Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Αλέξης, η Φώφη και η εθνική ευθύνη

Newsroom eleftherostypos.gr

ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ Δυνάμεις βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι πληροφορίες λένε πως η εγρήγορση και η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σαφώς μεγαλύτερες απ’ ό,τι τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Κι αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων άλλαξε πίστα, επιδιώκοντας σχεδόν απροκάλυπτα θερμό επεισόδιο.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ορθώς, ενώ βρίσκεται σε αποφασιστική επιχειρησιακή ετοιμότητα, δουλεύει με συνέπεια στο τρίπτυχο «διπλωματία-διπλωματία-διπλωματία». Κι όπως προκύπτει από την κλιμάκωση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αντιδράσεων στα τουρκικά «καουμποϊλίκια», αυτή η πολιτική αποδίδει καρπούς, ωριμάζοντας τις συνθήκες για πιο άμεσες και δραστικές αποφάσεις για την πειρατική συμπεριφορά του Τ. Ερντογάν. «Εξω -μάλλον- πάμε καλά». «Μέσα» τα πράγματα -μάλλον- δεν είναι το ίδιο καλά. Καθώς ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός της αίφνης «τουρκοφάγου» αξιωματικής αντιπολίτευσης καλλιεργεί τη σύγχυση, τρέφει ακραίες εθνικιστικές αντιδράσεις και διασπά το εθνικό μέτωπο. Σε αντίθεση με το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο, λέγοντας φαινομενικά τα ίδια που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει το εθνικό μέτωπο.

Ο ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ Α. Τσίπρας ζήτησε την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 μίλια. Η Φ. Γεννηματά είπε ότι «το “Ορούτς Ρέις” δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα». Φαίνεται σαν να λένε το ίδιο, αλλά δεν λένε καθόλου το ίδιο και κυρίως δεν υπηρετούν τον ίδιο στόχο. Η πρόταση του Α. Τσίπρα -ο οποίος ως πρωθυπουργός δεν επέκτεινε στα 12 μίλια τα χωρικά μας ούτε καν στο Ιόνιο- ουσιαστικά υποσκάπτει τη διπλωματική προσπάθεια της χώρας. Μια τέτοια κίνηση, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ σαφές τι αποτέλεσμα θα προκαλούσε στον διεθνή παράγοντα. Αλλους θα τους έστρεφε ευθέως εναντίον της Ελλάδας και άλλους πλαγίως. Ενώ θα απελευθέρωνε και τους φανερούς ή κρυφούς υποστηρικτές της Τουρκίας -οι οποίοι αναγκαστικά έχουν λουφάξει- να κάνουν τη «δουλειά» τους. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το timing για την άσκηση ενός αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας είναι από τα χειρότερα δυνατά. Κι όμως ο λαϊκιστής Α. Τσίπρας δεν έχει κανέναν δισταγμό να «φορέσει παλάσκες» και να «πάρει τα όπλα». Στα λόγια και με στόχο να επικοινωνήσει με τον ακραίο πατριωτισμό.

ΑΠΟ ΤΗΝ πλευρά της η Φ. Γεννηματά κάνει αυτό που όφειλε να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Να πιέζει την κυβέρνηση, δίνοντάς της τη δυνατότητα να βάλει στο τραπέζι των συνομιλιών της με τους εταίρους μας και την εσωτερική πίεση που δέχεται. Η οποία και υπαρκτή είναι και αντιληπτή γίνεται ως παράμετρος στις διεθνείς συνομιλίες. Το «δεν θα περάσει τα 12 μίλια τελεία και παύλα» δίνει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και ενισχύει και το εθνικό μέτωπο και την κυβέρνηση. Πρόκειται για υπεύθυνη και σοβαρή στάση. Καμία σχέση με την τυχοδιωκτική επιπολαιότητα του Α. Τσίπρα.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ προκύπτει αβίαστα: ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας προσωπικά, που μεταπηδάει με εντυπωσιακή άνεση από το διεθνισμό στον ακραίο πατριωτισμό, αφού απέτυχαν ως κυβέρνηση, αποτυγχάνουν και ως αντιπολίτευση.

ΤΟ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ» ΤΟΥ κ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ…

Προφανώς ούτε η νέα ήττα της Κουμουνδούρου με την προσπάθεια καπηλείας της δίκης της Χ.Α., που κορυφώθηκε με το αισχρό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», συνέτισε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν αυτόν που νομίζει ότι βρέχει, ενώ κάτι άλλο συμβαίνει, νομίζει ότι βρήκε καινούργια ομπρέλα για να βάζει από κάτω ό,τι να ‘ναι.

Ετσι χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε το εξής καταπληκτικό: «Η μάχη ενάντια στον κοινωνικό χρυσαυγιτισμό είναι μπροστά μας – Αμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, για την αντιμετώπιση της πανδημίας»! Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα…

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Τη συνάφεια του «κοινωνικού χρυσαυγιτισμού» με την «άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ»; Ή ότι υπάρχει «κοινωνικός χρυσαυγιτισμός»; Αν υπάρχει, τι ακριβώς πανηγύρισε όλη η Ελλάδα όταν βγήκε η καταδικαστική απόφαση για το ναζιστικό μόρφωμα-εγκληματική οργάνωση; Κι αν υπάρχει, ποιος τον εκφράζει; Και είναι τόσο ισχυρός ώστε να μπορεί να εμποδίζει την επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ, πόσω μάλλον όταν και αν χρειαστεί; Μάλλον εξακολουθούν να τα έχουν χαμένα στην Κουμουνδούρου. Αλλο ήθελαν να πουν και επειδή ΔΕΝ μπορούν να το πουν, δημιούργησαν τον όρο «κοινωνικός χρυσαυγιτισμός». Ηθελαν να πουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική χρυσαυγιτισμού, αλλά δεν βγήκε. Εμεινε μόνο το «μαργαριτάρι» του κ. Ηλιόπουλου να υπενθυμίζει διαρκώς σε πόση σύγχυση και ταραχή βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ 6 ΜΙΛΙΑ ΚΑΙ Η «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»

Σύγχυση, αλλά και ενδοκυβερνητική συζήτηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γ. Γεραπετρίτη ότι για την Ελλάδα η «κόκκινη γραμμή είναι τα 6 μίλια». Η αλήθεια είναι ότι η προσεκτική ανάγνωση των όσων είπε ο υπ. Επικρατείας παραπέμπει στο ότι δεν υπάρχει απόσταση από την εθνική γραμμή του αναφαίρετου δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια. Ωστόσο, η απομόνωση της φράσης, σε συνδυασμό με το κακό timing της δήλωσης προκάλεσαν αντιδράσεις. Αλλά και συζητήσεις στο εσωτερικό του Μ. Μαξίμου. Και παρ’ ότι δεν διαπιστώθηκε κάποια… ευτυχία γι’ αυτές τις δηλώσεις, δεν υπήρξε και κάποιο μείζον θέμα, ιδιαίτερα μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν.

ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ;

Σχεδόν πανηγυρίζοντας το υπ. Αμυνας της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι έχουν εντοπίσει τα αόρατα ελληνικά υποβρύχια, τα οποία είναι κι ένας από τους εφιάλτες τους. Προφανώς η δήλωση του Ν. Παναγιωτόπουλου στη Βουλή -μετά την πρώτη της κρίσης- ότι «έψαχναν τα ελληνικά υποβρύχια και δεν τα έβρισκαν» ενόχλησε πάρα πολύ την Αγκυρα.

Αλλά όπως φαίνεται και τώρα οι φωτογραφίες-θησαυρός που έδειχνε με καμάρι ο κ. Ακάρ είναι άνθρακες. Το βίντεο έχει τραβηχτεί στις 12 Οκτωβρίου, δηλαδή τις πρώτες πρώτες ώρες της ανάπτυξης των υποβρυχίων και όταν τα υποβρύχια δεν είχαν καταδυθεί ακόμα. «Βρήκαν» 2 υποβρύχια για 6 δευτερόλεπτα κι ενώ βρίσκονταν σε «πλεύση περισκοπίου», δηλαδή «ρηχά». Αφότου καταδύθηκαν τα έχασαν πάλι, όπως λένε πηγές του Πενταγώνου…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πρόταση μομφής για τον Σταϊκούρα κατέθεσε ο Τσίπρας για να… θυμίσει αντιπολίτευση!

Ανδρέας Ντίνης

Γεννηματά για Χρυσή Αυγή: Ιστορική απόφαση, νίκη της Δημοκρατίας και δικαίωση των θυμάτων

Μιχάλης Μάρδας

Τσίπρας: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

Μιχάλης Μάρδας

Το κόμμα «παρών»

Kon

Οσο «κοκκινίζει» η Αν. Μεσόγειος τόσο ανεβαίνει ο διπλωματικός πυρετός

Kon

Ραγδαία και ιστορική

Kon

Τσίπρας: Το νέο πτωχευτικό δίκαιο της είναι ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας

Μιχάλης Μάρδας

Το ζέον…

Kon

Κι όμως τρυπάει ο «φράχτης» της Τουρκίας, αλλά όχι με «ντου»

Kon