την άσκηση πολιτικής»). «Αδειασε» εν ψυχρώ τον Δ. Τζανακόπουλο («δεν είχε καμία δουλειά να πάει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη Novartis»).

Είπε ευθέως ότι δεν περίμενε να δει 10 πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δυο πρώην πρωθυπουργοί, ο ένας εκ των οποίων υπηρεσιακός που «μπορούσε να υπογράψει μόνο για γραφική ύλη». Και δημοσιοποίησε το «κοινό μυστικό» («είχα συγκρουστεί με την Βασιλική Θάνου, γιατί ήθελε παράταση της θητείας της στον Αρειο Πάγο»).

Και, το σημαντικότερο, κατέστησε σαφές ότι είχε ενημερώσει για όλα τον Α. Τσίπρα. Εύλογος είναι λοιπόν ο πανικός που προκλήθηκε στην Κουμουνδούρου με τον «απρόβλεπτο Ζακυνθινό»…

«Βαδίζω και παραμιλώ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τη δωρεά της Βουλής για την κατασκευή 50 ΜΕΘ στο «Σωτηρία». Ο σοβαρός Δ. Βίτσας, που εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στα προχθεσινά εγκαίνια, μίλησε θετικά για το έργο, λέγοντας «η Βουλή έκανε το καθήκον της». Κάτι που απέκρυψαν η «Αυγή», σχεδόν όλα τα εξαρτώμενα ΜΜΕ και η Κουμουνδούρου, που «έπαιξαν» τη γραμμή «επικοινωνιακή φιέστα». Χάθηκε η μπάλα…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σελίμ Κιράν: Το επικοινωνιακό σόου του στη Βόρεια Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Ζει σε παράνοια ο Ακάρ: Η Ελλάδα δεν πάει πουθενά έτσι – Η Τουρκία αγωνίζεται για να προστατεύσει τα δικαιώματα της Κύπρου

Λάμπρος Κατσαρός

Αποκλειστικό: Ο Ε.Τ. φέρνει στο φως δύο αμερικανικές μελέτες των ΗΠΑ για την Τουρκία – Γιατί θεωρείται προβληματική αλλά… απαραίτητη

Μιχάλης Μάρδας

Στον «αέρα» ο τελικός του Champions League – Η απόφαση που πήρε η Βρετανία

Ανδρέας Ντίνης

Οι ανεμόμυλοι της Κουμουνδούρου…

Kon

Χαμός στην Τουρκία: Μοντέλα πόζαραν ολόγυμνα εν μέσω ραμαζανιού σε σκάφος [εικόνες]

Evanthia Karra

Πάμπλο – Αλέξης βίοι παράλληλοι

Kon

Εκεί που μας χρωστούσανε…

Kon

Το ίδιο τροπάριο από Τσαβούσογλου: Όμηρος των μαξιμαλιστικών ελληνικών αξιώσεων η ΕΕ

Μιχάλης Μάρδας