Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα νομικά «δώρα» του ΣΥΡΙΖΑ στη Χρυσή Αυγή

Το νέο λογότυπο και το μπάνερ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ιστορική απόφαση του Εφετείου, με την οποία η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε και επισήμως ως εγκληματική οργάνωση και καταδικάστηκαν η ηγεσία και τα στελέχη της, έδειξε τη δύναμη της Δημοκρατίας που είναι η λειτουργία των θεσμών της.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Το ναζιστικό μόρφωμα, που γεννήθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης και, παρά τη ρητορική του ρατσισμού και την εγκληματική του δράση, ψηφίστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κλείνει τον καταστροφικό κύκλο του με την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης και αφού προηγουμένως είχε καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Ομως, τα νομικά «δώρα» στη Χρυσή Αυγή, που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση Τσίπρα, μέσω των αλλαγών που επέβαλε, λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία, στον Ποινικό Κώδικα, ρίχνουν στα «μαλακά» την ηγετική ομάδα της οργάνωσης, από τη στιγμή που τα μέλη της και μειωμένες ποινές αντιμετωπίζουν, αλλά και δεν στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα. Και αυτό γιατί το επέλεξε, συνειδητά όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία είχε επενδύσει στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή προκειμένου να ικανοποιήσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις της.

Με άλλα λόγια, μια αριστερή κυβέρνηση, η λεγόμενη «πρώτη φορά Αριστερά», αξιοποίησε κατά τη διάρκεια της θητείας της την εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο ενός, όχι απλά ακροδεξιού, φασιστικού, αλλά ναζιστικού κόμματος, που όλοι γνώριζαν ότι λειτουργούσε και ως εγκληματική οργάνωση, προκειμένου να παίξει τα κομματικά της παιχνίδια.

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που, με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, είχε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να «τελειώσει» το ναζιστικό αυτό μόρφωμα. Για να φθάσουμε σήμερα, ύστερα από πολυετείς αγώνες και καθυστερήσεις, να έχουμε αυτήν την ιστορική δικαστική απόφαση, πάλι επί κυβέρνησης Ν.Δ., με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλλά και ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι συνεχίζει να βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς. Ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να διαγράψει τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, Στ. Κοντονή, επειδή είχε το πολιτικό θάρρος να διαφωνήσει με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που διευκολύνουν τη Χ.Α. και να τις καταγγείλει δημόσια. Πράγμα που δείχνει ότι η πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να χαράσσεται από τους «σκληρούς», τύπου Πολάκη, τον οποίο δεν θέλει να απομακρύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Μιχάλης Μάρδας

Ιδεολογική θολούρα, ανεύθυνη αντιπολίτευση

Μιχάλης Μάρδας

Η «ουδετερότητα» του ΝΑΤΟ και η Τουρκία

Μιχάλης Μάρδας

Η Ελλάδα αλλάζει υπέρ της τον συσχετισμό δυνάμεων

Μιχάλης Μάρδας

Το νεοοθωμανικό όραμα του Ερντογάν

Μιχάλης Μάρδας

Οι ελιγμοί Ερντογάν και το ατσάλινο τείχος του Αιγαίου

Μιχάλης Μάρδας

Οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το σκάνδαλο και η σκευωρία

Μιχάλης Μάρδας

Ο ρόλος Τσίπρα – Βαρουφάκη το «σκοτεινό» 2015

Δημήτρης Κατσάκος