Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Mια «μεταπολίτευση» στην Κεντρική Ασία – (Μνήμη Γ. Δελαστίκ)

Newsroom eleftherostypos.gr

Ως τώρα η λαϊκή εξέγερση στην Κιργιζία έχει την καλύτερη εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει μια τέτοιου είδους αναταραχή, σε μια πρώην σοβιετική δημοκρατία. Τουλάχιστον μέχρις αποδείξεως του εναντίου…

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Ο πρόεδρος Σοορονμπάι Τζεενμπέκοφ υπέβαλε χθες την παραίτησή του για να δώσει τέλος στην πολιτική κρίση που σοβεί μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όπου η αντιπολίτευση δεν εξέλεξε ούτε έναν βουλευτή! Και τα τέσσερα κόμματα που πέρασαν το όριο του 7% θεωρούνται καθεστωτικά.

«Δεν γαντζώνομαι στην εξουσία. Δεν θέλω να μείνω στην ιστορία της Κιργιζίας ως ένας πρόεδρος που επέτρεψε αιματοχυσία και ένοπλες συγκρούσεις στον λαό του», ανακοίνωσε ο Τζεενμπέκοφ, βάζοντας πάνω από όλα την «ακεραιότητα της χώρας, την ενότητα του λαού και την κοινωνική γαλήνη».

Η παραίτηση του προέδρου ηρέμησε τα πνεύματα και οι εξεγερμένοι δέχθηκαν ευκολότερα την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από σήμερα στην πρωτεύουσα Μπισκέκ για να σταματήσουν οι λεηλασίες.

Το βράδυ των εκλογών οι διαδηλωτές κατέλαβαν τα κυβερνητικά κτίρια και απελευθέρωσαν τους πολιτικούς κρατούμενους, ένας εκ των οποίων, ο Σαντίρ Ζαπάροφ, ορκίστηκε την Τετάρτη πρωθυπουργός! Στόχος του να διεξαγάγει ελεύθερες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, τερματίζοντας έναν φαύλο κύκλο βίαιων ανατροπών από λαϊκές εξεγέρσεις στην Κιργιζία τα τελευταία 15 χρόνια. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Υ.Γ. Το σημερινό «Κοσμοθεωρείο» αφιερώνεται στη μνήμη του Γιώργου Δελαστίκ. Ενός ακέραιου δημοσιογράφου, που έφυγε από κοντά μας έχοντας υπηρετήσει το επάγγελμα με ήθος, δημοκρατικό φρόνημα και δίχως να χαρίζεται στην (όποια) εξουσία, παρά μόνο με γνώμονα την αντικειμενική ενημέρωση του αναγνώστη. Το θέμα που διαλέξαμε ήταν από αυτά που θα του άρεσαν. Ο Γιώργος Δελαστίκ είχε ευρυμάθεια, πατριωτισμό, άσβεστη λαχτάρα για κοινωνική δικαιοσύνη κι ένα χαμόγελο για όλους. Καλό ταξίδι, Γιώργο…

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Σόρος-Ερντογάν: Σχέση αλά καρτ

Kon

Το Barbexit της «Mικράς Αγγλίας»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

To γαρ πολύ της Ύβρεως

Kon

Covid και εγκλήματα που ζητούν ένοχο

Kon

H Λεπέν βγαίνει από… αριστερά στον Ζεμούρ

Kon

Επείγει και μια ελληνο-ελληνική συμφωνία

Kon

To τέλος του «Ιστορικού Συμβιβασμού»;

Kon

Aν Ινταλγκό, μια «ντεμοντέ» υποψηφιότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεμογεννήτριες παντού, στην αμερικανική ΑΟΖ

Kon