Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλία για το μέλλον που είναι ήδη εδώ

Newsroom eleftherostypos.gr

Ανοικτά σχολεία με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως; Η τηλεκπαίδευση να είναι σύγχρονη ή ασύγχρονη; Πρωινές βάρδιες ή εναλλάξ; Σημαντικοί οι προβληματισμοί λόγω των συνθηκών της πανδημίας, όμως όταν κάποτε περάσει θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα συμβαδίσουν τα σχολεία μας με τη σύγχρονη εποχή.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Ενα καλό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι πώς θα βρούμε τρόπο να προσαρμόζονται τα σχολικά εγχειρίδια στη νέα, παγκόσμια γνώση έγκυρα αλλά και έγκαιρα. Οταν η τεχνολογία αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και η πραγματικότητα γύρω μας μεταβάλλεται σαν να βλέπουμε ταινία επιστημονικής φαντασίας, δεν μπορεί η διδακτέα ύλη να έρχεται από περασμένες δεκαετίες.

Το παράδειγμα του βιβλίου Πληροφορικής του Γυμνασίου, για παράδειγμα, ενημερώνει τους μαθητές πως «σήμερα οι δισκέτες τείνουν να αντικατασταθούν από τη “μνήμη φλας”, το CD ROM ή το DVD-ROM» και πως «οι Υπολογιστές Παλάμης (Palmtop) έχουν εξαιρετικά μικρό μέγεθος αλλά και περιορισμένες δυνατότητες».

Φυσικά αν ρωτήσετε κάποιον μαθητή γυμνασίου για τις δισκέτες, το σίγουρο είναι ότι δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, διότι οι «ζωές τους» δεν συναντήθηκαν ποτέ. Το συγκεκριμένο βιβλίο, όσο καλογραμμένο και αν είναι –που είναι-, γράφτηκε το 2006, δηλαδή πριν από 14 ολόκληρα χρόνια! Και δεν είναι φυσικά το μόνο. Τα περισσότερα προγράμματα σπουδών σε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο έχουν εκπονηθεί από το 2003, ενώ στο λύκειο από το 1998!

Μετά από δύο δεκαετίες το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ορθώς να προχωρήσει στην ανανέωσή τους. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής προχωρά ήδη στην αναμόρφωση 123 Προγραμμάτων Σπουδών και τη συγγραφή 139 νέων σχολικών εγχειριδίων για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ η Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε πως παράλληλα σχεδιάζεται και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη νέα ύλη με έμφαση στις καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.

Το εγχείρημα βέβαια έχει ορίζοντα διετίας, δηλαδή το 2022, αν και κάποια εξ αυτών ίσως να είναι έτοιμα και του χρόνου. Μέχρι τότε είναι σίγουρο πως θα έχουν επέλθει ραγδαίες εξελίξεις στην Πληροφορική, όμως έστω και έτσι, είναι ένα βήμα προς το μέλλον που έχει ήδη έρθει.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τα κακομαθημένα παιδιά της πολιτικής

Tinad

Δέος από την εκπαίδευση της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων στη λίμνη Αχρίδα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Τι είναι το διάλειμμα μάσκας στα σχολεία

Ανδρέας Ντίνης

Αναστάτωση και μπερδέματα σε σχολείο της Καλαμαριάς: Οι μισοί κάνουν κατάληψη και οι άλλοι μισοί μάθημα!

Tinad

Κορωνοϊός: Κλείνουν τμήματα σε σχολεία της Πάτρας λόγω κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνoϊός: Μελέτες επιβεβαιώνουν – Τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης

Δημήτρης Ντόγκας

Κεραμέως: Ναι, στον διάλογο αλλά με ανοικτά σχολεία – Δεν συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση οι καταληψίες

Μιχάλης Μάρδας

Είδες η ΔΕΗ;

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Κερδίζεται το στοίχημα στα σχολεία – Τι δείχνουν οι αριθμοί για τις πρώτες τρεις εβδομάδες λειτουργίας τους

Μιχάλης Μάρδας