Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

H γαλλική κουζίνα στην εντατική

Newsroom eleftherostypos.gr

«Ως το τέλος του χρόνου το 30% των γαλλικών μπαρ και εστιατορίων θα έχουν χρεοκοπήσει». Αυτή τη μαύρη πρόβλεψη έκανε ο διάσημος τηλεοπτικός σεφ Φιλίπ Ετσεμπέστ, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Μπορντό και κριτής στο αντίστοιχο γαλλικό «Μάστερ Σεφ» (Top Chef France).

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Η καταστροφή της γαλλικής κουζίνας, των μπιστρό, των μπαρ και όλης της συνοδευτικής κουλτούρας, δεν θα αποτελέσει μόνο οικονομική αλλά και πολιτισμική τραγωδία για την Ευρώπη. Φαντάζει όμως αναπόφευκτη, λόγω των αυστηρών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για να αποκρούσει το νέο κύμα Covid-19.

Παρίσι και άλλες 10 πόλεις τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν από τις 10 το βράδυ, ενώ στη Μασσαλία θα μείνουν εντελώς κλειστά τουλάχιστον για δύο εβδομάδες. Ετσι οι σεφ και οι ενώσεις του κλάδου εξήγγειλαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή σε όλη τη χώρα.

Λίγο πριν από το μεσημέρι εστιάτορες, ιδιοκτήτες μπαρ και το προσωπικό τους θα σταθούν με μαύρα περιβραχιόνια έξω από τα μαγαζιά τους, εκπέμποντας SOS. «Πρέπει να κάνουμε λίγο θόρυβο, για να δείξουμε ότι είμαστε εδώ και αργοπεθαίνουμε», τόνισε ο Ετσεμπέστ.

Ο χώρος της εστίασης και των μπαρ είχε ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τις ταραχώδεις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων και τώρα ο κορονοϊός ήλθε να δώσει τη χαριστική βολή.

Βλέποντας τον «ασθενή να χαροπαλεύει» στην εντατική, ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ έγραψε επιτέλους μια συνταγή, που πολλοί φοβούνται ότι θα αποδειχθεί ανεπαρκής μακροπρόθεσμα. Υστερα από συνάντηση του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ και άλλων υπουργών με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, ο Λεμέρ εξήγγειλε ότι το κράτος θα καλύψει έως 100% ως τις 31 Δεκεμβρίου τους μισθούς επιχειρήσεων της εστίασης και του τουρισμού, που θα μείνουν κλειστές ή θα υπολειτουργούν για λόγους δημόσιας υγείας.

Επίσης θα απαλλάξει τους ιδιοκτήτες από εργοδοτικές εισφορές και θα αυξήσει από 1.500 σε 10.000 ευρώ το βοήθημα ανά επιχείρηση από το ταμείο αλληλεγγύης κορονοϊού. Κι όποιος αντέξει…

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Το Barbexit της «Mικράς Αγγλίας»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Στο «κόκκινο» ξανά μετά από μήνες το ιικό φορτίο των λυμάτων [διαγράμματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβόλιο Pfizer: Σχεδόν στο 91% η αποτελεσματικότητά του στα παιδιά 5-11 ετών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Αυστραλία: Η Μελβούρνη βγήκε από το lockdown μετά από σχεδόν εννέα μήνες – Γέμισαν μπαρ και εστιατόρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση με χρονόμετρο και μάσκα – «Βράζει» η Ημαθία με αύξηση κρουσμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΟΔΥ: Πού και ποιες ώρες θα γίνονται δωρεάν rapid test το Σάββατο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» – Ανησυχούν οι επιστήμονες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Παρέλαση 28η Οκτωβρίου: Αυτά είναι τα μέτρα για θεατές και όσους παρελάσουν – Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός: 675 κρούσματα σε Αττική, 533 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom